În colecția Mindfulness a editurii Herald a apărut o nouă ediției a volumului ”Mindfulness zi de zi – oriunde vrei să mergi, acolo ești deja”, de Jon Kabat – Zinn. Traducător: Marilena Constantinescu.
Ştiţi ceva? Dacă mă gândesc bine, oriunde vreţi să mergeţi, sunteţi deja acolo. Orice aţi ajuns să faceţi, asta e ceea ce faceţi. Indiferent ce gândiţi acum, asta este ceea ce e în mintea voastră. Orice vi se întâmplă, s-a întâmplat deja. Întrebarea importantă este: cum o să vă descurcaţi? Cu alte cuvinte, „Şi acum ce faceţi?”
Indiferent dacă vă place sau nu, acesta este momentul cu care trebuie într-adevăr să lucrăm, pe care trebuie să-l abordăm. Cu toate acestea, cu toţii ne trăim prea uşor vieţile, ca şi cum am uita pentru o clipă că suntem aici – unde suntem deja – şi că suntem implicaţi în ceea ce suntem deja implicaţi, în acţiunile noastre pe care le întreprindem. În fiecare moment ne regăsim la răscrucea lui aici şi acum. Dar atunci când norul uitării acoperă locul în care ne aflăm acum ne pierdem, devenim dezorientaţi. Şi atunci, ”Şi acum ce facem?…” devine o problema reală.
Pentru a ne permite nouă înşine să fim cu adevărat în contact cu locul în care ne aflăm deja şi cu situaţia în care ne aflăm deja, indiferent care sunt acestea, trebuie să „punem pe pauză” experienţa noastră un timp îndeajuns de lung pentru a-i permite momentului prezent să ne pătrundă, suficient de lungă încât să putem simţi cu adevărat momentul prezent, să-l vedem în deplinătatea sa, să fim conştienţi de el şi, prin urmare, să ajungem să-l cunoaştem şi să-l înţelegem mai bine. Numai atunci vom putea accepta adevărul acestui moment al vieţii noastre, vom putea învăţa din el şi vom continua să mergem mai departe.
Jon Kabat-Zinn, Ph.D. este fondatorul şi directorul Clinicii pentru Reducerea Nivelului de Stres din cadrul Centrului Medical de pe lângă Universitatea din Massachusetts şi este profesor asociat de medicină în cadrul Diviziei de Medicină Preventivă şi Comportamentală. Clinica sa a fost făcută cunoscută publicului în 1993, în Healing and the Mind – o serie de emisiuni ale televiziunii publice găzduite de Bill Moyers. Jon Kabat-Zinn este în prezent membru al Institutului Fetzer.
Interesele sale majore de cercetare includ interacţiunea dintre minte şi corp pentru vindecare, aplicaţii clinice ale meditaţiei de tip mindfulness pentru persoanele cu dureri cronice şi cu tulburări legate de stres, precum şi aplicaţiile societale ale atenţiei conştiente. În 1992, în centrul oraşului Worcester, Massachusetts, alături de colegii săi, a pus bazele unei clinici destinate reducerii stresului pe baza folosirii stării de mindfulness, deservind cu preponderenţă rezidenţii cu venituri mici şi minorităţile. Kabat-Zinn conduce, de asemenea, un program comun între Centrul Medical de pe lângă Universitatea din Massachusetts, Comitetul de Justiţie Penală din Massachusetts, şi Departamentul de Corecţie din Massachusetts, prin care li se oferă deţinuţilor pregătire şi instruire în practica mindfulness, într-o încercare de a reduce comportamentele autodistructive şi de dependenţă, violenţă şi recidivă.