La Editura Meronia a apărut volumul ”Doamne, Domniţe, Prinţese şi Regine în Istoria Românilor”, de George Marcu. Cuvânt-înainte: Acad. Răzvan Theodorescu. Volumul continuă prezentarea femeilor marcante din istoria românilor, în cadrul seriei tematice deschise de alte lucrări ale aceluiași autor: ”Dicţionarul personalităţilor feminine din România” (2009, în colab.), ”Enciclopedia personalităţilor feminine din România” (2011) şi ”Personalităţile feminine contemporane din România. Dicţionar biografic” (2013). Ediţia de faţă cuprinde 135 de portrete ale unor doamne, domniţe ale Ţărilor Române, principese ale Transilvaniei, prinţese şi regine ale României. 135 de fişe biografice care, cum remarcă acad. Răzvan Theodorescu, „ne aduc înainte femei vestite sau uitate din mediul aulic, dintr-o istorie dramatică nu o dată – de cele mai multe ori – doamne sau domniţe, regine sau prinţese ce au întovărăşit cu demnitate, cu duioşie sau cu jertfă acţiunile unor conducători politici şi militari ajunşi pe tronurile de la Curtea de Argeş şi Târgovişte sau Bucureşti, de la Siret, Suceava şi Iaşi sau de la Alba Iulia”. Nu de puţine ori, aceste femei au reuşit, prin tăria caracterului şi personalităţii lor, să iasă din iatacuri şi să joace un rol politic major alături de soţii şi fiii lor.
Mari doamne şi principese, precum Chiajna, Ecaterina Salvaresso, Elena Rareş, Ruxandra Lăpuşneanu, Elisabeta Movilă, Marghita Movilă, Isabella Iagełło-Zápolya, Ecaterina de Brandenburg, Anna Bornemisza-Apafi ş.a., au reuşit, în contexte diferite, fie după moartea sau renunţarea la tron a soţilor, fie în timpul minoratului fiilor, să se impună la conducerea statului. Alte mari doamne şi principese, precum Maria Voichiţa, Miliţa [Despina], Doamna Neaga, Ecaterina [Cercheza], Doamna Elina, Doamna Safta ş.a., s-au remarcat prin activitatea ctitoricească sau prin forţa morală cu care au suportat loviturile sorţii. Fiicele de domni erau sortite încă de la naştere căsătoriilor în vederea realizării unor alianţe sau acumulării de bogăţii pentru familiile, precum fiicele lui Ştefan cel Mare, Ieremia Movilă sau Constantin Brâncoveanu. Altele, precum Maria Cantemir sau Roxandra Sturdza, s-au remarcat prin calităţile lor intelectuale care au atras aprecierea unor somităţi culturale ale vremii.
Cele 135 de articole, cu informaţii pentru prima dată structurate după stricte norme enciclopedice, redactate pe baza celor mai recente cercetări, sunt însoţite de o notă a autorului, în care este urmărită evoluţia studiilor istoriografice cu privire la locul şi rolul femeii în societatea românească, de o bibliografie la zi şi de 60 de portrete ale protagonistelor.
„Asemenea contribuţii lexicografice”, conchide prefaţatorul Răzvan Theodorescu, „precum cea datorată domnului George Marcu, informate şi sobru redactate, devin tot mai necesare şi le salut pentru sporul de cunoaştere pe care îl reprezintă”.
”Doamne, Domniţe, Prinţese şi Regine în Istoria Românilor”, de George Marcu
Editura Meronia, 2016, 208 pag.+8 pag.ilustraţii color