Editura Meronia a publicat în 1995 prima sinteză a istoriei României de după 1989, semnată de prof. univ. Ion Bulei. Unind experiența de cadru universitar cu aceea de diplomat în contact cu diverse medii culturale, autorul a reușit să ofere o imagine sugestivă a evoluției istorice a românilor de la nașterea ca popor romanic până în prezent, pornind de la problematica (urmărită în diverse domenii) a diferitelor epoci și de la modul în care instituțiile și oamenii din fruntea țării și-au asumat-o. Nu lipsesc informațiile despre cultura românească, despre rolul ei decisiv în orientarea destinului românilor spre lumea europeană. Scris într-o limbă accesibilă și din perspectiva receptivității cititorului contemporan, volumul s-a bucurat de o bună primire de public, înregistrând 5 ediții, mereu revizuite și actualizate. Mărturie stau și traducerile realizate până acum în limbile engleză, franceză, germană, greacă, italiană.
În cursul lunii septembrie 2016, Editura Meronia a publicat noi ediții, actualizate, din versiunile engleză, franceză și germană, după cum urmează:
– A Short History of Romania, ed. a V-a, 272 pag., 10 hărți istorice color, 62 de portrete de personalități marcante ale civilizației românești, 111 ilustrații color cu monumente reprezentative ale artei, grupate în 16 planșe. Liste complete ale domnilor celor trei țări române, ale șefilor de stat și de guvern ai României și o amplă bibliografie de aproape 800 titluri, de care pot beneficia atât specialiștii, cât și simplii amatori de istorie, completează volumul.
– Brève Histoire de la Roumanie, ed. a III-a, 328 pag., 12 hărți istorice color, 16 planșe color cu 111 ilustrații , 62 de portrete de personalități marcante din istoria românească, liste complete ale domnilor celor trei țări române, ale șefilor de stat și de guvern ai României, ale președinților Adunării Naționale și Senatului și ale miniștrilor de externe și o bibliografie de aproape 700 titluri.
– Kurze Geschichte Rumäniens, ed. a IV-a, 302 pag., 10 hărți istorice, 16 planșe color cu 111 ilustrații , 62 de portrete de personalități, liste complete ale domnilor celor trei țări române, ale șefilor de stat și de guvern ai României, ale președinților Adunării Naționale și Senatului și ale miniștrilor de externe și o bibliografie de cca 650 de titluri.
Aceste lucrări rămân un instrument solid de informare asupra destinului poporului nostru, atât pentru cititorul român de peste hotare, cât și pentru străinii interesați de temă, care apreciază, cum o dovedesc edițiile anterioare epuizate, îmbinarea rigorii științifice cu accesibilitatea.