spot_img

Serile Filmului Românesc 2016: Iașiul a devenit capitala filmului românesc

Duminică, 8 mai 2016, s-a încheiat a VII-a ediție a Festivalului „Serile Filmului Românesc”. Ediția din acest an a adunat la Iași peste 60 de invitați din lumea cinematografiei și peste 30 de producții românești consacrate, noi, premiate, apreciate, de artă. În cadrul proiecțiilor care au avut loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, la Casa de Cultură a Studenților, la Galeriile Pod-Pogor, în Grădina Palas, la Teatrul Luceafărul, Ateneul Tătărași și Sala Teatru3, au participat mii de cinefili.

Ediţia din acest an i-a fost dedicată actorului Mircea Diaconu, ca un gest de recunoştinţă pentru toate rolurile pe care le are în cinematografia românească, alături de regizori şi colegi de platou, care au marcat generaţii la rând. Pe 6 mai, în Sala Teatru 3 , în cadrul Galei Aniversare de 40 de ani a filmului „Mere Roșii”, Mircea Diaconu a fost decernat cu Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc, precum și un premiu acordat de Uniunea Cineaștilor din România.

Premii și recunoștință pentru valorile cinematografiei la Iași

Mircea Diaconu: „Sunt diplome, recunoașteri (…) Întotdeauna când revăd un film dintre cele vechi rememorez întâmplări, situații, au fost vremuri extraordinare, clipe, și profesionale și umane, de pus în ramă”. (SFR, via Agerpres)

De asemenea, actorul a primit o distincție din partea Institutului Cultural Român și Premiul „Pro Amicitia-Pro Fidelitate” din partea autorităților ieșene. În cadrul Galei Filmului „Mere Roșii” a fost acordat și un premiu IN MEMORIAM Alexandru Tatos, pe care l-a primit soția regretatului regizor – doamna Liana Tatos. Au fost prezentate și câteva fragmente din jurnalul regizorului, jurnal pe care îl ținea în timpul filmărilor epntru „Mere Roșii”.

SFR 2016: O ediție ajunsă la maturitate

De-a lungul celor cinci zile de festival, la Iași au fost proiectate filme românești, la finalul cărora au venit invitații speciali pentru a participa la discuții cu cinefilii. Expozițiile, concertele, dezbaterile, secțiunea de documentare, prezentările altor festivaluri românești cu specific cinematografic, lansările de carte, filmul pentru copii – toate au fost nota unei ediții extinse, a unei ediții-experiment, după șase ani de „fundamentare”. Un eveniment inedit în acest an a fost vizionarea filmelor de pe VHS, dublate de vocea Irinei-Margareta Nistor, eveniment care a avut loc în Galeriile Pod-Pogor și care s-a bucurat de participarea ieșenilor nostalgici, precum și a tinerilor, care au aflat despre cum se puteau viziona filem străine în comunism, despre cât de greu se făcea rost de un film bun pentru a putea fi văzut „măcar pe ascuns”.

Emoție, filme românești și invitați valoroși

„Mărturisesc, ori de câte ori aud sau văd vreun gest cultural în lumea de azi, care aleargă, strigă, pretinde, face rost, împinge, adună, pierde, țepuiește, zgârie, atacă, minte, trădează… și nu am enumerat decât o parte dintre talentele zilelor noastre, care pentru unii sunt primele din viață, pentru alții, împlinire și carieră, iar pentru ceva mai puțini din ce în ce mai puțini, vă dați seama că despre unii ca mine vorbesc, sunt fericit!”, a declarat Mircea Diaconu pentru Serile Filmului Românesc.

Andrei GIURGIA, directorul Festivalului SFR: Ediția din acest an poate fi caracterizată de două sintagme: Experiment și Maturitatate. Am invitat ieșenii la o ediție plină de noutăți cinematografice, precum și la vizionări ale unor producții ieșite demult de pe marile ecrane. Iașul are nevoie de Festivalul SFR, Iașul a devenit capitala filmului românesc!

Regalitatea, sărbătorită la Serile Filmului Românesc 2016

Pe 7 mai, în parteneriat cu Ateneul Tătărași, a fost proiectat filmul documentar-interviu despre Regele Mihai I al României – „Regele Mihai I, Nimic fără Dumnezeu”. Documentarul este realizat de Cristina Țopescu, iar după vizionare, Irina-Margareta Nistor a povestit cu ieșenii despre Regalitate și despre importanța Regelui Mihai I pentru societatea românească. La sfârșitul discuțiilor s-a auzit un „Trăiască Regele!” emoționant.

Parteneri

Ediția a VII-a a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost susținută și promovată de parteneri de încredere, pot fi consultați aici.

Resurse online:

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508