Marți, 4 octombrie 2016, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33), seria evenimentelor Round Table București va continua cu o nouă ediție dedicată lui Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului. La doar 27 de ani, Gabriel Bebeșelea a câștigat prestigiosul concurs patronat de Bernard Haitink, o competiție la care au luat parte peste 300 de dirijori din toată lumea.Desfășurată sub forma unei emisiuni culturale cu public, ediția de marți va cuprinde și câteva intermedii artistice – surpriză pregătite de organizatori și invitatul special. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro.
Scena rotundă de la Conservator va găzdui pentru publicul bucureștean (și din mediul online) o serie de noi evenimente dedicate personalităților:
joi, 13 octombrie – Adrian Titieni
marți, 18 octombrie – Gabriel Croitoru
marți, 25 octombrie – Șerban Sturdza
marți, 1 noiembrie – Mircea Penescu
marți, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu
Tema centrală a fiecărei ediții va fi Bucureștiul In-Vizibil al fiecărui invitat.
Rezervările pot fi făcute în avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table București.
Gabriel Bebeșelea demonstrează, prin profesionalism și meticulozitate, că pasiunea, indiferent de vârstă, reprezintă drumul cel mai bun de urmat în viață. De la copilul care dirija „cu andrelele mamei” muzica de la pick-up – cum mărturisește într-un interviu – la performanța de a dirija Orchestra din Amsterdam, la Concertgebouw, pare a fi fost un singur pas.
La doar 29 de ani, are deja o carieră în domeniul său: arta dirijorală. Licențiat la Cluj-Napoca, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea (discipol al lui Sergiu Celibidache) și-a continuat studiile de master la București, cu Horia Andreescu. Studiile postuniversitare le-a definitivat la Universität für Musik und Darstellende Kunst-Wien, cu Mark Stringer, cercetarea doctorală având la bază operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.
Gabriel Bebeșelea este câştigătorul Premiului I la Concursul internațional de dirijat „Jeunesses Musicales”, din 2010. În 2011 a obținut o bursă de asistență la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. În 2012 i s-a oferit bursa pentru dirijat „Dorel Paşcu”. Profesionalismul de care dă dovadă i-a adus numirea de Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Iaşi, fiind cel mai tânăr dirijor român ocupând o astfel de poziție. Începând cu stagiunea 2014-2015 este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu și al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj – Napoca. De asemenea, sub bagheta sa concertează și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei şi al ansamblului de muzică contemporană „ICon Arts”. În 2014 a fost semi-finalist la „Donatella Flick London Symphony Conducting Competition” și, tot în acest an, a câştigat „Trofeul Performanței în Muzică”.
În 2015, Bernard Haitink a prezidat în Elveția „Lucerne Festival am Ostern”. Un număr de peste 300 de dirijori au fost înscriși în competiție, iar Haitink a selectat 7 dintre ei pentru un masterclass de excepție – căștigătorul acestei competiții fiind Gabriel Bebeșelea.
În cadrul „Galei Operelor Naționale Române”, a primit titlul de „Cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014”. Dirijează frecvent Orchestra Națională Radio, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională de Tineret a României, Filarmonica „Transilvania”.
„Peste tot încerc să mă port la fel. Relația mea cu orchestra se bazează pe respect față de partitură. Pornesc de la premisa că nu pot să îmi permit să nu știu partitura extrem de bine și să vin în fața orchestrei. Totul se bazează pe respect.” (Gabriel Bebeșelea, într-un interviu cu Cristina Beligăr).
Muzica reprezintă pentru Gabriel Bebeșelea o stare de „a fi”. O simte organic și o trăiește intens, bucurându-se de trecerea de la sunetele „clasice” la cele ale secolului XX. Nu are „compozitori preferați”, admirând „muzica de calitate”, indiferent cine ar fi compus-o.
Dirijorul mărturisește că ,,pregătirea începe cu studiul partiturii cu mult timp înainte de spectacolul propriu-zis. De fapt, ceea ce vede publicul este doar vârful aisbergului. Studiul, în cazul unui dirijor, implică o conversie tridimensională: printr-o analiză minuțioasă semnele din partitură, notele, se transformă în sunet interior, în minte, apoi din sunet în gest, urmând ca gestul să devină sunet exterior prin intermediul orchestrei. În plus, prealabila analiză a partiturii necesită un pachet sănătos de informații biografice, estetice sau istorice despre compoziție și contextul în care a fost concepută. Apoi, urmează repetițiile care sunt de fapt însumarea tuturor informațiilor captate pe parcursul studiului partiturii.” (Gabriel Bebeșelea, într-un interviu cu Andra Silivestru).
Vârsta nu a fost și nu este un „impediment” pentru Gabriel Bebeșelea. Este întrebat frecvent dacă nu simte o „presiune în plus” în fața orchestrei din acest motiv, însă, și-a dat repede seama că acest lucru este un avantaj pentru că, prin persoana și personalitatea sa, aduce o prospețime și o energie tipică vărstei.
„Eu sunt de principiul că publicul trebuie educat, dar şi stimulat în acelaşi timp. Gustul publicului este ceva complex, dacă i se dă un material de calitate, acceptă. Nu contează genul muzicii sau etapa stilistică. Dacă e calitativ, bine interpretat şi cu multă sinceritate, atunci publicul <<îmbrăţişează>> muzica respectivă. Dar dacă e cântat prost, nu o să prindă la niciun public; cu menţiunea că noi trebuie să ne apropiem de public. Acum suntem la concurenţă cu mersul la mall, statul acasă sau vizionarea unui film. Noi trebuie să ieşim din sala de concert şi să ne apropiem cât mai mult de public. Trebuie să arătăm publicului – nu doar publicului tânăr – că este un lucru extraordinar ceea ce facem noi şi că îl facem cu multă pasiune.” (Gabriel Bebeșelea, într-un interviu pentru „Tribuna”).
Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de bere oferită de Nenea Iancu și degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor – conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfășura săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.
Timp de 8 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu – Dediu
Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, – coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).
Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea, cu sute de persoane prezente în public.
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare susținute de către cei 8 invitați provenind din diferite domenii artistice.
Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro