Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu a moderat o ediție specială Round Table dedicată Zilei Culturii Naționale. Au fost invitați la „masa rotundă” artiști care s-au stabilit în România – Analia Selis și Kamara – dar și un manager de top care a ales să rămână în țară – Sorin Mîndruțescu de la Oracle România.
Astfel am aflat de la Analia Selis că a descoperit bogăția tangoului la București și nu în Buenos Aires, cum ne-am fi așteptat, când a acceptat provocarea soțului său, Răzvan Suma, de a pregăti turneul național „Vă place tango?” Cu acest prilej a descoperit că faimosul tango românesc „Zaraza” este originar din Argentina. Iar Kamara de la trupa Alb Negru a vorbit despre adolescența petrecută în Guineea franceză și despre genealogia sa prin care se înrudește cu legendara actriță Maria Filotti (artistul îi calcă pe urme și joacă astăzi în piesa de teatru în regia lui Radu Jude – „Ali: frica mănâncă sufletul”).
Pe de altă parte, cel de-al treilea invitat, Sorin Mîndruțescu, a vorbit din perspectiva multiculturală a unui director la multinațională, despre mediul în care se întâlnesc peste 4500 de oameni dintre care câteva sute sunt străini care și-au găsit o a doua casă în România, în total total fiind 38 de naționalități. Despre decizia sa de a rămâne în țară și despre evenimentele culturale organizate la sediul din România, precum și implicarea sa în mediul cultural românesc, puteți afla urmărind înregistrarea emisiunii disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România: www.youtube.com/watch?v=FbOXwu2ug_E
La eveniment, muzica „main stream” din topul radiourilor și-a găsit locul pe aceeași scenă cu muzica clasică „de nișă”. Iar toate acestea au reușit grație modului armonios prin care Valentina Sandu – Dediu a condus dialogurile din rolul de moderator.
Au fost invitați să concerteze:
Cvartetul Solartis, care a interpretat:
– Un fragment din suita „Pe Argeș în sus” de Theodor Grigoriu (partea a II-a intitulată „Joc de fluier”)
– „Cvartetul în Sol Major” de Haydn
Următorul moment a fost susținut de trupa Alb Negru care a interpretat live hitul „Mi-e sete de tine” feat. Ralflo.
Iar în încheiere au fost invitați pe scenă violonceliștii Marin Cazacu și Ștefan Cazacu, alături de Iulian Ochescu la pian, interpretând:
-„Dans țărănesc” de Constantin Dimitrescu
– „Cântec vechi” de Paul Constantinescu și
– „Zborul Cărăbușului” de Rimsky-Korsakov
Evenimentul a fost organizat de UCIMR, la Sala Club din cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii prin câștigarea concursului de proiecte anunțat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Scenografia a fost completată de sprijinul acordat de magazinele de mobilier LEM’S, cu fotolii create de designer români.
Cu același prilej, Ministerul Culturii a mai aprobat 9 proiecte:
Proiectul „Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România” (Asociaţia PostModernism Museum),
„Gala Tinerilor Scriitori ediţia a VII-a” (Asociația Euroculturart),
„Gala Muzicilor Tradiţionale” (Asociaţia Culturală Nirmal Art),
„C’arte şi Cultură Naţională. Cele mai frumoase cărţi din România” (organizat la Muzeul Național al Hărților Vechi, de către Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură),
Proiectul „Cultură în construcţie” (propus de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane),
Evenimentul „Poveşti corozive după Ion Creangă” (al Asociaţiei Teatrul.ro),
„Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei – expoziţie de arte naturale” (propus de Rulea Cătălin),
„Ion Mincu – reper în arhitectura românească” (organizat de Asociaţia Istoria Artei din Bucureşti).
Înregistrarea emisiunii este disponibilă pe YouTube.
Un nou sezon Round Table din 9 februarie
Un nou sezon Round Table va debuta joi, 9 februarie, la București și se va extinde sub titulatura „Round Table România” și în orașele Sibiu, Brașov, Târgu Mureș și Cluj – Napoca, unde Valentina Sandu – Dediu va fi moderator al evenimentelor din București
„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu – Dediu
Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, – coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).
Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări, cu sute de persoane prezente în public.
Arhiva completă a evenimentelor se află pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.