spot_img

Mogoșoaia ClasicFest – recitalurile maeștrilor

Evenimentele muzicale festivaliere au continuat la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Sâmbătă, 4 iunie și duminică, 5 iunie  2016, Mogoșoaia ClasicFest ediția a V-a, eveniment organizat de de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores, a oferit noi atracții.

Sâmbătă 4 iunie, în Sala Scoarțelor, violistul Lucian Moraru a propus o panoramare a trei secole de muzică, prin interpretarea unor opusuri semnate de: Johann Sebastian Bach, Max Reger și Paul Constantinescu. Lucian Moraru, artist aplaudat pe scene din USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia, Italia a realizat o adevărată călătorie prin istoria muzicii. Periplul a pornit din perioada barocului muzical, reprezentată de reperul universal al lumii sonore Johann Sebastian Bach. Am putut asculta două piese extrem de dificile, adevărate pietre de hotar şi pentru reprezentanţii instrumentelor cărora Bach le-a dedicat. Lucian Moraru a venit cu două provocări, cântând Sonata pentru vioară solo nr.2, catalog 1003  şi Suita nr.1, în Sol major, pentru violoncel solo, catalog 1007, ambele în aranjamente pentru violă. Atenţia ne-a fost captată și de Suita nr.1, op.131, compusă de Max Reger, compozitorul german care a trăit la cumpăna secolelor al XIX lea şi al XX lea, un creator şi un practician îndrăgostit de orgă, motiv pentru care a fost numit şi “un compozitor baroc modern”. Artistul invitat s-a apropiat de asemenea de creaţia românească bucurând publicul cu un opus creat în 1940 de Paul Constantinescu – Sonata bizantină scrisă pentru violoncel sau pentru violă solo.

Pentru mulți dintre cei prezenți Lucian Moraru a fost o surpriză foarte plăcută, el revenind într-un recital solo după foarte mulți ani, mulți ani pe care și i-a petrecut fie ca impresar, fie i-a dedicat proiectului său de suflet – Trafic Strings. În recitalul de la Palatul Mogoșoaia a dovedit o calitate sonoră extraordinară, o înțelegere superioară a discursurilor muzicale indiferent de limbajele stilistice abordate de creator, o tehnicitate de invidiat și mai presus de orice o mare plăcere de a cânta și de a transmite prin intermediul limbajului muzical.

A doua zi Palatul Mogoșoaia a fost locul unor noi provocări culturale. Figura centrală a zilei a fost un muzician extreme de valoros şi foarte popular – violoncelistul Răzvan Suma, care a propus o trecere în revistă a trei secole de muzică, cântând opusuri semnate de: Johann Sebastian Bach, Alfredo Piatti și Gaspar Cassado. Totul s-a desfășurat într-o scenografie mai deosebită. Melomanii au fost așteptați cu o surpriza: fotografii pe pânză din expoziția intitulată „4 anotimpuri cu Răzvan Suma” şi semnată de doi dintre cei mai importanţi artişti fotografi contemporani: Adrian Stoicoviciu şi Cristian Preda, au fost așezate pe scaunele din Sala Scoarțelor. Aceste exponate s-au transformat la sfârșitul recitalului în cadouri pentru spectatori, adevărate amintiri prețioase, mulți dorindu-și autografe ale solistului invitat.

După ce în urmă cu câțiva ani, Razvan Suma a şocat lumea muzicală prin acel tur de forţă intitulat „Vă place Bach?”, recitalul solo de la Palatul Mogoșoaia nu putea să nu pornească de la sonoritățile bachiene. De acestă dată am fost martorii unei versiuni de neuitat a Suitei a III-a. Periplul pornit în perioada barocului muzical a continuat cu o pagină romantică semnată de italianul Alfredo Piatti, un mare violoncelist născut la Bergamo, care a compus 12 capricii pentru violoncel solo, iar dintre aceste Răzvan Suma a ales și a încântat publicul cu cel cu nr. 7. În finalul recitalului, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio s-a apropiat de creaţia unui mare violoncelist catalan al secolului XX – Gaspar Cassado, un compozitor care a introdus în a sa suită pentru violoncel solo, scrisă la începutul secolului XX, trei dansuri populare extrem de spectaculoase: Sarabanda – dans menționat pentru prima dată în 1539, în America Centrală în poemul Vida y tiempo de Maricastaña, scris în Panama de Fernando de Guzmán Mejía și care apoi a fost importat de spanioli; Sardana – dansul tradițional din Catalunia și Jota – un dans cu origini în regiunea Aragon, din nord-estul Spaniei.

Răzvan Suma a oferit un recital de excepție, dovedind o dată în plus că este un tehnician desăvârșit, un maestru al rafinamentului sonor, un atent căutător al amănuntului care face diferența.

Ediția a V-a a Mogoșoaia ClasicFest se va încheia la sfârșitul săptămânii viitoare: sâmbătă 11 iunie, în Sala Scoarțelor, de la ora 12, vibrafonistul Alexandru Anastasiu, v-a propune abordări personale suprinzătoare ale unor teme casicizate, recitalul fiind urmat de prezentarea unor noutăți discografice care-l au protagonist pe artistul invitat, iar duminică 12 iunie, tot de la ora 12, una dintre cele mai apreciate soprane ale României – Irina Baianț, după ce a obișnuit publicul cu succese în musical, operă și pop-opera, vine în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia propunând un regal al intimității și rafinamentului vocal – cameral. Împreună cu pianista Andreiana Roșca, va interpreta miniaturi romantice și impresioniste din spatial francez și rusesc, semnate de compozitori precum: Modest Moussorgsky, Serghei Rachmaninov, Piotr Ilici Ceaikovski, Nicolai Rimski Korsakov, Claude Debussy , Gabriel Faure, Ernest Chausson, Francis Poulenc, Leo Delibes.

mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/2016/06/05/mogosoaia-clasicfest-recitalurile-maestrilor/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508