spot_img

S-au deschis înscrierile pentru competiția de scurtmetraje a Festivalului de Film LET’S CEE, ediția 2017

Competiția de scurtmetraje din cadrul Festivalului de Film LET’S CEE 2017 așteaptă înscrieri până pe 8 ianuarie 2017! Cele mai apreciate filme se vor întrece pentru cele două mari premii puse în joc, iar 10 dintre finaliști vor fi invitați la Viena pentru a participa gratuit la prima ediție a LET’S CEE Talent Academy.

Timp de 7 săptămâni, până pe 8 ianuarie 2017 inclusiv, cineaștii cu vârsta de până în 35 de ani din Europa Centrală și de Est, Caucaz, Turcia și Austria au posibilitatea să-și înscrie producțiile în competiția de scurtmetraje a Festivalului de Film LET’s CEE, ediția 2017. Un element inedit pentru acest an este că înscrierile sunt deschise și pentru cineaști de toate vârstele și din orice țară – ei pot participa în competiție, însă nu vor fi eligibili să câștige premiul cel mare, nici să se numere printre cei 10 finaliști invitați la Viena. Cu toate acestea, dacă au un scurtmetraj bun, acesta va fi fără îndoială selectat pentru a fi proiectat în cadrul Programului Special de Scurtmetraje al Festivalului de Film LET’S CEE 2017, alături de cele mai bune înscrieri. Și, în plus, orice astfel de scurtmetraj va intra în cursa pentru premiul publicului – Short Film Audience Award. Acesta este, de altfel, și motivul acestei modificări a regulamentului obișnuit: în fiecare an, organizatorii primesc înscrieri din partea realizatorilor de film din afara Europei Centrale și de Est (CEE), înscrieri frumos realizate ce, începând cu această ediție, vor putea fi apreciate și de publicul larg.

Regulile de participare sunt simple. Durata scurtmetrajelor înscrise în competiție nu trebuie să depășească 30 de minute. Formularul de participare trebuie completat în întregime, cu toate informațiile relevante. O modificare pentru ediția din acest an se referă la introducerea unei taxe de participare de 10 euro per film, ce ne va ajuta să acoperim timpul necesar prelucrării volumului mare de înscrieri (numai la ultima ediție au fost 500). Mai multe detalii despre condițiile de participare sunt disponibile AICI.

Tema competiției de scurtmetraje din 2017 este: O lume în schimbare

Adâncirea crizei financiare internaționale, efectele tot mai vizibile ale încălzirii globale, intensificarea migrației internaționale cauzate de sărăcie și războaie, Brexit-ul, o Europă tot mai dezbinată, dezechilibrele din piața muncii, problemele legate de big data și de sistemele de supraveghere a populației, atacurile hacker-ilor și terorismul internațional – acestea sunt numai câteva dintre motivele ce ne fac să ne temem pentru viitorul umanității. Sunt, însă, aceste temeri justificate? Un lucru este cert: ne aflăm într-o perioadă de schimbare rapidă și continuă, iar acest lucru îi sperie pe oameni. Chiar dacă această „lume în schimbare” generează și o serie de oportunități noi, precum progrese extraordinare în contextul digitalizării, al medicinei și al asigurării energiei necesare societății. Ne putem întreba ce înseamnă popularitatea în creștere a stilului alimentar vegan și eforturile de economisire a resurselor naturale disponibile. Cum ar trebui să gestioneze societatea aceste schimbări majore pentru prezent și viitor? Cum ar trebui să gestioneze fiecare persoană aceste schimbări? Este aceasta o situație fără ieșire sau este, mai degrabă, momentul să tratăm noile provocări cu încredere și curaj? Sau, mai bine, cu umor?

Astfel, devine evident că tema competiției de scurtmetraje poate fi abordată în moduri diferite, din perspectivă interpersonală, socială, politică, legală sau culturală – orice este posibil, atât timp cât rezultatul este o producție artistică valoroasă.

Toate filmele înscrise vor fi evaluate de o comisie condusă de Arash T. Riahi și Arman T. Riahi, doi cunoscuți regizori de origine iraniană, stabiliți în Austria, care vor selecta cele mai promițătoare filme dintre cele înscrise de realizatorii de film din Europa Centrală și de Est. Dintre acestea, cele mai bune zece producții vor intra în competiția de scurtmetraje, iar cel puțin alte 10 scurtmetraje vor fi prezentate în afara competiției. Alte producții, în special cele din afara regiunii CEE, vor fi proiectate în cadrul Programului Special de Scurtmetraje.

După prezentarea producțiilor participante, câștigătorul marelui premiu (care va primi 1.500 de euro și trofeul Urania) va fi anunțat de un juriu internațional, în cadrul Ceremoniei de decernare a premiilor, care ca avea loc pe 25 martie, la Cinema Urania din Viena. Toate producțiile proiectate în cadrul Festivalului vor fi luate în considerare pentru categoria Audience Award, câștigătorul acesteia urmând să primească, la rândul său, 1.500 de euro.

Oportunitățile pentru finaliștii competiției de scurtmetraje nu se termină aici. Astfel, câte unul dintre membrii echipelor implicate în proiecte va fi invitat* la Viena (cu toate cheltuielile incluse) pentru a-și prezenta producția. De asemenea, acești 10 cineaști vor avea ocazia să participe gratuit la prima ediție a LET’S CEE Talent Academy, ce include atât cursurile LET’S CEE Master Classes, cât și evenimentul LET’S CEE Industry Days. Mai mult decât atât, 15 reprezentanți ai altor scurtmetraje prezentate în cadrul Festivalului de Film LET’S CEE vor avea un loc asigurat în cadrul LET’S CEE Talent Academy. Reuniunile prilejuite de această competiție le vor da ocazia tuturor cineaștilor să intre în contact cu regizori, producători și actori de succes și să împărtășească idei și experiențe cu ceilalți participanți.

Producțiile românești la Festivalul de Film LET’S CEE

Producția românească Aferim!, realizată în colaborare cu cineaști din Bulgaria și Cehia, în regia lui Radu Jude, a fost câștigătoarea categoriei Audience Awards a ediției din 2015. În 2013, filmul Domestic, regizat de Adrian Sitaru, a câștigat premiul cel mare la categoria Filme artistice de lungmetraj în 2013, iar producția Stremt 89 în regia Andei Pușcaș și a lui Dragoș Dulea a primit o mențiune specială în cadrul ediției din același an a competiției de scurtmetraje. În plus, cunoscutul regizor roman Cristi Puiu a fost prezent la ediția din 2014 a Festivalului și a prezentat filmul Moartea Domnului Lăzărescu (producție românească, lansată în 2005), cu ocazia retrospectivei ultimilor 25 de ani de cinematografie. Producția a fost desemnată de criticii internaționali cel mai bun film realizat în ultimii 25 de ani în cele 25 de țări pe care le acoperă Festivalul de Film LET’S CEE.

Contact: competition@letsceefilmfestival.com

*) Organizatorii festivalului sunt ce stabilesc reprezentanții (de maximum 35 de ani, directori, producători, actori, cameramani, scenariști etc) echipelor implicate în proiecte, reprezentanți ce vor fi invitați pentru a-și prezenta producția.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508