Sâmbătă, 3 decembrie 2016, ora 21.30, continuând tradiţia concertelor de Crăciun, iniţiate în decembrie 2006, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează un concert de colinde în interpretarea grupului Vivarte. Evenimentul va avea loc la Biserica São Vicente de Fora (Largo de São Vicente, Lisboa) și va deschide festivalul ”Natal em Lisboa / Crăciun la Lisabona”, o inițiativă a Primăriei din capitala portugheză și EGEAC, regia municipalității lisaboneze responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona.
Cu două repertorii diferite dar stăpânite la o cotă unică de excelență artistică, grupul Vivarte va încânta publicul portughez cu două recitaluri susținute în două locații încărcate de simboluri: Panteonul familiei de Bragança (Igreja São Vicente de Fora) și Catedrala Patriarhală a Lisabonei.
De-a lungul timpului, compozitori și interpreți au încercat să tălmăcească prin arta sunetelor, miracolul Nașterii Domnului. Concertul prezintă, în urma unei selecții riguroase și inspirate, un mănunchi de lucrări celebre într-o succesiune de colinde românești și piese sacre de largă circulație internațională, de la W.A. Mozart până în zilele noastre. Biserica São Vicente, unde grupul Vivarte va da „Vestea Minunată“, este considerată o impresionantă lucrare arhitecturală a Dinastiei Filipine, care a servit drept model pentru construcții religioase ce au urmat. Biserica se remarcă printr-o impresionantă decorație artistică din secolul al XVII-lea, cu elemente de azulejo baroc și picturi ale unor renumiți artiști.
Membrii grupului Vivarte sunt artiști valoroși – șefi partidă, membri ai celor mai prestigioase instituții muzicale din țară: Filarmonica George Enescu București, Ansamblurile Radio, Orchestra și Corul Operei Naționale, Operetei, Orchestra Filarmonicii Pitești. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, elegantă, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canțonete, standards, colinde românești și internaționale).
Tiberiu Oprea – dirijor și violonist – este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, secția Dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bacs. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, fiind co-fondator al instituţiei în 2007 și ocupând postul de director artistic până în 2010. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea a colaborat cu artişti instrumentişti şi vocali renumiţi și a fost invitat al multor Filarmonici și instituții muzicale din ţară, fiind colaborator permanent al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Constanța, Filarmonicii „Paul Constantinescu“, Ploieşti, Filarmonicii Botoșani.
Mediana Vlad – soprană de coloratură, doctor în muzică, prim solistă a Operei Naționale Române și a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian“, București
Gönül Aptula – pian, maestru corepetitor la Opera Română și la Teatrul Național de Operetă și Musical
„Ion Dacian“, București
Norela Costea – soprană
Valentina Năstase – mezzosoprană
Alin Vlad – tenor
Bogdan Tudor – bas
Lucia Maria Petroianu – oboi
Shirin Corbu – vioară
Ovidiu Achim – șef partidă violă al orchestrei Operei Naționale Române, București
Emese Achim – violoncel, colaboratoare permanentă a orchestrei Operei Naționale Române, București
PROGRAM:
Iată vin colindători, Tiberiu Brediceanu
O, ce veste minunată!, Dumitru G. Kiriac
Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça
Legănelul lui Isus, Valentin Teodorian
Domnuleț și Domn din Cer, Gheorghe Cucu
Bună dimineața la Moș Ajun, Ioan D. Chirescu
Astăzi s-a născut Hristos, Timotei Popovici
Ave Maria, Franz Schubert
Ding Dong! Merrily on High, cântec de Crăciun tradițional francez
Mille Cherubini In Coro, Franz Schubert
Gesu Bambino, Pietro A. Yon
Colind german: O du frohliche
Candlelight carol, John Rutter
Cântecel frumos Domnesc, Carola Haggksvist
Silent night, Franz Xaver Gruber
Exsultate, Jubilate – Aleluia, W. A. Mozart
Panis Angélicus, César Franck
O, Holy Night, Adolphe Adam
Durata: aproximativ o oră
Duminică, 4 decembrie 2016, la ora 20.30, pentru a sărbători Ziua Națională a României, Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei organizează şi în acest an un concert de înaltă ţinută artistică. Astfel, ansamblul Vivarte, condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea, va susţine, în aproape milenara navă romanică a bisericii Santa Maria Maior, Catedrala Patriarhală a Lisabonei, un concert de muzică românească şi portugheză.
PROGRAM:
Tatăl nostru, Dragoş Alexandrescu
Concertul nr. 1, Gavriil Musicescu
Balada, Ciprian Porumbescu
Muzica e viaţa mea, George Grigoriu
Vine hulpe di la munte, Adrian Pop
Chindia, Alexandru Paşcanu
Făt-Frumosul din poveste, Florin Comişel
Dansuri româneşti, Bela Bartok
Floare albastră, Vasile Spătărelu
Trei piese pe versuri de Mihai Eminescu, Vasile Timiş
Mugurel de cântec românesc, Gherase Dendrino
Ciocârlia (adaptare dupa Rapsodiile române), George Enescu
Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça
Durata: aproximativ o oră
Biserica Santa Maria Maior/ Sé Patriarcal (Catedrala Lisabonei și sediul diocezei romano catolice din Lisabona) este finalizată în 1151, la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, Sé Patriarcal de Lisboa beneficiază de una dintre cele mai apreciate acustci din Portugalia. Patriarhia Lisabonei, care administrează așezământul, este, în prelungirea misiunii sale sacre, promotoarea a numeroase inițiative culturale și sociale cu caracter religios sau laic.
Vivarte este un ansamblu condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea şi format din muzicieni valoroşi – şefi de partidă, membri ai celor mai prestigioase instituţii muzicale din ţară: Filarmonica George Enescu Bucureşti, Ansamblurile Radio, Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române, Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian“, Orchestra Filarmonicii din Piteşti. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, eleganta, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canţonete, colinde româneşti şi internaţionale).