spot_img

Concerte cu grupul Vivarte, la Lisabona

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, ora 21.30, continuând tradiţia concertelor de Crăciun, iniţiate în decembrie 2006, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează un concert de colinde în interpretarea grupului Vivarte. Evenimentul va avea loc la Biserica São Vicente de Fora (Largo de São Vicente, Lisboa) și va deschide festivalul ”Natal em Lisboa / Crăciun la Lisabona”, o inițiativă a Primăriei din capitala portugheză și EGEAC, regia municipalității lisaboneze responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona.

Cu două repertorii diferite dar stăpânite la o cotă unică de excelență artistică, grupul Vivarte va încânta publicul portughez cu două recitaluri susținute în două locații încărcate de simboluri: Panteonul familiei de Bragança (Igreja São Vicente de Fora) și Catedrala Patriarhală a Lisabonei.

De-a lungul timpului, compozitori și interpreți au încercat să tălmăcească prin arta sunetelor, miracolul Nașterii Domnului. Concertul prezintă, în urma unei selecții riguroase și inspirate, un mănunchi de lucrări celebre într-o succesiune de colinde românești și piese sacre de largă circulație internațională, de la W.A. Mozart până în zilele noastre. Biserica São Vicente, unde grupul Vivarte va da „Vestea Minunată“, este considerată o impresionantă lucrare arhitecturală a Dinastiei Filipine, care a servit drept model pentru construcții religioase ce au urmat. Biserica se remarcă printr-o impresionantă decorație artistică din secolul al XVII-lea, cu elemente de azulejo baroc și picturi ale unor renumiți artiști.

Membrii grupului Vivarte sunt artiști valoroși – șefi partidă, membri ai celor mai prestigioase instituții muzicale din țară: Filarmonica George Enescu București, Ansamblurile Radio, Orchestra și Corul Operei Naționale, Operetei, Orchestra Filarmonicii Pitești. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, elegantă, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canțonete, standards, colinde românești și internaționale).

Tiberiu Oprea – dirijor și violonist – este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, secția Dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bacs. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, fiind co-fondator al instituţiei în 2007 și ocupând postul de director artistic până în 2010. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea a colaborat cu artişti instrumentişti şi vocali renumiţi și a fost invitat al multor Filarmonici și instituții muzicale din ţară, fiind colaborator permanent al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Constanța, Filarmonicii „Paul Constantinescu“, Ploieşti, Filarmonicii Botoșani.

Mediana Vlad – soprană de coloratură, doctor în muzică, prim solistă a Operei Naționale Române și a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian“, București

Gönül Aptula – pian, maestru corepetitor la Opera Română și la Teatrul Național de Operetă și Musical

„Ion Dacian“, București

Norela Costea – soprană

Valentina Năstase – mezzosoprană

Alin Vlad – tenor

Bogdan Tudor – bas

Lucia Maria Petroianu – oboi

Shirin Corbu – vioară

Ovidiu Achim – șef partidă violă al orchestrei Operei Naționale Române, București

Emese Achim – violoncel, colaboratoare permanentă a orchestrei Operei Naționale Române, București

PROGRAM:

Iată vin colindători, Tiberiu Brediceanu

O, ce veste minunată!, Dumitru G. Kiriac

Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça

Legănelul lui Isus, Valentin Teodorian

Domnuleț și Domn din Cer, Gheorghe Cucu

Bună dimineața la Moș Ajun, Ioan D. Chirescu

Astăzi s-a născut Hristos, Timotei Popovici

Ave Maria, Franz Schubert

Ding Dong! Merrily on High, cântec de Crăciun tradițional francez

Mille Cherubini In Coro, Franz Schubert

Gesu Bambino, Pietro A. Yon

Colind german: O du frohliche

Candlelight carol, John Rutter

Cântecel frumos Domnesc, Carola Haggksvist

Silent night, Franz Xaver Gruber

Exsultate, Jubilate – Aleluia, W. A. Mozart

Panis Angélicus, César Franck

O, Holy Night, Adolphe Adam

Durata: aproximativ o oră

Duminică, 4 decembrie 2016, la ora 20.30, pentru a sărbători Ziua Națională a României, Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei organizează şi în acest an un concert de înaltă ţinută artistică. Astfel, ansamblul Vivarte, condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea, va susţine, în aproape milenara navă romanică a bisericii Santa Maria Maior, Catedrala Patriarhală a Lisabonei, un concert de muzică românească şi portugheză.

PROGRAM:

Tatăl nostruDragoş Alexandrescu

Concertul nr. 1, Gavriil Musicescu

Balada, Ciprian Porumbescu

Muzica e viaţa mea, George Grigoriu

Vine hulpe di la munte, Adrian Pop

Chindia, Alexandru Paşcanu

Făt-Frumosul din poveste, Florin Comişel

Dansuri româneşti, Bela Bartok

Floare albastră, Vasile Spătărelu

Trei piese pe versuri de Mihai Eminescu, Vasile Timiş

Mugurel de cântec românesc, Gherase Dendrino

Ciocârlia (adaptare dupa Rapsodiile române), George Enescu

Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça

Durata: aproximativ o oră

Biserica Santa Maria Maior/ Sé Patriarcal (Catedrala Lisabonei și sediul diocezei romano catolice din Lisabona) este finalizată în 1151, la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, Sé Patriarcal de Lisboa beneficiază de una dintre cele mai apreciate acustci din Portugalia. Patriarhia Lisabonei, care administrează așezământul, este, în prelungirea misiunii sale sacre, promotoarea a numeroase inițiative culturale și sociale cu caracter religios sau laic.

Vivarte este un ansamblu condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea şi format din muzicieni valoroşi – şefi de partidă, membri ai celor mai prestigioase instituţii muzicale din ţară: Filarmonica George Enescu Bucureşti, Ansamblurile Radio, Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române, Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian“, Orchestra Filarmonicii din Piteşti. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, eleganta, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canţonete, colinde româneşti şi internaţionale).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508