spot_img

Strada de C`Arte 2016, la final

Ediția a V-a a festivalului Strada de C`Arte (21-25 septembrie 2016) a însemnat, în cifre, șase expoziții, șase proiecții de filme, cinci evenimente în Rampa de Jazz și Poezie, patru conferințe și dezbateri, două lansări de carte, o campanie de donație de carte pentru copii, un festival de artă în aer liber, ateliere artistice pentru copii, tururi ghidate în Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” și alte evenimente menite să apropie iubitorul de carte și arte de actul cultural calitativ. „La finele celei de-a V-a ediții putem fi mândri că am oferit un veritabil regal cultural-educațional, atât prin densitatea evenimentelor, cât și prin calitatea acestora! Le mulțumim tuturor partenerilor grație cărora am reușit, așteptăm sugestii pentru ediția următoare și trimitem un gând tandru și luminos către toți care au animat Strada de C’Arte anul acesta!”, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.


Printre invitații la Strada de C`Arte s-a aflat și Nicu Alifantis, care a susținut un recital în Rampa de Jazz și Poezie. ”O experiență inedită întâlnirea de aseară de la Strada de C’Arte. Ce ciudat să cânți în panta ce duce-ntr-un garaj, parcă toți oamenii vin peste tine… I-am primit cu brațele deschise și le mulțumesc, celor ce mi-au oferit prilejul acestei întâmplări, dar mai ales celor prezenți la spectacol care au fost absolut extraordinari. Chapeau!” – Nicu Alifantis

Pentru tururile ghidate gratuite, care s-au desfășurat în fiecare zi între orele 18.00 și 20.00, s-au înscris în total 239 de vizitatori, împărțiți în 24 de grupuri. Dintre aceștia, 101 au fost copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani. Cea mai în vârstă persoană care și-a dorit să viziteze Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” a avut peste 70 de ani.

Târgul de carte desfășurat în aer liber, în zona statuii ecvestre a lui Carol I, a generat un trafic de peste 500 de persoane zilnic, atrase și de muzica cvartetului Chromatic, care a susținut în fiecare zi un recital de o oră în aer liber.

Cei care au venit la festival au ales de la standul Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”  623 de cărți donate, dintre care 62 au mers către campania derulată de Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă pe Strada Copiilor – ”Fiecare copil merită să citească – Donează o carte!”. Dintre volumele puse la dispoziție de BCU, cei care s-au oprit la acest stand și-au ales cărți de educație, literatură, tehnică, științe exacte, istorie și IT.

Printre cele mai bine vândute titluri și categorii au fost cărțile pentru copii și adolescenți, dintre care amintim „Bunicul elefant își ia rămas bun”, ”Mowgli”, ”Surori în luna de miere”, ”Vânătorii de comori”, ”Roma Antică” și ”Rusia Revoluționară” (Editura Corint), colecţia „Sunt imbatabil” (Editura Didactica Publishing House), ”Fiica Papei” – Dario Fo, „Scrisoare către tata” – Franz Kafka (Editura Humanitas), „Poheme” – Gellu Naum, „Când plânge sacadat maşina de tocat” şi „Un tigru în stradă” de Daniil Harms (Editura Tracus Arte) etc.

La ateliere organizate anul acesta pe Strada Copiilor au participat în jur de 350 de micuți. Strada Copiilor este organizată, în fiecare an, de către Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă (IMDD). ”Din punctul nostru de vedere a fost o ediție foarte bună, această ediție a V-a. A devenit deja o tradiție. Anul acesta am avut și ateliere noi. Ne bucurăm că interesul este în continuă creștere, dar am avut supriza să (re)întâlnim și copii și părinți care au participat la atelierele organizate de noi în anii trecuți și care așteptau ediția din acest an. Înseamnă că este nevoie de astfel de evenimente în spațiul orașului.” – Andreea Stoiciu, director IMDD

Un eveniment inedit, nou intrat în programul festivalului Strada de C`Arte a fost ”Pop Up the spirit of Art Walk Street”. ”Mulțumim organizatorilor festivalului Strada de C’arte și în special d-nei Mireille Rădoi, pentru că ne-au oferit ocazia de a aduce arta pe stradă, prin organizarea standului  „POP UP the spirit of Art Walk Street”. Acest sprijin ne-a permis să avem continuitate și să aducem în fața iubitorilor de carte și arte, lucrări de pictură și sculptură semnate de artişti consacrați, dar și de tineri artişti. Dorim ca acest festival Art Walk Street să acţioneze în timp ca o investiție culturală pentru viitor, baza legăturii dintre iubitorii de artă și artiști, motivul întâlnirii lumii artistice și al exprimării libere.” – Irina Calotă, inițiatoarea Art Walk Street Festival

La această ediție am avut ca parteneri UniCredit, EximBank, Marea Lojă Națională din România, Microsoft, Țuca Zbârcea & Asociații, iar parteneri strategici ne-au fost Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă, Poșta Română, Romfilatelia, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Document ArtFest. Festivalul a fost promovat de Trinitas TV, Magic FM, Igloo, AgențiadeCarte.ro, Galateca, Metropotam, Fortin Agency și Comunic@ții Mobile.

Aici găsiți programul festivalului și aici jurnalul celor cinci zile petrecute pe Strada de C`Arte.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508