spot_img

Săptămâna DADA VIZUAL

În perioada 20-25 iunie 2016, la București, cu ocazia centenarului Dada, va avea loc o suită de evenimente culturale și științifice, care aduc alături oameni de teatru, de film, critici de artă și cercetători din România, Elveția, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, China și altele. Săptămâna DADA VIZUAL este organizată de Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul UNTEATRU București și Arhiva Națională de Filme − Cinemateca Română. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

„Complexitatea fenomenului Dada – filosofică, politică, literară și vizuală – mi se pare a depăși cu mult ceea ce s-a spus la noi despre el până acum, fie în sens pozitiv, fie negativ. În fond, Dada a fost plural, nu numai geografic sau în timp, ci chiar și privit concomitent, în același centru sau grup, unde  s-au adunat oameni și experiențe dintre cele mai diferite. Pluralismul este greu de definit. Poate cel mai simplu, mi-am zis, ar fi de arătat diversele lui laturi concomitente, fie că ele s-au tolerat, fie că s-au negat reciproc. Dezacordurile interne au fascinat contemporanii; chiar și pe noi, el încă ne uimește. Iată destule motive pentru a evoca toate acestea într-o Săptămână Dada Vizual, în locuri diferite, în care să se poată vedea câteva laturi ale acestui poliedru de sensuri, înainte ca un colocviu internațional să-l analizeze. Programul de mai jos vi-l indică succint. Veniți cu noi? Mulțumesc, Sorin Alexandrescu.”

Săptămâna DADA VIZUAL

20-25 iunie 2016, București

PROGRAM

Luni, 20 iunie, ora 19.00 − Cinemateca Română (Sala Eforie)

DADAFILM, DADAFOTO ȘI ALȚI BASTARZI AI CULTURII VIZUALE DIN ROMÂNIA.

Prezentator: Igor Mocanu.

Prezentarea își propune observarea transversală a contagiunii, abdicării și complicităților culturii vizuale autohtone și, în mod special, a culturii filmului („film culture”) cu proiectul dadaist.

BALETUL MECANIC / BALLET MÉCANIQUE

Franța, 1923/1924, a/n, mut, Nonficțiune, 10m24s

R. Fernand Léger, Dudley Murphy

ANTRACT / ENTR’ACTE

Franța, 1924, a/n, mut, nonficțiune, 19m52s

R. René Clair, Francis Picabia

DADASCOPE

SUA, 1961, Documentar experimental, 39 min

R. Hans Richter

Marți, 21 iunie, ora 20.00 − Teatrul UNTEATRU București (Str. Sfinții Apostoli, nr. 44)

DADA DADA DADA. SE BÂLBÂIE CUMVA? Spectacol-lectură după o idee din Travesties, de Tom Stoppard.

Regia: Andrei și Andreea Grosu.

Elemente scenografie: Vladimir Turturica.

Cu: Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Bogdan Cotleț, Mihaela Trofimov, Vladimir Turturica.

Comentatori: Octavian Saiu și Sorin Alexandrescu.

Cinci text bucurie cuvinte, oameni întâlniri copac tzara dada lenin convorbiri spectacol etc. etc.

Miercuri, 22 iunie, ora 17.00 − Muzeul Național de Artă al României (Sala Rotondă, intr. din str. Știrbei Vodă, nr. 1-3)

DADA CADE-N ARTĂ.

Conferențiar: Erwin Kessler.

Conferința va presenta pictura lui Marcel Iancu din anii 1920, din România, ca simptom al retragerii precipitate din dadaism, din radicalism și din anarhism spre formule moderniste clasice, în care se îmbină trimiteri expresioniste cu structuri post-cubiste − o avangardă de paradă, conservatoare, prost mascată de invocarea unor clișee compoziționale și iconografice care mimează rebeliunea, dar sunt profund retrograde, caduce.

Joi, 23 iunie, ora 17.00 − Muzeul Național de Artă al României (Sala Rotondă, intr. din str. Știrbei Vodă, nr. 1-3)

MARCEL IANCU: FIGURILE ȘI LOCURILE.

Conferențiar: Sorin Alexandrescu.

Marcel Iancu în anii 1920: de la constructivism la căutarea unui nou spațiu, în care figurile intersectează dramatic locurile și chipul uman este neîncetat deconstruit și reconstruit.

Vineri, 24 iunie, ora 09.30 − Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Aulă – Calea Victoriei, nr. 88): COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DADA VIZUAL. Organizator: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București.

Colocviul propune în prima zi conferințe plenare susținute de cercetători din Marea Britanie – Stephan Forcer și Catherjn Brown – și România − Sorin Alexandrescu −, precum și paneluri tematice despre arhitectură, mișcarea Dada în diverse țări, teatru și film.

Vineri, 24 iunie, ora 19.30 − Teatrul UNTEATRU București (Str. Sfinții Apostoli, nr. 44): TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ (Fantoma de la Elsinore), de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu. Spectacol invitat, urmat de un dialog cu publicul. Co-producție: Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai UBB din Cluj, Teatrul Național Cluj, Asociația Persona. Participare asigurată de UBB Cluj și de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 25 iunie, ora 09.30 − Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Aulă – Calea Victoriei, nr. 88): COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DADA VIZUAL. Organizator: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București.

A doua zi de colocviu se deschide cu conferințe susținute de doi cunoscuți curatori de expoziții despre avangardă și, recent, Dada – Cathrine Hug (Elveția) și Erwin Kessler (România) – și continuă cu un panel dedicat contribuției feminine în cadrul Dada și cu o secțiune (două paneluri în paralel) dedicată tehnicilor artistice în relație cu mișcarea Dada, precum suprarealismul și altele.

facebook.com/DADA.Vizual

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508