spot_img

“Născuți în România, celebri în lume”: HEDDA STERNE (1910-2011)

Luni, 28 noiembrie 2016, orele 18.00-21.00, la Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust  (Board Room, 4th Floor /Edmond J. Safra Plaza, 36 Battery Place, New York, NY 10280), Institutul Cultural Român din New York (RCINY) vă invită la un eveniment special din seria “Născuți în România, celebri în lume”: HEDDA STERNE (1910-2011).

Masă rotundă:

Cosmin Nasui, critic de artă și curator (București)

The Discovery of Early Years 1910-1941

Shaina Larrivee, director al Fundației Hedda Sterne (New York)

Hedda Sterne and Her Legacy

Sarah Boxer, jurnalist și artist (Washington, DC)

The Best Lines of Hedda Sterne

Valery Oisteanu, artist și scriitor (New York)

The Elusive Art of Hedda Sterne

www.mjhnyc.org
O lucrare originală de a artistei Hedda Sterne,  „Feminine character” (c. 1938, colaj, 48 × 37 cm), alături de fotografii de arhivă din Nasui Collection, vor fi expuse cu prijejul mesei rotunde.

Hedda Sterne (n. 4 august 1910, București – d. 8 aprilie 2011, New York) a fost considerată singura artistă femeie din grupul expresioniștilor abstracți, supranumiți  „The Irascibles” („Irascibilii”), alături de Jakson Pollock, Willem de Kooning, Barnett Newman, Mark Rothko, Clyfford Still, Robert Motherwell, datorită unei fotografii iconice a grupului, realizată de Nina Leen, în noiembrie 1950, și publicată în revista „Life”, în numărul din 15 ianuarie 1951. (În realitate, din grup au făcut parte și sculptorițele Louise Bourgeois și Mary Callery.)

Hedda Sterne a urmat cursuri de artă la Viena, de filosofie și istoria artei la Universitatea București, după care a făcut studii libere de pictură și sculptură la Paris. A fost atrasă de timpuriu de Suprarealism, prin intermediul pictorului Victor Brauner, care era un prieten de familie. În 1941, artista a scăpat de la o moarte sigură, din cauza invaziei naziste din timpul celui de al doilea Război Mondial, fugind la New York, pentru a fi cu Frederick (Fritz) Stern, primul ei soț. În același an, a întâlnit-o pe celebra colecționară și mecena a artelor Peggy Guggenheim, prin care a cunoscut mai mulți artiști. În 1944, a divorțat și s-a recăsătorit cu Saul Steinberg, cunoscutul artist vizual, caricaturist și ilustrator pentru „The Newyorker”, devenind cetățean american. În 1950, în numărul din 20 martie al revistei „Life”, a fost nominalizată drept unul dintre cei mai buni artiști ai SUA sub 36 de ani.

Hedda Sterne este o figură de prim-plan a artei americane, de origine română, după cum precizează mai multe istorii ale artei expresioniste, dar și suprarealiste, enciclopedii și dicționare de artă. Cu toate acestea, artista a refuzat mereu să fie catalogată și asociată unui curent artistic, fie acesta Expresionismul abstract sau Suprarealismul, preferând să își vadă creația mai degrabă ca pe „un flux” continuu decât ca pe o afirmație definitivă.

Lucrările longevivei artiste (a trăit 100 de ani), cu o carieră de peste 80 de ani, se află, azi, în prestigioase muzee americane, precum The Museum of Modern Art (MoMA) și Whitney Museum, din New York, sau The National Gallery of Art și The National Museum of Women in the Arts, din Washington, DC. I s-au organizat ample restrospective la Montclair Art Museum din New Jersey, în 1977, și la Krannert Art Museum de la University of Illinois în Champaign-Urbana, în 2006. O recentă expoziție,  „Machines 1947-1951”, a avut loc în primăvara acestui an, la galeria Van Doren Waxter din New York, care o reprezintă și care îi va expune în curând lucrări și la târgul de artă Art Basel Miami (decembrie 2016).

Mai multe informații: https://en.wikipedia.org/wiki/Hedda_Sterne

Cosmin Năsui este curator, critic de artă, manager cultural, evaluator artă contemporană. Are experiență curatorială și de critică de artă de 17 ani.  Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & gallery (www.cosminnasui.com), care expune, reprezintă și promovează în țară și străinătate o selecție atentă de artiști contemporani români. Este senior curator la muzeul privat PostModernism (www.postmodernism.ro). Este autor de cărți de sinteză și portofoliu, cea mai recentă fiind „Minorități etnice în cultura vizuală – focus România”.

Profil Linkedin: https://www.linkedin.com/in/cosminnasui

Profil Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cosmin_Nasui
Shaina Larrivee este director al Fundației Hedda Sterne din New York (www.heddasternefoundation.org), fondată pe baza testamentului artistei și înregistrată în 2013. Shaina Larrivee s-a alăturat Fundației în 2015, când a devenit primul ei director. În această calitate, ea a inițiat organizarea colecțiilor și arhivelor Fundației, cu scopul de a oferi publicului un acces cît mai larg la arta și moștenirea artistică a Heddei Sterne. În perioada 2007-2015, Larrivee a lucrat la The Isamu Noguchi Foundation and Garden Museum, unde, ca editor-șef, a îngrijit publicarea primelor trei ediții digitale ale catalogului raisonné al lui Isamu Noguchi. Totodată, este director de publicații pentru „Catalogue Raisonné Scholars Association”, și a susținut prelegeri despre metodologia cercetării și accesibilitatea informațiilor, teme centrale pentru managerierea moștenirilor artistice.

Sarah Boxer este o scriitoare de non-ficțiune și autoare de bandă desenată de ficțiune, din Denver, Colorado, care locuiește în Washington, DC. Este corespondent al publicației The Atlantic și a contribuit cu articole, eseuri și recenzii la The New York Review of Books, Slate, The New York Times, Photograph, The Comics Journal, și Artforum. Ani la rând (1998-2006), a făcut parte din echipa redacțională de la The New York Times, unde a fost, în diverse etape, critic de fotografie, critic web, reporter la secțiunea arte și idei, editor la The Week in Review și la The New York Times Book Review. A publicat două cărți: una – o povestire tip bandă desenată, publicată de Editura Pantheon, în 2001; cealaltă – o antologie de bloguri („Ultimate Blogs”), publicată de Vintage, în 2008. De asemenea, a scris și a ilustrat „Mother May I?”, o continuare la primul ei roman de bandă desenată,  precum și o versiune (cu animale!) în bandă desenată a piesei „Hamlet”, de Shakespeare, intitulată „Hamlet: Prince of Pigs”. Sarah Boxer deține o diplomă în filosofie de la Harvard College. Pentru mai multe detalii, vizitați website-ul ei: SarahBoxer.weebly.com.

Valery (Valeriu) Oisteanu (n. 1943, Karaganda) este un scriitor și artist vizual internațional, născut în fosta URSS (pe teritoriul Kazahstanul de azi) și educat în România. El a adoptat dadaismul și suprarealismul ca filosofie de artă și viață. Emigrat la New York, în 1972, scrie în engleză de peste 40 de ani. A publicat 13 volume de poezie, o carte de proză scurtă și cartea de eseuri „Avant-zei” („Avant-Gods”). O culegere de poezii cu ilustrații-colaj, intitulată „Privilegii în Purgatoriu”, i-a apărut în 2009, la Fly by Night Press, New York, și ca e-book, în traducerea română a Nadiei Burstein, în 2012, la www.cartesiarte. Timp de 10 ani, a fost colaborator al revistei „NY Arts Magazine” și critic de artă pentru „Brooklyn Rail” și „artnet.com”. De asemenea, colaborează la reviste literare franceze, spaniole și românești: „New Observation”, „La Page Blanche”, „Art.es”,” Viața Românească”, „Observator Cultural”, „Artout.ro” și altele. Ca artist, expune în mod regulat colaje și asamblaje la galeriile din New York și creează colaje pentru coperte și ilustrații de cărți și reviste. Ca interpret de poezie și actor, realizează piese de teatru și are colaborări muzicale cu muzicieni de jazz, sesiuni cunoscute sub numele de „Jazzpoetry”. S-a produs la Poetry Project (St. Mark’s Church), Cornelia St. Café (cu David Cieri), KGB Bar, Theater for the New City ș.a. A primit Premiul Acker, New York, 2013 pentru contribuția la avangardă în spectacole de poezie, a fost distins cu Ordinul “Cavaleri ai Cetății”, cu rang de „chivot”, pentru diseminarea avangardei românești în diaspora (2012), și „The End of the World as We Know It”, un premiu Vault (2001). Este membru al Poets & Writers Inc. (Asociația scriitorilor profesioniști din SUA).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508