Duminică, 2 octombrie 2016, la Teatrul Național din București s-au decernat premiile Trienalei de Arhitectură East Centric pentru Discursuri Critice, respectic premiile onorifice „Profesorii Noștri”, concluzionând modulul al treilea al evenimentului reper în Europa. Câștigătorii sunt arhitecții-cercetători Ștefana Grădinariu și Ștefan Cristian Popa, ambii activi în România și Marea Britanie, și profesorii Ana Maria Zahariade (România) și Vladimir Šlapeta (Cehia). Modulul „Discursuri critice” reprezintă un proces de sondare teoretică și critică a fenomenului arhitectural și al spațiului construit în general în regiunea Europei Centrale și de Est, concretizat într-un concurs de eseuri adresat atât profesioniștilor din domeniu, cât și din domeniile conexe. În urma celor 45 de înregistrări, membrii juriului au ales 11 eseuri, autorii lor participând zilele acestea la sesiuni de prezentare. Câștigătorii au fost anunțați de celebrul teoretician Alberto Pérez-Gómez (Canada) – președinte al juriului, marcând cele două abordări ce s-au revelat pe parcursul jurizării.
Ștefana Grădinariu – arhitect și cercetător în Marea Britanie a câștigat premiul secțiunii „Perspective Practice” cu un eseu despre procesul masiv de industrializare. „Să fiu parte din ECA Triennale a fost o experiență extraordinară pentru mine, pentru că vine ca o validare a interesului meu pentru contextul arhitectural, politic și social al României și al regiunii, mai ales că educația mea s-a construit în afară.” – a spus Ștefana Grădinariu.
Ștefan Cristian Popa, câștigător al secțiunii „Perspective Teoretice” este arhitect la Foster+Partners și cercetător doctorand la Architectural Association din Londra. „Sunt onorat să primesc acest prestigios premiu. Întregul proces de participare la Trienală a însemnat parcurgerea mai multor etape, de la evaluarea eseului până la prezentarea urmată de o dezbatere cât se poate de critică. Am descoperit valoarea cercetărilor desfășurate în spațiul central și est-european de care mă simt profund atașat.”, a declarat Ștefan Cristian Popa, autor al eseului câștigător „Note despre Spațiul Mioritic”.
Nominalizații au primit premii în bani în valoare de 250 Euro fiecare, iar câștigătorii 1000 Euro și trofeul Trienalei. Eseurile celor doi câștigători precum și cele ale tuturor nominalizaților pot fi citite în cartea N(arr)ations – Essays on East and Central European Architecture, apărută la editura Arhitext și disponibilă la locațiile gazdă ale Triennalei (TNB, ARCUB Gabroveni). După terminarea ediției a doua a Trienalei, pe 9 octombrie, cartea va putea fi comandată online pe http://www.arhitext.com/
Premii speciale pentru „Profesorii noștri”
În cadrul ceremoniei, echipa redacției ARHITEXT a dorit să celebreze și mentoratul, oferind două premii speciale pentru doi profesori din regiunea căreia i se adresează Trienala. Ana Maria Zahariade – profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, România și Vladimir Šlapeta – profesor onorific FAIA la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Tehnologie din Brno, Cehia, au primit trofeele East Centric Architecture Triennale – Our Professors.
După 1989, Ana Maria Zahariade a contribuit la modernizarea sistemului educațional de arhitectură și la dezvoltarea cercetării în domeniu, în contextul cultural per ansamblu. Activitatea de teoretician al arhitecturii s-a reflectat în numeroase articole, conferinţe şi publicaţii, care au devenit un reper pentru profesie. În 2013, a primit premiul Herder; a obținut burse de studiu la Getty și Getty-NEC și a studiat la Nantes Institute of Advanced Studies (2011–2012).
Profesor la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Tehnologie din Brno şi decan în perioada 2006-2010, Vladimír Šlapeta a fost totodată profesor, decan şi rector al Facultăţii de Arhitectură din Praga și este membru al Academiei de Arte din Berlin din 1994. Dintre numeroasele publicații și eseuri se remarcă: Funcționaliștii din Brno (Helsinki), Funcționalism Ceh 1918–1938 (AA London), Cubism Ceh (Princeton), iar dintre premii amintim: Membru Onorific al Institutului American de Arhitecți (Hon FAIA, 1992), Premiul pentru Artă (Berlin 1992), HonFRIBA 1997. Este autor și co-autor a peste 40 de expoziții în Praga, New York, Viena și Helsinki.
Cei doi se alătură profesorilor Sandu Alexandru și Emil Barbu Popescu, premiați la ediția trecută a Trienalei de Arhitectură.
Premiile acordate încheie modulul de discursuri critice, dar Trienala de Arhitectură East Centric continuă pentru încă o săptămână, expozițiile fiind deschise zilnic între orele 10:00 și 18:00 la Teatrul Național din București (foaier și hol Sala Media, respectiv Sala Studio – etaj 1 și 2), ARCUB Gabroveni și Centrul Culturii Arhitecturale al UAR. Weekendul viitor au loc dezbaterile și conferințele proiectului asociat Agora Experiments și festivitatea de închidere a ediției.
Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – partener strategic.
Trienala de Arhitectură este vizibilă datorită partenerilor media: TVR 2, RFI România, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arhitectura, Igloo Media, Zeppelin, SpațiulConstruit.ro, Czech-it.ro, One Architecture Week, The Institute, ERA21, DAS, EpiteszForum.hu și Revista Arhitext.
Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: http://bucharest-triennale.eu/
Pagina de facebook a Trienalei: www.facebook.com/EastCentricArchitectureTriennale
Hashtag: #ECATriennale2016