spot_img

„Best of Duelul viorilor’’. Ediția a șasea a turneului reînvie întrebarea: Stradivarius sau Guarneri?

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR”, un proiect Radio România, își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara oferind melomanilor o experiență de neuitat, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai mari și prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York. Acestă recunoaștere, și, de ce nu, validare a valorii muzicienilor și a valorii proiectului, vine după succesul primelor cinci ediții, răsplătit, atât pe scenele din țară, cât și pe alte scene europene, cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert. Rivalitatea dintre Stradivarius și Guarneri este poate una dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile. Pentru că ea a dat naștere sunetului minunat al viorilor, întrecerea având întotdeauna ca scop obținerea celei mai frumoase experiențe muzicale. Orice mare violonist își perfecționează tehnica și interacționează într-un mod special cu instrumentul atunci când cântă pe asemenea bijuterii. Astfel, ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul al doilea și fiind mult mai mult apreciate calitatea interpretării, sensibilitatea și dăruirea artiștilor. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

„Sunt convinsă că au avut un succes nemaipomenit şi ca au mângâiat multe inimi. Sunt foarte mândră ca sunt ai noştri.”

„Vin la Duelul viorilor încă de la început, de la prima ediţie şi este extraordinar de fiecare dată. Viorile sună minunat, dar meritul este al lor”.

„Sunt trei muzicieni care pur şi simplu te lasă fără suflu. A fost cea mai mare bucurie a acestei toamne pentru mine”,

au mărturisit spectatorii la finalul ediției din 2015.

Repertoriul ales de această dată alcătuiește un program pe care l-am putea numi „Best of Duelul viorilor”. Cei doi violoniști au ales să revină în fața publicului cu cele mai aplaudate piese din edițiile anterioare, o ofertă muzicală ce nu poate fi ratată, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară și pian, care le vor pune în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar și sensibilitatea și dăruirea.

Cu siguranţă, publicul va aprecia, pe lângă prestația interpreţilor, şi sunetul ambelor viori – Stradivarius „Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesù, pe care cântă Gabriel Croitoru (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află), viori purtând cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale – poveşti care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.

ITINERAR

4 octombrie, ora 19 – Pitești, Centrul multifuncţional

5 octombrie, ora 19 – Iași, Opera Națională Română

6 octombrie, ora 19 – Roman, Casa de cultură

7 octombrie, ora 19 – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”

9 octombrie, ora 19 – Caracal, Teatrul Naţional

10 octombrie, ora 19 – București, Sala Radio

13 octombrie, ora 19 – Turda, Sala Mare a Primăriei

14 octombrie, ora 19 – Deva, Teatrul de Artă

15 octombrie, ora 19 – Alba Iulia, Casa de cultură

Un proiect Radio România

Organizator: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători: Radio România Cultural și TVR 2

Eveniment co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.)

Maşina turneului: Dacia

Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu Racoţi and Partners, Adegas Oil

Parteneri: Muzeul Naţional „George Enescu”, Institutul Cultural Român, Fundația Marconi

Cu sprijinul: Chez Marie, Mercure Hotels

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, România liberă, Caţavencii, Şapte Seri, Observator Cultural, Metropolis, AgenţiadeCarte.ro, TV Accent Tulcea, Accente, Actualitatea Muzicală, Accendo, mediaTRUST

Parteneri culturali: Filarmonica din Piteşti,Opera Naţională din Iaşi ,Casa de Cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, Aşezământul Cultural Câinele Enot, Teatrul Naţional din Caracal, Asociația Rei Culturae Fautores, Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Municipiul Alba Iulia

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508