Luni, 23 ianuarie 2017, ora 13.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București), va avea loc o conferinţă de presă dedicată participării românești la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin – Berlinală 2017.
Vor participa criticul de film Iris Lackner (Israel), echipa filmului ”Ana, mon amour”: regizorul Călin Peter Netzer, directorul de imagine Andrei Butică, actorii Mircea Postelnicu și Diana Cavallioti, co-scenariștii Cezar Paul-Bădescu și Iulia Lumânare. Va lua cuvântul și producătoarea Oana Iancu, prezentă la Berlinală cu două proiecte: ”Ana, mon amour” și ”Căprioara”. De asemenea, la conferința de la sediul ICR vor mai participa actorul Tudor Aaron Istodor, regizoarea Ioana Mischie și Alina Sălcudeanu, coordonatoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Centrului Național al Cinematografiei, instituție care se ocupă, anul aceasta, de standul României la Berlinală. Din partea ICR, va participa președintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu.
La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, desfășurată în perioada 9-19 februarie 2017, Institutul Cultural Român susține participarea românească la următoarele secțiuni:
„Competiție“ – „Ana, mon amour“ de Călin Peter Netzer (echipa).
„Berlinale Talents“: Ilinca Călugăreanu (regizor)
„Co-production Market“ – proiectul de film „Căprioara“: Bogdan George Apetri (regizor), Oana Iancu (producător)
ICR Berlin susține, de asemenea, standul românesc din cadrul European Film Market şi apariţia catalogului Romanian Films.
Din partea României au mai fost anunțate participări, astfel:
Berlinale Talents: actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan
Shooting Star: actorul Tudor Aaron Istodor.
***
Alte informații:
Premiera filmului „Ana, mon amour“ va avea loc pe data de 17 februarie 2017 în cadrul Berlinalei, pelicula reprezentând filmul de încheiere al festivalului, urmând ca în data de 18 februarie să aibă loc întâlnirile cu presa.
ICR Berlin a început să sprijine cu succes prezențele românești la festival în anul 2008, an în care lui Bogdan Mustață i-a fost decernat Ursul de Aur pentru scurtmetrajul O zi bună de plajă. În anul 2010, regizorul Florin Șerban a primit Ursul de Argint pentru pelicula Eu când vreau să fluier, fluier. Anul 2013 a adus României „Ursul de Aur“ pentru pelicula Poziția copilului, r.: Călin Peter Netzer, anul 2015 „Ursul de Argint“ pentru pelicula Aferim!, r.: Radu Jude, iar 2016 premiul „CICAE – Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă) pentru filmul Ilegitim, r.: Adrian Sitaru.
Institutul Cultural Român, prin Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin, a susținut de-a lungul timpului în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin atât prezența în secțiunile „Panorama“ și „Competition“ ale Festivalului (în 2015 – participarea lungmetrajului De ce eu?, r.: Tudor Giurgiu în prima secțiune, și a filmului AFERIM!, regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon, în cea de-a doua), cât și în secțiuni precum „Berlinale Talents“, „Berlinale Forum“ (în 2014, prezența regizorului Corneliu Porumboiu; în 2016 – filmul Ilegitim, de Adrian Sitaru, distins cu Premiul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai“ (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă), „Berlinale Shooting Star“, „European Film Market“, „Berlinale Generation“ etc.
Din 1951, Competiția a fost inima Berlinalei. De peste 60 de ani această secţiune stabileşte tendințele noului cinema, proiectând în jur de 25 de premiere internaţionale şi mondiale în fiecare an, a căror selecție finală este făcută de către directorul festivalului, Dieter Kosslick. Această secţiune nu este doar cea mai importantă dintre secţiunile festivalului ci şi cea mai „glamour” dintre acestea. O lista lungă de actori şi regizori de renume au păşit de-a lungul timpului pe covorul roșu pentru a-şi prezenta cele mai recente filme.
La secțiunea Berlinale Talents, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectati: regizoarea Ilinca Călugareanu, actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan. Aceştia vor participa pe parcursul a 6 zile la o serie de master classes, workshopuri, discuții interactive și sesiuni de networking, importante în dezvoltarea lor ca profesionişti şi în construirea unei rețele de viitori colaboratori. La Berlinale Talents există anual în jur de 4.000 de aplicații din care sunt selecționați 300 de participanți. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără și nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai iar anul acesta a confirmat participarea preşedinta juriului Meryl Streep. La ediția precedentă au participat, din România, actrița Iulia Ciochină și scenarista Ruxandra Ghiţescu.
Shooting Stars este o inițiativă unică pan-europeană, care îi aduce în prim-plan pe cei mai promiţători tineri actori din Europa. În fiecare an, European Film Promotion (EFP), o rețea de organizații de promovare și de marketing din 37 de țări europene, nominalizează candidaturile pentru participarea la acest program. Dintre aceştia, 10 actori sunt selectaţi ca Shooting Stars de un juriu internaţional, fiind prezentaţi presei, publicului și întregii industrii cinematografice, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. România a fost reprezentată în cadrul Shooting Stars de Maria Popistaşu (2007), Anamaria Marinca (2008), Dragoş Bucur (2010), Ana Ularu (2012), Ada Condeescu (2013), Cosmina Stratan (2014) şi Tudor Aaron Istodor (2017).
Co‐production Market din cadrul festivalului de la Berlin este una dintre cele mai mari şi prestigioase pieţe de coproducţie din lume. Echipa care va reprezenta proiectul va avea întâlniri cu potențiali coproducători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din Europa, printre care se numără şi unele dintre cele mai importante companii din domeniu. Proiectul „Căprioara“ a primit susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
European Film Market este considerat epicentrul de afaceri al festivalului, fiind prima piață importantă de film a anului, la care participă peste 8400 de producători, cumpărători, agenți de vânzări, distribuitori, expozanți și finanțatori. La standul românesc din cadrul European Film Market, organizat anual de Centrul Naţional al Cinematografiei, vor fi prezentate cele mai recente producţii româneşti.
Catalogul Romanian Films prezintă, în limba engleză, informaţii și fişe tehnice despre toate filmele româneşti care au avut premiera în ultimii doi ani, precum şi informaţii despre filmele care urmează să fie lansate în anul următor şi cele aflate în etapa dezvoltare.