Miercuri, 16 noiembrie 2016, de la ora 19.00, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (Str. Gina Patrichi nr. 8 ), va avea loc prezentarea volumului ”Cealaltă revoluţie – cincizeci şi şase alternativ”, în prezenţa a doi autori, Babiczky Tibor şi Totth Benedek, precum şi a reprezentantului Editurii Cser, Vörös András, care vor dialoga cu Karácsonyi Zsolt, preşedintele Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania (EMIL).
”În istorie nu există „dacă” – se repetă până la plictis acest enunţ banal. Dar în literatură există! Literatura este definită de „dacă”, este ficţiune, imaginaţie şi joc. În ajunul comemorării a 60 de ani de la Revoluţia din 1956 redactorii revistei de artă HÉVÍZ au rugat şaisprezece autori să se rupă de faptele reale şi să scrie câte o nuvelă în care povestea revoluţiei să aibă un altfel de deznodământ. Să scrie o altă revoluţie. Ce-ar fi fost, dacă …? De exemplu Rákosi, travestit în femeie, s-ar întoarce în Ungaria ca să preia puterea? Dacă Arnold Schwarzenegger ar intra înarmat cu mitralieră, în imobilul de la nr. 60 de pe Calea Andrássy? Dacă Márai Sándor ar scrie in jurnal despre Ungaria alipită Statelor Unite ale Americii?
Nu divulgăm alte poante din scrierile cuprinse în volum, Dumneavoastră cu siguranţă simţiţi deja fiorul provocării. Scriitorii noştri au pus stăpânire pe revoluţie în propriul lor stil, fără patosul festiv obişnuit, şi fiecare a format-o după voia sa, arcuind-o de colo-acolo şi frământând-o. În volum găsim de toate pentru toţi: sentimentalism, aventură, umor, absurditate, călătorie în timp, misticism, ficţiune istorică, apocalipsă, dar ce este şi mai important: fiecare scriere vorbeşte despre Ungaria de astăzi în aceeaşi măsură în care vorbeşte despre revoluţia închipuită.
Postfaţa la volum este scrisă de istoricul Rainer M. János, iar ilustraţia îi aparţine lui Palásti Kovács András, care a utilizat imagini din colecţia Fortepan.
Redactorii volumului sunt Cserna-Szabó András şi Szálinger Balázs.”- Kósa András László , director Institutul Balassi