Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în acest weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie 2016. Pentru 3 săptămâni Bucureștiul devine capitala arhitecturii de bună calitate, Trienala de Arhitectură East Centric propunând publicului român și nu numai o incursiune prin arhitectura recentă din țările Europei Centrale și de Est. Primul weekend al evenimentului reper în Europa a fost dedicat modulului „Drifting Architecture”. Pornind de la tema ediției – Drifting (derapaj, deviere), expoziția principală prezintă în foaierul Sălii Media 99 de proiecte din 22 de țări alese în urma unei selecții ghidate de scriitorul Bogdan Ghiu – președinte al boardului de curatori.
„Ediția 2016 este una dintre cele mai ambițioase, mai curajoase, mai experimentale, mai ludice și, deci, mai aventuroase și mai pasionante manifestări de acest gen din ultima vreme, la nivel european cel puțin.”, a declarat Bogdan Ghiu la conferința de presă.
După deschiderea și vernisajul expoziției principale, în acest weekend au fost vernisate și expozițiile proiectelor colaterale „Constructive Alps” – expoziție-rezultat a concursului cu același nume și „Case cu duh” – proiecte de reabilitare a arhitecturii tradiționale, rurale. Au avut loc de asemenea conferințe susținute de arhitecții Terunobu Fujimori – istoric al arhitecturii japoneze și cunoscut artist-arhitect nipon, Robert Mair – lector la Institutul de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității din Liechtenstein și Ioan Andreescu – arhitect timișorean și profesor universitar. Reprezentările trupei 9G și Quartetul Solartis au încheiat serile primului weekend al Trienalei de Arhitectură East Centric 2016.
„Drifting este o tema întâlnită în multe arii ale culturii contemporane, de aceea ne-a permis și nouă să derapăm de la programul clasic al unui eveniment de arhitectură și să aducem muzică și teatru alături de expoziții, dezbateri, conferințe.”, a menționat Arpad Zachi – director al trienalei.
Trienala continuă săptămâna aceasta cu prezentările din al doilea modul – Premiile Arhitext East Centric. 26 de proiecte din toate țările regiunii au fost nominalizate și expuse la ARCUB Gabroveni, autorii lor urmând să susțină vineri și sâmbătă prezentări publice în sesiuni de jurizare dedicate celor 5 secțiuni. Câștigătorii vor fi anunțați duminică, la ora 18, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Sala Media a Teatrului Național din București.
Președintele juriului, arhitectul francez Dietmar Feichtinger susține sâmbăta, 24 septembrie, o conferință la care sunt așteptați peste 100 de arhitecți, studenți, profesori, teoreticieni. Dietmar Feichtinger este apreciat la nivel internațional pentru lucrărilor sale ce integrează atât arhitectura cât și ingineria, explorând relația dinamică dintre aceste discipline, construcții ce i-au adus numeroasele premii pentru excelență în proiectare. Participarea la conferință se face pe bază de înscriere pe site-ul evenimentului achitând taxa de înregistrare, locurile sunt limitate.
Trienalei de Arhitectură East Centric aduce la București peste 200 de proiecte și autorii lor din 26 de țări în 4 expoziții majore găzduite de Teatrul Național București, ARCUB Gabroveni și Centrul Cultural Arhitectural al UAR. Expozițiile pot fi vizitate gratuit până pe 9 octombrie, în fiecare zi între orele 10 și 18. Pentru conferințele și evenimentele speciale este necesară înscrierea conform indicațiilor și programului de pe site-ul dedicat: http://bucharest-triennale.eu/
Cel mai mare eveniment de arhitectură din regiune, trienala radiografiază, cartografiază și conectează cele mai importante proiecte, experimente și idei și pune autorii lor în dialog. Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – partener strategic.
Expoziția „Drifting Architecture” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. ECA Triennale este vizibilă datorită partenerilor media: TVR 2, RFI România, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arhitectura, Igloo Media, Zeppelin, SpațiulConstruit.ro, Czech-it.ro, One Architecture Week, The Institute, ERA21, DAS, EpiteszForum.hu și Revista Arhitext.
Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: bucharest-triennale.eu/
Pagina de facebook a Trienalei: www.facebook.com/EastCentricArchitectureTriennale
Hashtag: #ECATriennale2016