Marți, 28 iunie 2016, de la ora 19.00, la Biblioteca Centrală din Viena (Urban-Loritz-Platz 2a, 1070 Viena) a avut loc lansarea ediţiei 2016 a Ghidului Cultural pentru Europa Centrală ce are ca temă „gastronomie şi cultură“. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Spaţiul Dunărean şi Europa Centrală (IDM), cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, Institutului Balassi – Collegium Hungaricum, Institutului Cultural Bulgar – „Haus Wittgenstein“, Institutului Polonez, Institutului Sloven SKICA, Centrului Ceh, Institutului Slovac, publicaţiei „Wiener Zeitung“ şi al Bibliotecilor Municipale (Büchereien Wien).
Evenimentul a debutat cu un discurs susţinut de Elisabeth Pacher de la Cancelaria Federală a Austriei şi de dr. Susan Milford, director IDM, iar dr. Márton Méhes, manager cultural, a realizat prezentarea ghidului. Începând cu ora 19.45 a avut loc o discuţie cu publicul pe tema „Ce gust are Europa Centrală şi Spaţiul Dunărean?“ ce i-a reunit pe prof. dr. Moritz Csáky, Michael Hvorcecký, Lojze Wieser şi Judith Belfkih (moderator).
Ghidul Cultural pentru Europa Centrală 2016 este distribuit ca supliment gratuit al publicaţiei „Wiener Zeitung“ din 29 iunie. Ediţia din acest an îşi propune să definească ţările dunărene prin prisma specialităţilor culinare. Mai mult decât atât, pornind de la analiza reţetelor caracteristice pentru fiecare regiune, este descoperit elementul comun, completat de varietatea modalităţilor de preparare şi de diversitatea condimentelor ce au migrat în aceste zone. Astfel, ghidul propune parcugerea unui traseu culinar prin Belgrad (Serbia), Lipnice (Cehia), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria), Wrocław/Breslau (Polonia), Ruse (Bulgaria) şi prin Portul Cultural Cetate din România.