spot_img

Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, un pilon al vieții culturale

Situată în inima capitalei, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” de-a lungul ultimilor ani a devenit un pol cultural pentru cele mai interesante și complexe evenimente adăugând rezonanță și strălucire vieții românești. Vă prezentăm evenimentele desfășurate în perioada 25 octombrie -5 noiembrie 2016, la BCU ”Carol I”.

Marţi, 25 octombrie – Lansarea volumului ,,In memoriam THEODOR GRIGORIU  –  90 de ani de la naştere” și concert cameral

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” au răsunat acordurile compozițiilor muzicale ale maestrului Theodor Grigoriu într-un concert cameral, care a precedat lansarea volumului In memoriam, 90 de ani de la naștere, ediție îngrijită de Mihaela Marinescu,  apărut la Editura Muzicală în 2016. Această carte reunește gânduri și amintiri despre maestru, autentic portret  la care au participat un mare număr de condeieri, prieteni, discipoli, interpreți. Evenimentul a fost prezentat de către dr. Ilinca Dumitrescu, pianistă solistă concertistă, muzicolog; prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, muzicolog; Răsvan Cernat, dirijor, compozitor și conf. univ. dr. Mihaela Marinescu – Grigoriu, muzicolog.

Miercuri, 26 octombrie – Lansarea volumului „Sânge din sângele lui Dracula – Saga boierilor Florescu”, editura Corint, Radu R. Florescu și Matei Cazacu

Volumul Sânge din sângele lui Dracula. Saga boierilor Florescu de Radu R. Florescu și Matei Cazacu a fost prezentat publicului de către fiii istoricului român, John și Radu Florescu, în cadrul unui eveniment de lansare organizat în Salonul Carol I al bibliotecii.

”Cunoscând reperele intelectuale ale profesorului Radu Florescu, titlul cărții Sânge din sângele lui Dracula. Saga boierilor Florescu, nu este o surpriză. De această dată, obiectivul principal nu mai este analiza istorică a unui mit, ci elaborarea genealogiei uneia dintre cele mai vechi familii de boieri din România: familia Florescu. Analiza acoperă aproape 600 de ani de istorie, începând cu legăturile sale de sânge feudale de la Vlad Ţepeș, ajungând până în prezent.

Cartea are două părți. Prima parte urmează saga familiei Florescu de la origini departe în timp până la începutul secolului XX, iar a doua parte poate fi citită ca o schiță autobiografică: pornind din copilăria lui Radu Florescu în București, până la anii de exil în Anglia și apoi, după al doilea război mondial, în Statele Unite ale Americii. (…)

Cu siguranță, fiecare cititor va alege modul în care această carte va fi reținută. Însă, dincolo de diversitatea acestor abordări, cred că trebuie să subliniem lecția singulară a profesorului Florescu, și anume că istoria poate fi la fel de interesantă precum sunt miturile sau legendele.” – a declarat Mireille Rădoi.

Joi, 27 octombrie – Prezentarea publică a emisiunii filatelice „Motoarele, pasiune regală”

Cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a regelui Mihai, Aula Bibliotecii Centrale Universitare”Carol I” a găzduit una dintre manifestările dedicate acestei zile și anume lansarea emisiunii de mărci poștale Motoarele, pasiune regală, prezentată de Cristina Popescu – director general Romfilatelia. Cu această ocazie principesa Margareta și principele Radu au participat la eveniment, iar Corul Regal a susţinut un scurt recital.

Vineri, 28 octombrie – Colocviul internațional „Hârtia de mână – permanență și expresie”

Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Maghiar ”Balassi”, Facultatea de Arte a Universității Hyperion, Asociația ADER „Om între oameni”, Universitatea Româno-Americană și Centrul de Studii Româno-Coreean, a organizat Colocviul internațional Hârtia de mână – permanență și expresie.

Vineri, 28 octombrie – Vernisajul expoziției de carte „Viitorul a început ieri”

Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” la propunerea Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction, găzduiește timp de o lună, începând cu data de 28 octombrie expoziția de carte „Viitorul a început ieri”. Expoziția este parte integrantă a celei de-a 37-a ediții a Convenției Naționale de Science-Fiction, cunoscută sub numele de ROMCON, tema centrală a reuniunii este Bucureștiul și România peste o sută de ani.

28-29 octombrie – Directorul general al BCU „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a participat la cea de–a 9-a ediție a conferinței internaționale „State and Society in Europe”

La invitația conducerii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a participat în zilele de 28-29 noiembrie 2016 la lucrările celei de–a 9-a conferințe internaționale State and Society in Europe, cu studiul: „The Stranger’s Myth: Anchoring and Objectification of Social Memory”. Tema tratează mecanismele de fundamentare a „mitului străinului”, mecanisme care pot genera și alimenta o spirală a solidarității și cooperării, sau dimpotrivă, o spirală a conflictului și terorii! Analiza pornește de la teoria reprezentărilor sociale și tratează în manieră psiho-socială rolul limbajului, al ritualului și proxemicii în interacționismul social, trece la analiza obiectificării (George Gerbert Mead) pentru a ajunge la problema auto-identificării tratată în relație cu stigmatizarea (Erving Goffman). O construcție specială este reflectată în studiul conexiunilor dintre conses-conflict, respectiv identitate și alteritate, în legătură cu investigarea procesului migraționist și a fenomenului terorist. Subiectul, desprins din realitatea cotidiană, abordat din perspectivă multidisciplinară, se bazează pe studii de caz și conduce la ideea că orice echilibru cultural și social poate fi perturbat de apariția Celuilalt.

Vineri, 4 noiembrie –  Conferința internațională în Studii culturale și Ştiinte ale Comunicării ” TERITORII, GRANIȚE, COMUNITĂȚI”

Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” găzduieşte vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 9:00 evenimentul de deschidere al colocviului internațional în Studii Culturale şi Științele Comunicării, cu tema Teritorii, Granițe, Comunități. Reconfigurări identitare într-o lume (dis)continuă, organizat de către Departamentul de Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a Universității din București.

Conferința propune o abordare plurală a noțiunilor teritoriu, graniță, comunitate, precum și a relațiilor dintre ele. Aceste probleme sunt discutate în numeroase domenii – istorie, studii culturale, studii literare și lingvistice, religie, arte, științe politice și diplomație, în marketing cultural și în relații publice. Conferința oferă un spațiu generos pentru dialogul științific, organizat pe trei axe care corespund domeniilor fundamentale: științe umaniste și arte, științe ale comunicării, științe ale informării și documentării.

Sâmbătă, 5 noiembrie – Concert de deschidere a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”

Duo Melis concertează sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu ocazia deschiderii celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional Serile de chitară, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos. Susana Prieto (Spania) şi Alexis Muzurakis (Grecia) vor încânta publicul meloman cu un program de dansuri şi sonate care îmbină virtuozitatea cu lirismul: Dansuri spaniole de Manuel de Falla, Valsuri poetice de Enrique Granados şi Suita de tangouri de Astor Piazzolla, alături de 4 sonate de Domenico Scarlatti şi o lucrare cântată în premieră în România, Sonata pentru două chitare de Miguel A. Roig-Francoli, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori spanioli contemporani.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508