Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță evenimentele, confirmate, din programul său în 2016. CNDB continuă în acest an să deruleze activități pe trei coordonate: spectacole, documentare și educație artistică. În lunile mai și iunie, la CNDB se desfășoară premiere, festivaluri, cursuri pentru copii și adulți, precum și ateliere pentru profesioniști.
Programul detaliat este disponibil online la www.cndb.ro/calendar.
De asemnea, CNDB reia în această vară Selecţia de Proiecte din domeniul coregrafic. Startul oficial al selecției se va da în cel mai scurt timp, odată cu primirea avizului de la Ministerul Culturii, ocazie cu care CNDB va anunța criteriile și data limită de depunere a propunerilor. Selecția se adresează profesioniştilor din domeniul dansului contemporan, persoane fizice sau juridice: coregrafi, dansatori, profesori, teoreticieni, critici, operatori culturali, fundaţii, asociaţii de profil şi alte entităţi de drept public sau de drept privat cu activitate în domeniul de referință.
Din seria evenimentelor CNDB din perioada imediat următoare, pe 25 mai are loc premiera spectacolului La institutul schimbării, de Paul Dunca, spectacol nerecomandat sub 15 ani.
Pe 28 și 29 mai, CNDB participă la Dance Roads, un festival-turneu susținut o dată la doi ani, care promovează mobilitatea transnațională a operelor de dans contemporan. Spectacolele Dance Roads în România sunt programate sâmbătă și duminică și prezintă artiști din Olanda, Marea Britanie, Franța, Italia și România. Tot duminică, 29 mai, în cadrul Dance Roads vor avea loc un brunch și o discuție cu artiștii, precum și petrecerea de încheiere a festivalului.
Din 30 mai și până în 12 iunie, CNDB participă la Romanian Design Week, prin organizarea unor întâlniri și a unui șantier performativ coordonat de Andreea David. Cu ajutorul prietenilor de la Reciclare creativă, a arhitecților, artiștilor și publicului doritor, CNDB va reamanaja curtea de la sala Stere Popescu.
Luna iunie o aduce la București pe coregrafa americană Beth Soll, eleva lui Iris Barbura. Evenimentul este un tribut dedicat lui Iris Barbura, în parteneriat cu Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, cu implicarea elevilor de la secția dans contemporan, și va avea o dublă natură, performativă și de documentare.
Între 13 și 18 iunie are loc workshop-ul intitulat deep listening & make/do/think/say, adresat practicienilor şi noii generaţii de coregrafi şi artişti ai scenei de dans româneşti. Profesoara invitată este Siegmar Zacharias din Germania. Ea va încheia vizita la CNDB cu o prelegere publică pe 18 iunie. Întreg evenimentul este parte din programul curatorial al Mădălinei Dan, artistul asociat CNDB în 2016.
Între 17 și 19 iunie, coregrafele Andreea David, Mihaela Dancs și Andreea Novac prezintă trei noi coproducții realizate în cadrul proiectului cultural Fondul de Creație #2, inițiat de Colectiv A în parteneriat cu CNDB și finanțat de AFCN.
„Ne propunem să anunțăm cu cel puțin jumătate de an înainte evenimentele confirmate la CNDB. O astfel de practică ține de transparența instituțională și este esențială pentru aprecierea rezultatelor CNDB ca instituție care s-a maturizat. Sperăm ca publicul să remarce diversitatea și profunzimea programului pe care am început să-l prezentăm anul acesta. Nu este vorba numai de spectacole, ci și de activitățile de educație și formare artistică, precum și cele de cercetare și documentare. Sunt lucruri mai puțin vizibile publicului larg, dar care au un impact semnificativ pentru profesionalizarea comunității dansului contemporan, ancorarea planurilor noastre de viitor în istoria recentă sau mai puțin recentă și susținerea pe care vrem s-o acordăm în continuare artiștilor din domeniul artei contemporane coregrafice”, afirmă Vava Ștefănescu, managerul CNDB.
Până la sfârșitul anului 2016, programul CNDB se continuă în viziunea Mădălinei Dan cu evenimente din programul ei curatorial deja anunțat, care conține o serie de workshop-uri teoretice şi practice conduse între august și octombrie de pedagogii importanţi de dans contemporan ai momentului, în septembrie mini-festivalul cu lucrări realizate în programul de Master Solo Dance Authorship (HZT/ MA SODA) între 2014 și 2016, iar în noiembrie o serie de evenimente, spectacole proprii sau invitate de către Mădălina Dan, în cadrul proiectului Amprenta.
Tot în septembrie, CNDB mai pregătește lansarea primei Bienale de Dans Contemporan Est-European, o ediție pilot, despre care vom reveni cu amănunte.
În octombrie CNDB găzduiește ALT Concurs Național de Coregrafie, iar pe parcursul toamnei continuă atât cursurile destinate copiilor și adulților, cât și activitățile de formare destinate profesioniștilor. Anul nu se va încheia fără de acum tradiționala ediție a Premiilor CNDB, programată în luna decembrie.
În aceste zile, CNDB participă la cea de-a șasea ediție a festivalului de dans și mișcare dance.movement.theater, organizat de Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni, și derulează la București suita de cursuri, ateliere și masterclass-uri, conform programului anunțat.
CNDB a încheiat de curând o retrospectivă a Cristinei Lilienfeld cu trei spectacole: Nu toți sunt eroi, Fapte VitejEȘTI – spectacol de dans și umbre pentru copii, și LAY(ERS), precum și a treia ediție a festivalului LIKE CNDB, care a reunit o selecție de dans contemporan, performance, teatru alternativ, film experimental, concerte, proiecții, conferințe și discuții în lunile martie și aprilie.
Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Metropotam, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front