Miercuri, 26 octombrie 2016, orele 19.30-21.00, la Club A, se reia Cafeneaua critică. După lunga vacanţă de vară, în care au mai fost programate – totuşi! – două „ediţii speciale”, una cu cu jurnalistul şi diplomatul polonez Bogumil Luft (pe 28 iunie) şi cealaltă cu Mihaela Miroiu, profesoară la SNSPA, fondatoare a studiilor feministe şi a mişcării feministe din România postcomunistă (pe 27 iulie, în colaborare cu Şcoala de vară pentru cursanţi străini a Literelor Universităţii din Bucureşti) –, Cafeneaua critică deschide „stagiunea” 2016-2017 cu o prezentare a proiectului de candidatură a Bucureştiului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
După cum se ştie, în cursă s-au înscris 14 oraşe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş. Dintre ele au fost selectate 4 finaliste: Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, iar aleasa juriului internaţional a fost Timişoara. Toate proiectele au fost meritorii, cele 4 reţinute pentru decizie fiind considerate de vîrf. Foarte probabil, a contat şi politica adoptată în ultima vreme de către Bruxelles, şi anume alegerea nu a marilor capitale, ci a unor oraşe mai mici, cărora să li se acorde astfel şansa unei mari vizibilităţi continentale şi a dezvoltării nu doar culturale, ci şi a infrastructurilor, a turismului ş.a.m.d.
Acum, la Cafeneaua critică – despre candidatura Bucureştiului. Sub titlul Oraşul in–vizibil, proiectul realizat de Centrul Cultural al metropolei – ArCuB, cu contribuţia unei numeroase echipe de artişti şi experţi în domeniile creative şi socio-urbanistice, a oferit o imagine complexă a Bucureştiului cultural şi a propus un program bogat de evenimente, proiectînd o întreagă strategie de evoluţie a oraşului. La Cafeneaua critică – o prezentare relaxată a proiectului, fără tensiunea competiţiei, şi o dezbatere la temă! Invitaţi: Mihaela Păun, directoare ArCuB, şi echipa proiectului. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s- a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control şi, din toamna lui 2011, din nou la Club A.
ÎN STAGIUNEA 2016-2017 ÎNTÎLNIRILE CAFENELEI CRITICE AU LOC MIERCUREA SEARA!
* Club A Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe) www.cluba.ro