spot_img

”Poezie în Camera din Față” – a doua ediție, cu poezie română și cehă

Luni, 10 octombrie 2016, de la ora 19.00, în ceainăria Camera din Faţă (str. Mendeleev 22, Piaţa Amzei), se va desfăşura o nouă ediţie a întâlnirilor literare „Poezie în Camera din Faţă. Invitatul celei de-a doua ediții este poetul ceh Josef Straka, iar invitata sa, poeta Miruna Vlada – care, la rândul ei, a desemnat-o pe Mariana Marin drept invitata clasică a întâlnirii. Aşadar, un nou eveniment care se va desfășura în Camera din Față, cea a poeziei. Un spațiu aparte în orice casă, unde nu se lucrează, doar se lecturează… Un spațiu al veștilor, în care primești musafirii… AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Producătorii şi moderatorii Denisa Duran şi Mircea Dan Duţă, ei înşişi scriitori, vor discuta cu autorii invitați despre amintirile lor din copilărie, despre spațiul îndepărtat al rădăcinilor și felul în care s-au format ca scriitori. Îi vor întreba despre bunici și străbunici, părinți și frați mai mici… despre mirosul ceaiului și al cafelei. Cum sună tabieturile lor și formulele lor magice, care-i ajută la scris.
Deoarece consideră că felul în care autorii își citesc poezia și felul în care vorbesc despre ei, ca poeți, e tot un fel de poezie – iar cititorii au nevoie și de aceasta.

Mai mult, vom vedea cum se reflectă în poezia lui Josef Straka pregătirea lui de psiholog și vom vorbi despre preocupările sale asupra calităţii vieţii şi a ideii de lentoare… Îl vom iscodi despre festivalurile de poezie din Cehia și despre experiența lui ca organizator de activități culturale internaționale. Vom încerca să moderăm un moderator de mare finețe. Pe Miruna Vlada o vom întreba cum a fost trecerea de la poezia ei provocatoare de la debut, la cel mai recent volum, care pune în discuție conceptul de poezie politică. Despre cum e să ai o patrie adoptivă și să scrii despre ea și științific, și poetic. Vom încerca să obținem confesiuni despre romanul la care lucrează. Vom sta în Camera din Față și-i vom asculta, la o ceașcă de ceai sau la un pahar de vin de la Mamaie. Și vom citi un grupaj de poeme de Mariana Marin – minunata poetă optzecistă dispărută mult prea devreme.

Discuțiile se vor purta în română (posibil și engleză), cu traducerea simultană în/din cehă asigurată de Mircea Dan Duță, care semnează și traducerea poemelor lui Josef Straka.

Intrarea la eveniment se face numai pe bază de rezervare – la numărul de telefon: 021. 311.15.12 (cu mențiunea “pentru seara de poezie”)!

JOSEF STRAKA s-a născut pe 1 decembrie 1972, la Jablonec nad Nisou, Cehia. Este poet, organizator de programe culturale, moderator, redactor de carte și editor, autorul a șase cărți: două volume de poezie, intitulate ”Și… alte timpuri” (editura G. Tisk din Liberec), respectiv ”De ce” (la publicaţiile Tvary, TVAR, Praga), precum şi alte patru, pe care le numeşte cărţi de texte poetico-prozaice: ”Hotel Bristol” (2004), ”Oraşul Mons” (2005), ”Biserica în ceaţă” (2008) şi ”Micile exiluri” – toate apărute la editura Cherm. Textele sale au fost traduse în engleză, germană, polonă, sârbă, slovenă, olandeză, maghiară, română şi portugheză. Lucrează la revista Weles și colaborează cu revista H_aluze. Începând cu anul 2008 este implicat în organizarea şi moderarea de programe în cadrul Festivalului Internaţional Zilele Poeziei şi în organizarea Târgului Internaţional de Carte „Lumea Cărţii”, ambele desfășurându-se la Praga.
MIRUNA VLADA s-a nascut pe 17 august 1986, la București. Este scriitoare și manager cultural. Debutează în 2004 cu volumul „poemextrauterine” la editura Paralela 45 și revine în 2007 cu volumul „Pauza dintre vene” la editura Cartea Românească, însoțit de un CD în lectura autoarei. Participă și organizează cercuri literare și lecturi publice în România și în străinătate. Din 2013 este doctor în relații internaționale cu o lucrare pe europenizarea Bosniei Herțegovina. În 2014 publică cel de-al treilea volum de poezie „Bosnia.Partaj” la editura Cartea Românească, premiată drept Cartea de poezie a anului de către Radio România Cultural, iar acum are în pregătire un roman. Selecții din poeziile ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, ialiană și polonă.

MARIANA MARIN s-a născut la 10 februarie, 1956, în Bucureşti și a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti (secţia română-engleză), promoţia 1980. A fost un membru activ al Cenaclului de Luni, condus de criticul literar și profesorul Nicolae Manolescu. A debutat cu volumul ”Un război de o sută de ani” (ed. Albatros, 1981, reeditat în 2001 de editura AXA) – pentru care a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. A participat la volumul ”Cinci” (antologie colectivă, împreună cu Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Muşina, cu ilustraţii de Tudor Jebeleanu, ed. Litera, 1982). În 1986 a publicat ”Aripa secretă” (ed. Cartea Românească) și apoi traducerea ”Au carrefour des grandes routes commersiales”, editura EST, Paris, 1990, în traducerea lui Sebastian Reichmann. Volumul ”Atelierele” apare la editura Cartea Românească în 1990 și un an mai târziu, cu titlul ”Les ateliers”, la editura EST, Paris, în traducerea lui Alain Paruit. ”Ia-ţi boarfele şi mişcă” (Cartea Românească, 1992) este un interviu realizat cu Oana Orlea. Ultimele două volume publicate sunt memorabilele ”Mutilarea artistului la tinereţe” (Editura Muzeul Literaturii Române, 1999) și antologia ”Zestrea de aur”, publicată la aceeași editură în 2002, cu un an înaintea morții poetei. În 2015 apare la editura Tracus Arte antologia „O singurătate feroce”, realizată de Teodor Dună. Mariana Marin a primit Premiul Uniunii Scriitorilor (1999), Premiul de poezie al orașului Slobozia (1991), Premiul ASPRO (1999), Premiul special „Virgil Mazilescu” (2001) și este prezentă cu traduceri în reviste şi antologii din Anglia, Germania, SUA, Suedia, Ungaria, Rusia, Polonia.

DENISA DURAN (n. 1980, Rădăuți) este autoarea a cinci cărți de poezie, debutând în 2003 cu volumul “Pufos și mecanic” (Vinea, 2003), pentru care a obținut două premii de debut. Cel mai recent a publicat “Dorm, dar stau cu tine” (Charmides, 2014), ”Сè уште сум млада” (editura Antolog, Skopje, 2016) în traducerea Lidijei Dimkovska și “Învelit în propriul corp” (Cartea Românească, 2016). Primele trei cărți au fost semnate cu numele Denisa Mirena Pişcu. A realizat mai multe proiecte în colaborare cu artiști români și străini iar selecții din poemele sale au fost traduse în treisprezece limbi străine.

MIRCEA DAN DUȚĂ (n. 1967, Bucureşti) este poet, filmolog (autor de expresie ceha), traducător, pedagog al mai multor universităţi pragheze şi al UNATC din Bucureşti. Publicaţii: “Citate la conservă, complexe de inferioritate şi drepturile omului” (2015), “Peisaje, zboruri şi dictări” (2014) – volume de poezie apărute la Praga, în cehă; “Povestitor, autor şi dumnezeu” (2009) – volum de teoria filmului. La acestea se adaugă mai multe antologii de literatură română și cehă, un mare număr de volume în regim de co-autor (în cehă, slovacă sau română), traduceri din şi în cehă și slovacă.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Agenția de Carte, Bookaholic, Actualitatea Literară, Clubul Scriitoarelor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508