Pe 24 si 25 noiembrie 2016, la Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Agenţia universitară a Francofoniei (AUF) în Europa centrală şi orientală (ECO) organizează o reuniune a şefilor departamentelor de limba franceză din cadrul universităţilor sale membre din regiunea ECO. Organizată în cadrul proiectului « Dialog de expertizare » al Agenţiei universitare a Francofoniei, această reuniune are ca temă evoluţia studiilor universitare în şi de franceză în regiunea ECO.
Aproximativ o sută de şefi de departamente din mai bine de douăzeci de ţări din regiune, precum şi experţi ai proiectului « Dialog de expertizare » vor lua parte pe parcursul a două zile la activităţile prevăzute în cadrul acestei reuniuni. Sunt invitaţi şi studenţii masterului « Didactica limbilor », organizat de AUF la Bucureşti. Participanţii vor fi lucra în paralel în două ateliere animate de specialişti din Franta şi Slovacia. Un atelier este consacrat evoluţiei departamentelor de limbă şi literatură franceză : organizare, structură, renovare, dezvoltare. Cel de-al doilea priveşte secţiile şi centrele universitare de limba franceză : organizare, structura ofertei (FLE, FOS et FOU), practici pedagocice etc.
Obiectivul principal al acestei întâlniri este revizuirea situaţiei limbii franceze din învăţământul superior în regiunea ECO şi înlesnirea schimburilor mutuale asupra situaţiei acestor departamente. Un alt aspect vizat prin această reuniune îl reprezintă încurajarea transferului de idei şi de experienţe pentru a răspunde noilor provocări.
Astfel, pe parcursul celor două zile, participanţii vor încerca să răspundă la următoarele întrebări :
- ce viitor pentru formarea universitară de bază a profesorilor de limba franceză din ECO ?
- cum se poate spori interesul pentru departamentele de studii franceze într-un context academic supus unor constrângeri importante din interior şi din exterior ?
- care este situaţia stagilor profesionale asigurate de departamentele de studii franceze în cadrul dispozituvului LMD (licenţă-master-doctorat) ?
- cum se pot pune în practică recomandările din Cadrul europeean de referinţă pentru limbile străine în materie de didactica limbilor şi evaluare, utilizare avansată a TICE, oferta de noi certificări, cererea constantă pentru plurilingvism formulată de cetăţenii europenii cu privire la mobilitatea studenţilor şi a stagiilor profesionale ?
Agenția universitară a Francofoniei este o asociație internațională de universități francofone cu peste 800 de instituții membre în peste 100 de țări, având misiunea de a sprijini mediul academic francofon de pretutindeni. Mai multe informații pe www.auf.org.