Luni, 4 iulie 2016, începând cu ora 17.00, la Cercul Militar Bistrița (Str. Parcului nr. 2), Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului ”Leonida Bodiu. Destin și profil de erou” de Ioan Olari. Prezintă, alături de autor, Adrian Onofreiu, Viorel Rus și Vasile George Dâncu. Moderator: Alexandru Pugna. În cadrul manifestării se va proiecta filmul documentar ”Dealul Crucii”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.
Leonida Bodiu a fost ofițer al Armatei Române și a condus Liga Național Creștină, cea mai importantă organizație anticomunistă din Țara Năsăudului. A fost ucis prin împușcare, fără judecată, împreună cu alți doi martiri, Ioan Burdeț din Rebrișoara și Dumitru Toader din Rebra, la data de 24 iunie 1949, în Dealul Crucii din localitatea Nepos, de către un comando al Securității din Bistrița condus de Liviu Pangratiu.
Autorul cărții, Ioan Olari, este nepotul eroului Leonida Bodiu și este, la rândul lui, ofițer de carieră.
”Cartea lui Ioan Olari este o lucrare foarte greu de încadrat într-un gen livresc. Pe de o parte, autorul folosește instrumentele psihologiei pentru a reconstitui trăsăturile caracterologice ale unei legende a luptei anticomuniste: ofițerul Leonida Bodiu, strămoș al autorului și cunoscut erou al ținuturilor năsăudene. Autorul reconstituie o biografie exemplară pornind de la documente și mărturii, dar în același timp realizează o tulburătoare analiză a unui secol de istorie prin metoda biografică. Destinele unor familii de victime, torționari sau doar martori sunt urmărite și analizate cu un spirit analitic de o mare luciditate și forță expresivă.
Ioan Olari creează prin acest text, magistral condus de tensiuni și emoții care descriu o trăire profundă, nicidecum detașare, imaginea unei psihologii colective ce caracterizează țăranii din satele grănicerești năsăudene, o mentalitate structurată pe credința creștină, patriotism, românism și solidaritate, muncă și sacrificiu.
Lucrarea nu este doar o reconstituire cu caracter istoric, ea câștigă și patina emoțională a unui tablou aproape literar, cu o mare forță de evocare și un stil autentic, dar mai ales cu o valoare educativă de excepție: visul secret al autorului este să convingă tinerele generații de importanța unui model dezirabil, un portret care poate inspira și forma.
Evocarea și reconstrucția personalității lui Leonida Bodiu, în cadrul unei lucrări de amploare, reprezintă un act de responsabilitate, dar și o restituire necesară în opera de revitalizare a valorilor, într-o lume tot mai afectată de globalism delocalizant și mercantilism amoral. Gestul lui Ioan Olari de a duce la bun sfârșit acest proiect este exemplar și lăudabil, iar succesul unei asemenea inițiative este asigurat de sacrificiul și trăirea implicate în acest demers creator și educativ în același timp.”- Vasile Sebastian Dâncu