Joi, 20 octombrie 2016, de la ora 18.00, la Muzeul Mitropolitan din Iași, Editura Bizantină va lansa cartea „Patericul Mare. Apoftegmele Părinților Pustiei I – Colecția tematică” în traducerea Pr.Prof.Univ.Dr Constantin Coman, în prezența traducătorului, care va susține și o conferință pe tema ”Lumea Patericului și lumea noastră”.
Editura Bizantină, în parteneriat cu Muzeul Mitropolitan din Iaşi și Editura Doxologia, a pregătit un eveniment special pentru a marca apariția unui volum unic, tradus în limba română de Pr.Prof.Univ.Dr Constantin Coman din București, „Patericul Mare. Apoftegmele Părinților Pustiei I – Colecția tematică”. Astfel, pe 20 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Sinaxar din cadrul Muzeului Mitropolitan, publicul ieșean se va întâlni cu Părintele Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității București, cel care a tradus cartea, dar și cu Pr.Prof.Univ.Dr. Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Culegere de apoftegme (ziceri, sentințe, scurte istorisiri) ale monahilor din pustiul Egiptului în principal (trăitori în epoca de aur a monahismului egiptean, sec. IV-V), „Patericul Mare” face parte din patrimoniul universal al literaturii creștine, fiind una dintre cele mai răspândite lucrări în toată creștinătatea, dar mai ales în Răsăritul Ortodox. A circulat începând din secolul al V-lea și a stat la baza spiritualității creștine, în general, și monahale, în special. Se înscrie în genul sapiențial creștin ca o capodoperă a genului.
Traducerea românească este realizată după textul original, în limba greacă veche, publicat la Tesalonic și este însoțită de un consistent studiu introductiv, note și indici (biblic, onomastic, tematic), realizate de traducător.
În cadrul evenimentului de lansare a volumului la Iași, Pr.Prof.Univ.Dr. Constantin Coman va susține și o conferință pe tema Lumea Patericului și lumea noastră.
Despre Editura DOXOLOGIA
Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, continuatoare a activității marilor ierarhi cărturari ai Moldovei, Varlaam, Dosoftei, Veniamin, caută să răspundă necesităţilor contemporane, aşa cum înaltele figuri eclesiastice amintite au căutat să o facă la vremea lor. Mai multe informații pe: www.edituradoxologia.ro/.