Evenimentele zilei a treia din cadrul festivalului Strada de C`Arte au început la ora 13.00. în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, cu o conferință și o expoziție pe tema ”George Coșbuc – 150 de ani de la naștere”. Au conferențiat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și Silviu Angelescu, profesor universitar. Ioan Cristescu: ”Ce reprezintă Coșbuc pentru tinerii din ziua de azi, pentru elevii din școli? Nu cred că reprezintă mare lucru. Chiar dacă Liviu Rebreanu spunea la un moment dat despre Coșbuc că opera sa va fi nemuritoare, ne dăm seama că la ora actuală nu este chiar așa. Posteritatea lui, ca și a lui Creangă și a altor scriitori, ca a lui Marin Sorescu, este extrem de nedreaptă. De ce? S-au schimbat mentalitățile? Nu cred că este vorba de actualitate, eu cred că e vorba și de un criteriu estetic și, din punct de vedere estetic opera lui este, într-adevăr, nemuritoare.”
Silviu Angelescu: ”S-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Coșbuc. El nu a avut o viață lungă, dimpotrivă, a murit la 52 de ani, dar a lăsat o operă substanțială. În afară de propriile versuri, asupra cărora voi reveni, aș aminti mai ales traducerile pe care le-a lăsat în urma sa. Sunt trei momente importante din istoria literaturii lumi, respectiv literatura romană, literatura italiană și literatura hindusă. Dacă ar fi să rămânem doar la aceste acte culturale, ele sunt suficiente pentru a ne da o idee în legătură cu dimensiunea autorului. E vorba despre lucrări monumentale și traduse exemplar.”
Mai târziu, în Foaierul de lectură a avut loc un dialog pornind de la volumul lui Andrei Oișteanu ”Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură” (Polirom 2016). Invitați: Mihaela Miroiu, Vintilă Mihăilescu și Andrei Oișteanu. Momentul a fost moderat de Ioan Cristescu.
Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, Mireille Rădoi, a fost gazda evenimentului. ”Din seria mnifestărilor clasice, mai serioase, avem acum în Foaierul de lectură, o dezbatere ocazionată de volumul ”Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură”, a lui Andrei Oișteanu, de altfel un prieten al Bibliotecii Centrale Universitare.”
”Am scris această carte în măsura în care ea m-a scris pe mine!” – Andrei Oișteanu
Nici micuții nu au fost uitați vineri, după-amiază având parte, pe Strada Copiilor, de un atelier de pictură cu tema pop-art. Părinții și bunicii i-au așteptat cuminți pe băncuțe, unii dintre ei chiar s-au implicat, iar copiii au fost extrem de încântați de posibilittea de a învăța cum să se joace cu materialele și culorile, sub îndrumarea atentă și răbdătoare a unor specialiști.
La lăsarea serii, Rampa de Jazz & Poezie a prins viață. Primul eveniment a fost o lectură publică moderată de criticul literar George Neagoe. Pe rând, în fața publicului au apărut și și-au deschis sufletul poeții Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Horia Gârbea și Radu Sergiu Ruba. Într-un exercițiu de (re)împrietenire cu sine și cu ceilalți, fiecare scriitor a citit mai multe poeme, savurate și aplaudate la scenă deschisă de toți cei care aflaseră de eveniment sau care, trecând pe stradă, s-au lăsat atrași în Rampa de Jazz & Poezie.
În același timp, cei care au preferat arta vizuală au putut participa, la galeria de artă contemporană și design Galateca, la vernisarea expoziției ”Black Cube”, de Mircia Dumitrescu, o viziune artistică ce face parte dintr-un proiect mai amplu – ”Feminis”. Participanții s-au putut bucura de prezența maestrului Mircia Dumitrescu, dar și de un catalog ce conținea imagini cu lucrările acestuia și un poem semnat de Mireille Rădoi. Cei doi creatori, care și-au dat mâna pentru prima dată în cest proiect, au semnat fiecare dintre cataloagele oferite la vernisaj celor prezenți.
Seara nu a continuat oricum, zona de interes mutându-se din nou în Rampa de Jazz & Poezie, unde inegalabilul Nicu Alifantis a susținut un concert ce a adunat o mulțime de oameni, spațiul dovedindu-se foarte rapid neîncăpător. Piese arhicunoscute ca ”Ploaie în luna lui marte”, ”Emoție de toamnă”, ”Ce bine că ești”, ”E prea frumos la tine în suflet” i-au făcut pe cei prezenți să cânte alături de artist.
Ultimul eveniment al serii a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”. Este vorba despre proiecția filmului ”Războiul Regelui”, în regia lui Trevor Poots, narator Marcel Iureș, Chainsaw Production 2016. Un documentar în care s-au folosit și imagini originale dar și reconstituiri, povestind o pagină extrem de interesantă și sensibilă a istoriei noastre: contactele pe care tânărul Rege Mihai le-a avut cu Hitler, implicarea aproape forțată a României în Al Doilea Război Mondial, decizia istorică de a realiza o lovitură de stat și de a întoarce armele împotriva Germaniei și, ulterior, după instaurarea comuniștilor, obligarea Regelui de a abdica și de a părăsi țara, împreună cu mama sa, Regina Elena.
Dorina CIOPLEA