În perioada 26 februarie – 9 aprilie 2017, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme. Atelierul are patru întâlniri de câte trei ore, din două în două duminici și presupune antrenamente individuale și de grup (improvizație), pentru încălzirea neuronilor poetici. Se dau teme, se discută, se coboară în concret, se dezarticulează și rearticulează poeme.
„Citiți, citiți, citiți! Scrieți, scrieți, scrieți! Aruncați, aruncați, aruncați! Faceți experimente pentru voi! Amuzați-vă! Dați o raită pe la avangardiști! O zi să vă luați în serios și a doua zi nu. Țineți-o măcar o vreme așa.
Rescrieți, rescrieți, rescrieți! Ăsta e tot secretul. Să ai răbdarea căutătorului de aur în sita cu nisip. Pare o treabă fără sens, nu?” (Simona Popescu)
Înscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 februarie. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită pe mail, la simina arond revdepov punct ro, cele mai bune poezii pe care le-au scris, pentru preselecție (cel mult șase pagini). Costul participării e de 250 lei. Mai multe detalii și impresii de la cursanții ediției trecute pe pagina atelierului de poezie.
***
Simona Popescu, poetă, prozatoare, eseistă, este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde, pe lîngă cursuri de istoria literaturii române (mai ales legate de avangardă și postmodernism), ține şi cursuri de creative writing. A publicat cinci volume de poezie (primul, „Xilofonul şi alte poeme”, 1990, a fost tradus în maghiară sub titlul Xilofon, Editura Pont Kiado, Budapesta, 1998; ultimul, „Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie”, 2006, a fost tradus, fragmentar, în franceză şi germană sub titlul Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poésie la Editura PHI din Luxembourg, 2008), un roman, „Exuvii” (1997), ajuns la ediția a cincea (2011), tradus în poloneză și maghiară (Wylinka, 2002; Vedlések, 2008), un volum de eseuri, „Volubilis” (1998) și două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum. A coordonat scrierea romanului colectiv „Rubik” (2008), semnat de 29 de tineri autori. Cărţile ei au fost premiate, iar fragmente din ele au fost incluse în manuale pentru liceu sau studiate la Universități din România. E prezentă în numeroase antologii din străinătate. A fost invitată la festivaluri de poezie (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genoa, Medana, Val-de-Marne, the Writing Europe festival in Holland, etc.), sesiuni de lecturi literare şi work-shop-uri în Germania, Franţa, Belgia, Polonia, Spania, Austria, Luxemburg, SUA etc.
Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, teatru), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).