spot_img

Universitatea Populară de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu”- ediţia a IV-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Consiliul raional Sângerei, Directia raională Educație din raionul Sângerei, Direcția raională Cultură din raionul Sângerei, Primăria Sângerei, Primăria comunei Chişcăreni şi Primăria comunei Pepeni, susține participarea istoricilor Ion Constantin (România) şi Gheorghe Negru (Republica Moldova) şi a interpreţilor Isidor Glib şi Nicolae Glib (Repubica Moldova) la a patra ediție a Universității Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu”.

Înființată după modelul Universității Populare de Vară „Nicolae Iorga”  de la Vălenii de Munte și ajunsă la a III-a ediție, Universitatea „Mitropolit Iosif Naniescu”  funcţionează ca o formă de învăţământ popular având drept scop formarea unei conştiinţe culturale în care valorile şi mentalităţile să reflecte continuitatea spiritualităţii româneşti integrată în modelul european de civilizaţie.

Anul acesta, lucrările Universităţii se vor desfăşura conform următorului program:

Sâmbătă, 28 mai 2016

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Sângerei

09.00 –10.00 Înregistrarea și cazarea participanţilor

10.00 – 10.15 Depuneri de flori la busturile Mitropolitului Iosif Naniescu şi a Poetului Naţional Mihai Eminescu

10.15 Dezvelirea bustului marelui  istoric  Nicolae Iorga (sculptor Ion Irimescu), piața centrală a or. Sângerei. Depuneri de flori.

11.00 – 11.30 Deschiderea oficială a lucrărilor Universității

Mesaje de salut:

Acad. Valeriu Matei, rectorul Universităţii Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu”, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Dl. Vasile Marandiuc, preşedintele raionului Sângerei.

Dl. Gheorghe Braşovschi, primarul oraşului Sângerei.

Dl. Ion Bîrsanu șef adjunct al Organizaţiei Teritoriale Bălți al Cancelariei de Stat filiala Sângerei

11.30 – 13.00 Sesiune de comunicări: „Nicolae Casso, lider al mişcării naţionale din Basarabia, militant pentru unitatea naţională”.

1. Acad. Valeriu Matei: „Nicolae Casso – figură proeminentă a Școlii basarabene

2. Prof. dr. Ion Constantin (București): „Ion Pelivan – biograf al lui Nicolae Casso”

3. Dr. Gheorge Negru: „Rolul lui Nicolae Casso în mișcarea de rezistență din Basarabia față de politica țarismului rus”

4. Prof. Viorica Ignatiuc: „Nicolae Casso la Chișcăreni”

14.10 Vernisarea expoziţiei „Liviu Rebreanuctitorul romanului românesc contemporan” Prezintă acad. Valeriu Matei

14.30 Sesiune de comunicări consacrate academicianului Maria Duca, originară din Sângerei

17.40 Vizitarea Primăriei com. Chişcăreni şi depuneri de flori la bustul lui Nicolae Casso.

Mesaj de salut:

Silvia Ţurcanu, primarul comunei Chişcăreni

18.00 Spectacolul „Nicolae Casso” de Valentina Secureanu. Teatrul popular „Vasile Alecsandri” din Chișcăreni. Casa de Cultură din comuna Chişcăreni.

18.40 Vizitarea Liceului „Nicolae Casso” din localitate şi a movilei lui Casso

19.30 Vizitarea beciurilor fostului palat al lui Nicolae Casso din Chişcăreni

Duminică, 29 mai 2016

Comuna Pepeni

09.00 Sosirea în comuna Pepeni

09.10 – 10.20 Masă rotundă cu interpretul de muzică populară Nicolae Glib „Despre personalitate, creaţie şi societate”. Participă: Vladimir Curbet (Chișinău), Ștefan Pintilie (Iași), Mioara Velicu (Suceava), Mihai Ciobanu (Chișinău), Isidor Glib (Chișinău) ș.a. Moderator acad. Valeriu Matei. Loc de desfăşurare: Primăria comunei Pepeni, sala de şedinţe

10.30 – 12.30 Concert susținut de Ansamblul Naţional de dansuri populare „Joc” (conducător artistic Vladimir Curbet), interpreții Nicolae Glib, Mioara Velicu, Mihai Ciobanu, Ștefan Pintilie, Isidor Glib, formații folclorice din zona Sângereilor.

12.30 Vizitarea expoziției meşterilor populari din zona Sângereilor. Locul desfăşurării: stadionul de fotbal al comunei Pepeni.

14.25 Înmânarea certificatelor de participare la ediţiei a IV-a a Universităţii Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508