spot_img

„Cele mai Frumoase Cărți din România”: 5 ani

Joi, 1 septembrie 2016, a avut loc întâlnirea de lucru între partenerii de organizare ai proiectului cultural național „Cele mai Frumoase Cărți din România”. Reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Centrului Național al Cărții, Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Național de Artă Contemporană, Asociației Editorilor din România, Uniunii Editorilor din România, Institutului Francez din București, UNARTE, Galeriei Posibile, Clubului Ilustratorilor au discutat reperele implicării partenerilor instituționali și mijloacele prin care pot contribui la dezvoltarea proiectului CMFC. Întâlnirea a avut loc cu susținerea Ministerului Culturii, în incinta Bibliotecii Naționale a României.

Organizatorii CMFC au prezentat rezultatele proiectului după 5 ani, au primit feedback în urma colaborării și au inițiat discuții despre acțiuni viitoare. Partenerii au vorbit despre viziunea concursului național de design de carte CMFC care formează o platformă, care sensibilizează atât profesioniștii, cât și publicul larg pentru o mai fină percepție a potențialului designului în economia facerii unei cărți, cât și a funcției acestuia de a capta interesul și a susține lectura.

La întâlnire a fost prezentă și Corina Șuteu, Ministrul Culturii, care a apreciat „Cele Mai Frumoase Cărți din România” ca pe un proiect exemplar pentru industria cărții și a propus începerea demersurilor de înscriere a sa între proiectele strategice, susținute multianual de către Ministerul Culturii. De asemenea, Corina Șuteu i-a invitat pe cei prezenți să participe la consultările privind Legea Cărții, aflată în pregătire la inițiativa Cărturești și Humanitas.

Unul dintre subiectele care au stârnit cel mai mare interes în rândul actorilor culturali prezenți a fost cel al manualelor școlare. Participanții au considerat imperativă actualizarea normelor legale, astfel încât condițiile de publicare, conținutul și designul acestora să poată fi adaptate nevoilor copiilor într-o manieră eficientă și de calitate. Angela Rotaru (Editura Humanitas) a vorbit despre problemele grave ale aspectului manualelor școlare în raport cu cultivarea unui simț estetic de bază, iar Luiza Penescu (Editura Corint) a accentuat nevoia unor dezbateri complexe la care să participe atât reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Culturii, cât și ai editorilor de manuale școlare. Ministrul Culturii a fost de acord că subiectul e crucial pentru dezvoltarea noilor generații și a promis deschiderea discuției alături de Mircea Dumitru, Ministrul Educației. Dezbaterea va fi organizată în luna septembrie și va expune principalale puncte critice în care este nevoie de intervenție.

În cadrul întâlnirii au fost propuse proiecte noi legate de promovarea cărților frumoase din România la târgurile de carte din străinătate, în mod special la viitoarea participare la Târgul de Carte de la Leipzig din 2018, unde România este țară invitată. Matei Câlția (Galeria Posibilă) a punctat și nevoia creării unor punți de colaborare cu profesioniști din străinătate, pentru a construi proiecte comune care creează conținut relevant pentru evenimentele culturale realizate în parteneriat cu alte țări.

Pe de altă parte, Bogdan Popescu (ICR/CENAC) a susținut identificarea unor evenimente specifice de expunere a publicațiilor de artă / design, cât și a manifestărilor adresate profesiilor implicate în realizarea unei cărți, evenimente unde ICR poate facilita prezentarea cărților frumoase din România și prezența artiștilor români contemporani, cât și a editurilor care se îngrijesc de cărțile-concept și de artă.

Participanții au insistat asupra nevoii de a conecta profesioniștii cărții (fie ei designeri, ilustratori, editori, dar și tipografi, librari șamd) în activități inter-profesionale. Ioan Matei (Direcția Cultura Scrisă – Ministerul Culturii) a propus realizarea unor proiecte regionale cu experți din zona designului de carte.

Curatoarele Adriana Oprea și Cerasela Barbone (MNAC) și Anca Verona Mihuleț (curatorul expozițiilor CMFC în 2015 și 2016) au subliniat potențialul arhivelor românești de carte frumoasă și carte de artist care pot oferi conținut relevant pentru expoziții de design de carte, punând astfel în context istoric grija pentru realizarea cărților în România ultimelor decenii.

Au participat: Corina Șuteu, Ioan Matei, Alexandru Popescu, Edmond Niculușcă (Ministerul Culturii); Bogdan Popescu (Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții); Luminița Gruia (Biblioteca Națională a României); Angela Rotaru (Asociația Editorilor din România / Editura Humanitas); Luiza Penescu (Uniunea Editorilor din România / Editura Corint); Dinu Dumbrăvicianu (Universitatea Națională de Arte din București); Cyrielle Diaz (Institutul Francez din București); Matei Câlția (Galeria Posibilă); Veronica Neacșu; Sebastian Oprița; Victoria Pătrașcu (Clubul Ilustratorilor); Adina Pașca, Anca Verona Mihuleț, Cristian Neagoe (CMFC).

____________________

Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural cu desfășurare anuală dedicat designului de carte, organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. — www.celemaifrumoasecarti.ro

Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Parteneri: Institutul Francez din București, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Ministerul Culturii, Asociația Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Biblioteca Națională a României, Galeria Posibilă, Delegația Valonia-Bruxelles, Galeria Plan B, Clubul Ilustratorilor, UAD, UNARTE, Alutus, Agressione GROUP, Global Mindscape, Asociația K’arte, Casa Artelor – DJC Timiș, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Asociația Harap Alb, Asociația Idioma, Asociatia de prietenie Ille et Vilaine Sibiu, Radio România Cultural, Clubul Scriitoarelor, Radio France Internationale România, Observator cultural, Liternet, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenția de Carte, Bookaholic, The Institute.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508