Luna decembrie readuce Orchestra Română de Tineret în atenţia publicului din Bucureşti, cu un șir de Concerte de Gală, cu mari dirijori, oferind un program divers şi atractiv. Astfel, prima apariţie va avea loc în Concertul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural ARCUB, luni, 5 decembrie 2016, la Ateneul Roman, când Orchestra Română de Tineret, dirijată de Tiberiu Soare, îi va avea ca soliști pe doi dintre cei mai străluciți artiști români, soprana Anita Hartig și tenorul Teodor Ilincăi.
Va urma tradiţionalul concert “Iarna Magică”, organizat de Lanto Communication în colaborare cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, din 10 decembrie, de la Ateneul Român, când orchestra va fi condusă de fondatorul său artistic Cristian Mandeal.
Pe 13 decembrie este programat un al treilea concert, la Catedrala Sf. Iosif, cu un alt program festiv, Orchestra Română de Tineret fiind dirijată de Cristian Mandeal şi având-l ca solist pe organistul Italian Giorgio Benati, organizatori fiind de această data Institutul Italian de Cultură şi Ambasada Italiei la Bucureşti.
Organizatori şi parteneri : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, ARCUB, Lanto Comunication, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Italiei la Bucuresti, Filarmonica “George Enescu”, Fundaţia Prietenii Muzicii “Serafim Antropov”
Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Observator Cultural, Q Magazine
Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.
Programul Orchestrei Române de Tineret decembrie Bucureşti
5 decembrie – Concert de Craciun – Ateneul Român, ora 19
Orchestra Română de Tineret – dirijor Tiberiu Soare
10 decembrie – Concert Iarna magică – Ateneul Român , ora 19
Orchestra Română de Tineret – dirijor Cristian Mandeal
13 decembrie – Concert de Craciun – Catedrala Sf. Iosif, ora 19
Orchestra Română de Tineret
dirijor Cristian Mandeal, solist Giorgio Benati – orgă
ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET
Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov” . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În utimii ani, în rândul membrilor orchestrei sunt adesea cooptați și cei mai valoroși tineri muzicieni din Republica Moldova.
Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „Enescu și Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. În anii 2012, 2014 si 2015 a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret „Young Euro Classics” de la Berlin. Invitată la ultimele 3 adiții ale Festivalului Internațional George Enescu, Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication și a devenit o prezență constantă la ultimele edițiii ale unor prestigioase festivaluri internaționale precum Festivalul Mahler de la Toblach din Italia sau Young Euro Classic de la Berlin. În 2015 si 2016 programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins apariții în Italia, Germania, Franța, Austria, Bulgaria, Turcia, Belgia etc.