Astăzi, 4 iulie 2016, la Calina Spațiu de Artă Contemporană (str. Mărășești nr. 1-3, Timișoara), are loc vernisajul expoziției ”I`m Feeling Better Day by Day!”, de Cătălin Burcea. Curator: Olivia Nițiș. Expoziția poate fi vizitată în perioada 4 iulie – 12 august 2016.
Observația asupra transformărilor socio-politice locale și internaționale implică un angajament artistic care plasează arta la nivelul unui instrument activ de formulare a opiniilor critice față de sistemele care guvernează având un foarte important rol social, de modelare și orientare socio-politică. Instrumentalizarea artei nu este un concept străin de regimurile politice de-a lungul frământărilor istorice, însă arta ca instrument critic anti-sistem, asumată individual sau de grupuri de artiști și artiste vine ca o realitate relativ recentă în conștiința practicanților și beneficiarilor artei. Artistul este un om al timpului său care poate funcționa ca un filtru al realităților colective inconfortabile, mizând pe o poziționare clarăfață de mecanismele sociale și politice, fără ca rolul său să fie epuizat unidirecțional.
Proiectul recent al lui Cătălin Burcea, I’m Feeling Better Day by Day!, asumă comentariul post-modern asupra mecanismelor repetitive, rutinei și ratării sensului unei existențe subordonate puterii politice care decide și creazăcontextele unor destine individuale și colective. Alienarea, absența ca gap moral și intelectual, anduranța și absurditatea menținerii locului puterii și iluzia puterii, frustrarea socială și inadaptarea, denunță prin video, print, pictură, obiect… pierderea sensului, consecințele și ironizarea acestui proces. Ironia structurează peisajul dezolant al unei civilizațiiînghițite de utopii politice ieftine, de un imaginar infantil și maniacal din care cineva încearcă să iasă. Exit-ul din ce în ce mai ilizibil îți lasă alternativa revoltei sau pe cea a tăcerii. Există o direcție filozofică în abordarea artistului care întreabădezolat: încotro? I’m Feeling Better Day by Day! este afirmația ironic-depresivă a celor care dincolo de victimizare afirmăo stare interioară determinată de factori externi, invită la relaționare și la un aproape nesperat wake-up call. (Olivia Nițiș)