spot_img

Clasic V.I.P cu „Flautul Fermecat“, la Sala Radio

Dacă Beethoven, Carl Philipp Emanuel Bach, Haydn, François Devienne sau Mozart ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost primiți oare pe covorul roșu? Mulțimile de fani i-ar fi aclamat? Nu putem ști, dar ceea ce este sigur acum, este faptul că posteritatea le-a asigurat un binemeritat renume și că muzica lor va fi întotdeauna în top-ul preferințelor melomanilor. De aceea Clasic V.I.P este titlul recitalurilor ce vor avea loc anul acesta în cadrul Turneului „Flautul Fermecat“, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail. Miercuri, 2 noiembrie 2016, va fi momentul culminant al turneului: prima întâlnire din cadrul acestei ediții cu publicul bucureștean, recitalul de gală al turneului. Ion Bogdan Ștefănescu va reveni apoi, pe 9 noiembrie, pentru a interpreta Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră de Mozart împreună cu Mariana Bîldea la harpă și cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gabriel Bebeşelea. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Întrebat care este firul comun care leagă lucrările alese, Ion Bogdan Ştefănescu răspunde:

Desigur, tocmai stilul clasic care defineşte întreaga muzică pe care o vom prezenta. Nici ordinea lucrărilor din program nu este întâmplătoare. Deschidem cu „Hamburger” Sonata, apoi continuăm cu un opus din tinereţe al lui Beethoven (flaut, vioară, viola), opus la care a revenit şi la vârsta maturităţii, dovadă că această excepţională lucrare l-a obsedat, creând varianta pentru flaut şi pian. După pauză, veţi asculta o sonată de Haydn, desprinsă dintr-un ciclu de Opt sonate pentru flaut şi pian, o alta de Devienne, plină de vervă şi de melodii accesibile şi în final, un adevărat şlagăr al tuturor vremurilor: ”Mica serenadă” de Wolfgang Amadeus Mozart.’’

Evenimentul de la București va fi unul special și emoționant, căci Radio România şi Editura Casa Radio organizează în pauza recitalului, în foaierul Sălii Radio, lansarea audiobook-ului Visători la steaua singurătăţii. Un eseu poetic realizat de regretatul actor Eusebiu Ştefănescu, după versurile lui Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, alături de fiul său, Ion Bogdan Ştefănescu, care a compus şi a interpretat muzica originală. Este singura înregistrare realizată de cei doi la Radio România, apărută în colecţia Fonoteca de Aur, în Seria „Spectacolul poeziei”.

“Ascultându-l mai întâi şi apoi văzându-l pe Eusebiu Ştefănescu recitând versuri, am fost impresionat tocmai de modul cu totul special al rostirii sale, ceremonioase, înalte şi, în acelaşi timp, apropiate şi necontrafăcute. Simţeam că versurile astfel purtate, cu distincţie şi discreţie, cu o admirabilă modestie a adecvării la text, au fost trecute prin intimitatea sufletească şi prin filtrele inteligenţei sale interpretative. Eusebiu Ştefănescu a fost un recitator desăvârşit, un intercesor devotat al poeţilor români moderni şi contemporani în faţa publicului din România. El îşi făcea selecţia lui, punea accentele lui, adăuga nuanţele lui. În dicţiunea sa, orice poem îşi trăia o nouă viaţă. Este ceea ce se întâmplă şi cu textele din programul acestei extraordinare recitări’’, scrie criticul Mircea Martin, cel care semnează cuvântul introductiv al audiobook-ului și care îl va prezenta în cadrul lansării.

Această înregistrare a fost realizată în ultimele săptamâni de viață ale lui Eusebiu Ştefănescu, pe care fiul său le-a imortalizat în versuri, dar și într-un jurnal în care descrie și experiența înregistrării de la radio. Ambele se regăsesc în volumul Un vers care lasă moartea cu gura căscată, apărut le Editura Tracus Arte, care va fi prezentat în aceeași seară.

Elevii şi studenţii de la toate specializările vor avea acces gratuit la recital și lansare, în baza carnetului și în limita locurilor disponibile.

ITINERAR TURNEU ”FLAUTUL FERMECAT”

RECITALURI

Ion Bogdan Ştefănescu – flaut

Horia Mihail – pian

Lucrări de C. Ph. E. Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart

1 noiembrie, ora 18 – Caracal, Teatrul Naţional

2 noiembrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio

3 noiembrie, ora 18 – Pucioasa, Centrul Cultural

4 noiembrie, ora 19 – Braşov, Sala Patria

CONCERTE CU ORCHESTRA

Ion Bogdan Ştefănescu – flaut

Mariana Bîldea – harpă

Mozart – Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră

9 noiembrie, ora 19 – Bucureşti,  Sala Radio

10 noiembrie, ora 19 – Piteşti, Centrul multifuncţional

PARTENERI

Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală „Accendo”

Co-producător: TVR 2,  Radio România Cultural, Radio România Regional

Sponsori: JTI, Adegas Oil

Transportator oficial: Dacia

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, România liberă, Caţavencii, România TV, Şapte Seri, Observator Cultural, Business Review, Tango, Ziare.com, TV Accent Tulcea, AgentiadeCarte.ro, Media Trust.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica din Braşov, Primăria Pucioasa, Teatrul Naţional Caracal.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508