În perioada 13-17 noiembrie 2016, președintele Institutului Cultural Român s-a aflat la Londra, punctul cel mai occidental al unei turneu de întâlniri oficiale, care a mai inclus Bruxelles, Haga și Paris. În capitala Marii Britanii, dl. Radu Boroianu, care a fost însoțit de directorul ICR Londra, dl. Dorian Branea, a discutat cu decidenții unor importante instituții britanice câteva dintre prioritățile de promovare ale Institutului, care includ, în primul rând, seria de programe de celebrare a Centenarului Unirii și evenimentele culturale conexe Președinției române a Consiliului UE, precum și câteva inițiative ce vizează strict colaborarea româno-britanică în următorii ani.
Primii interlocutori ai președintelui ICR au fost Sir Ciarán Devane, președintele British Council, şi d-na Rebecca Walton, directoarea Direcției Europa a British Council. Întâia temă abordată a fost cea a unei Europe a culturii, în jurul proiectului domnului Radu Boroianu legat de limba latină – „prima instituție continental-europeană”.
S-a căzut de acord că votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu trebuie să afecteze relațiile culturale cu țările membre ale acesteia, ci dimpotrivă; în perspectiva unor eventuale noi aranjamente instituționale, acestea devin cu atât mai importante cu cât se întemeiază pe o Europă mai profundă și mai puternică, aceea a valorilor comune.
În acest context, Institutul Cultural Român și British Council își propun să dezvolte împreună, atât la nivelul direcțiilor centrale, cât și prin reprezentanțele respective, mai multe proiecte menite să concretizeze un parteneriat pe care părțile și-l doresc din ce în ce mai strâns, pentru a putea să avanseze setul de valori europene împărtășite de ambele instituții. Inițiativele avute în vedere, care completează colaborările punctuale deja existente, vizează o coordonare crescută în cadrul EUNIC, precum și lansarea unor noi demersuri paneuropene, dezvoltarea unor acțiuni concertate pentru programul „Timișoara – Capitala Culturală a Europei 2021”, dar și diferite proiecte de dezvoltare instituțională și profesională, ce presupun mobilizarea resurselor comune. E de așteptat, ca atare, o acțiune din ce în ce mai conjugată între Institutul Cultural Român și British Council în România, în Marea Britanie și la nivelul întregii Europe.
Următoarea întâlnire a avut loc la Tate Modern, un posibil partener strategic în eforturile de promovare a artei românești contemporane. Aici discuțiile au fost purtate cu dl. Matthew Gale, curatorul șef al celebrului muzeu, și cu d-na Juliet Bingham, curatoarea proiectelor est-europene. Dl. Radu Boroianu a pledat, remarcând numele românești care au fost incluse în ultimii ani în expozițiile de la Tate Modern – unele chiar în proiecte realizate cu sprijinul ICR – că prezența românească merită diversificată, pentru a include importanți artiști contemporani din România care au intrat mai rar sau nu au intrat până acum în atenția curatorilor britanici. Partea română, a asigurat președintele ICR, este pregătită să se implice, așa cum a făcut-o și în trecut, nu numai în proiectele propriu-zise, ci și în susținerea unor vizite de documentare în România, care să ducă la conturarea și apoi realizarea unor proiecte în parteneriat.
Cea de-a treia întâlnire a avut loc la BBC, unde interlocutorul a fost dl. Simon Derry, director regional pentru Europa și Orientul Mijlociu al BBC Media Action, divizia de training a prestigiosului organism de presă. Discuția a explorat posibilitatea refacerii, printr-un parteneriat între BBC și ICR, cu sprijinul British Council, a programului de instruire și perfecționare a tinerilor jurnaliști, derulat până în urmă cu câțiva ani de BBC în România. Propunerea susținută de președintele ICR a fost ca instruirea propriu-zisă, axată pe dimensiunile cele mai relevante ale profesiei, să fie dublată și de un stagiu de practică la BBC pentru cursanții cei mai valoroși, printr-o bursă oferită de Institutul Cultural Român. Proiectul se află, deocamdată, în faza de explorare, urmând ca detaliile lui (format, module, calendar) să fie definitivate în următoarele luni.
În ultima seară petrecută la Londra, în 16 noiembrie, președintele ICR, la rândul său regizor de teatru, a deschis un eveniment de celebrare a Centenarului DADA, realizat de un grup de artiști români stabiliți în Marea Britanie, care au pus în scenă, în regia lui Cristian Luchian, piesele „Batista de nori“ şi „Inima de gaz“ de Tristan Tzara în noul spațiu teatral deschis la sediul ICR Londra. Dl. Radu Boroianu a vorbit, printre altele, despre importanța creativității românești pentru reputația internațională a României, evocând marile noastre valori din arte și științe, care și-au împlinit destinul în străinătate și care sunt recuperate acum în programele Institutului Cultural Român. După spectacol, președintele ICR s-a întreținut cu câțiva dintre artiștii români care activează în Marea Britanie, cu membri ai comunității românești de la Londra, dar și cu publicul britanic.
Vizita a fost completată, pe întreg parcursul, cu scurte descinderi în mai multe spații culturale londoneze unde se desfășoară ori s-au desfășurat proiecte românești realizate la inițiativa sau cu susținerea ICR Londra, cum ar fi Royal Opera House Covent Garden, Royal Academy of Arts sau St Martin-in-the-Fields.