spot_img

”Lectură de poezie, muzică și nuduri”, la Târgu Mureș

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, ora 19.00, în Teatrul 74 din Târgu Mureș, sunteți invitați la o lectură de poezie, dialog, muzică și nuduri. Într-o lume confuză și lipsită de pasiune, mai e posibil un altfel de erotism? Pot artele sa mai salveze din misterul pierdut al erotismului creator?  Se va răspunde acestor întrebări în cadrul unui eveniment cultural de excepție, în care aveți posibilitatea să îl cunoașteți pe scriitorul Călin Neacșu, român stabilit în Belgrad (Serbia) despre cel de-al doilea volum al său de poezie “Fantome sub altar” (2016, editura Tracus Arte) în dialog cu scriitoarea Miruna Vlada. Discuția va prinde formă și culoare alături de tablourile pictoriței Ada Nicolaescu și muzica jazz a interpreților de la New Landscapes. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Fantomele de sub altar ale lui Călin Neacşu îşi respectă statutul de fiinţe gotice şi se drapează în formalism retro. Rimele, aliteraţiile şi ritmurile deschid sarabanda, însă nu o şi închid. Mistic-translucid fiind poetul, solilocviul energic îi vine ca o mănuşă.”- Felix Nicolau

CĂLIN NEACȘU s-a născut în Bucuresti la 29 martie 1963. Absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, lucreaza din 1990 si pâna in prezent pentru prestigioasa agentie internationala de presa, Agence France-Presse (AFP). Familiar cu rigoarea si constrângerile profesiunii, Călin Neacșu părăsește adesea potecile și transeele jurnalismului de agenție pentru a se apleca spre proză și poezie. Romanul sau La mort du rabbin, descris ca fiind un « parcurs initiatic » sau o « poveste filozofica, a fost publicat în 2008, în limba franceza, la TdB Editions, Paris. A debutat în poezie în 2015 cu volumul De azi într’o zi, publicat de Editura Brumar. Volumul a fost votat în « Top 10 Bookaholic.ro » al celor mai bune carti de poezie româneasca ale anului 2015. Cel de’al doilea volum de poezie, Fantome sub altar, a fost publicat în aprilie 2016 de Editura Tracus Arte si a avut parte de trei lansari la Bucuresti, precum si la Timisoara si Cluj.

MIRUNA VLADA s-a născut în București la 17 august 1986. Este scriitoare și manager cultural. Debutează în 2004 cu volumul „Poemextrauterine” la editura Paralela 45, premiat ca unul din cele mai electrizante debuturi ân poezie ale momentului și revine în 2007 cu volumul „Pauza dintre vene” la editura Cartea Românească, însoțit de un CD în lectura autoarei. Participă și organizează evenimente inter-art și lecturi publice în România și în străinătate. În 2014 publică cel de-al treilea volum de poezie „Bosnia.Partaj” la editura Cartea Românească, premiată drept Cartea de poezie a anului de către Radio România Cultural, iar acum are în pregătire un roman. Selecții din poeziile ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, italiană și polonă.

NEW LANDSCAPES

Pentru Ana Maria Galea colaborarea cu pianistul Daniel Csikos a început de aproape un deceniu, în zona muzicii standard de jazz. Cei doi artiști s-au întâlnit la câteva workshopuri „IconArts” unde au lucrat împreună cu profesorul Mircea Tiberian şi invitaţii acestuia.De-a lungul timpului cei doi au simțit completarea formulei .Astfel sub numele de „New Landscapes” artiștii au susținut numeroase concerte în țară alături de invitații lor – muzicieni români sau străini. (Michael Acker, Pedro Negrescu, Emil Bîzgă, Cătălin Milea, John Betsch(SUA), Gyarfas Istvan (HU), etc.) . Pentru seara de 26 noiembrie Ana Maria Galea și Daniel Csikos revin la formula de duo propunând un dialog viu între pian și voce si poezie.

ADA NICOLESCU

„Tema generala a expoziției este nuditatea abordată într-o manieră modernă, uneori chiar cu influențe pop’art prin cromatica contrastanta sau impresioniste prin tușa energică. Motivul central al lucrărilor mele nu se concentrează doar pe nuditatea fizica, ci oglindește o așa-zisă „goliciune” psihica, a propriului sine.

Seria tablourilor prezintă diferențe și antiteze facturale ori cromatice prin simplul fapt ca realizarea fiecărei lucrări a depins de starea de spirit pe care o aveam la momentul respectiv. ” – Ada Nicolescu

Organizatori : Asociația Neumarkt Events și Teatru 74

Parteneri:

www.agentiadecarte.ro

Cotidianul „Zi de Zi”

Radio Tîrgu Mureș

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508