La Editura Omonia a apărut volumul ”Compania Comercială greacă din Sibiu, Transilvania 1636-1848. Organizare şi drept”, de Despina-Irini Tsourka-Papastathi. Traducere de Olga Cicanci.
Cea mai recentă apariţie a Editurii Omonia – care serbează anul acesta 25 de ani de activitate – aduce în atenţia specialiştilor, dar şi a unui public mai larg interesat de istoria elenismului de pe pământ românesc, lucrarea unei distinse cercetătoare din Salonic, Despina-Irini Tsourka-Papastathi.
Timp de mai bine de două secole, la Sibiu şi la Braşov au funcţionat două Companii Comerciale greceşti, singurele asociaţii de comerţ de acest gen din Sud-Estul Europei. În paralel cu comerţul, ele au constituit adevărate focare culturale şi educaţionale – erau înzestrate cu şcoli, biblioteci, biserici – , fiind şi un primitor loc de popas şi refugiu pentru cărturarii greci. Mulţi dintre membrii celor două companii s-au afirmat prin exemplare opere de mecenat.
Prin analiza minuţioasă a principalelor surse păstrate – manuscrise greceşti şi latineşti – autoarea reconstituie în lucrarea recent publicată istoria Companiei Comerciale greceşti din Sibiu de-a lungul celor peste două veacuri de existenţă. Organizarea juridică şi instituţională, organele de conducere, principiile de drept şi regulamentele de funcţionare ale Companiei – din care au făcut parte, cu drepturi egale, şi negustori de „alt neam” sau „de altă religie” din Imperiul Otoman sau din Principatele Dunărene – sunt atent examinate, mereu în contextul mai larg al realităţilor complexe din Transilvania. Multe dintre principiile după care s-a ghidat Compania – între care „participarea absolut egală a membrilor grupării la luarea hotărârilor şi controlul asupra executării acestora” – s-au păstrat până astăzi.
Contribuţie importantă la cercetarea istoriei elenismului din Transilvania, lucrarea poate trezi nu doar interesul specialiştilor, ci şi curiozitatea investitorilor şi comercianţilor din zilele noastre.
Traducătoarea lucrării este regretata Olga Cicanci (1940-2013), reputată neoelenistă, istoric, cercetător şi pedagog, autoare ea însăşi a unei lucrări despre Companiile greceşti din Transilvania premiată în 1981 de Academia Română.
Apariţia lucrării a fost posibilă graţie domnului Vasileios Chrelias, statornic şi entuziast sprijinitor al mai multor proiecte ale editurii.