Ştirea că un psiholog din Sibiu a aruncat cu piatra moralităţii în poate cel mai interesant şi mai bun spectacol de teatru din ultimii 20 de ani realizat în România, “Faust” de Goethe, pus în scenă de Silviu Purcărete, la Teatrul Naţional din Sibiu, mi s-a părut, la început, un scandal de presă scornit pentru a promova râzgâirea unui orgoliu. Chiar dacă titlurile senzaţionaliste încercau, cu o mânie ortodox-psihotică, să demaşte faptul că în capodopera care a fost cap de afiş la Edinburgh, în 2009, au fost distribuite minore, ceva m-a făcut să caut dincolo de faptul că un act artistic, estetic, pur a fost denunţat, cum ar fi spus Nichita Stănescu, de „gândirea murdară” a unui individ care se pretinde a fi psihanalist. Căutând să mă dumiresc cine este incendiatorul care atacă, tezist, fără criterii artistice şi fără gândire categorială, o operă de artă, am aflat mai multe şi m-am crucit! Dacă jurnaliştii care i-au preluat declaraţia ar fi procedat la o minimă documentare pe web, sunt convins că acest „subiect” de presă ar fi fost expediat, cu grăbire, pe canapeaua lui Sigmund Freud! Mă gândesc cât de penibil va fi pentru Constantin Chiriac, directorul teatrului şi cel căruia Sibiul îi datorează, în mare parte, titlul de „Capitală Culturală Europeană”, să dea cu subsemnatul pe la Direcţia de Ocrotire a Copilului, după 9 ani de la premiera lui „Faust”, ca să explice ceea ce e de înţeles, de altfel, şi de bun simţ pentru orice om familiarizat cu convenţia numită teatru, scenă, spaţiu de creaţie teatrală! Pe de altă parte, văzând partea plină a unui pahar plin cu proiecţii şi dejecţii psihanalizabile, cred că spectacolul lui Purcărete va avea o şi mai mare audienţă şi poate că şi noi receptări critice.
Psihologul din Sibiu care a aruncat cu piatra şi nu i-a folosit la nimic are următorul motto, din gândirea lui Cioran: „totul este patologie, mai puţin indiferenţa”. După Google, citatul este “totul este patologie, cu excepţia indiferenţei”!
Psihologul din Sibiu care face confuzia între artă şi etică a scris o carte, „Ortodoxie la Oxford. Mărturiile a 12 englezi convertiţi la Ortodoxie.” , pe care numai cititorul, după chipul şi asemănarea sa, o va putea trece fie la “patologie”, fie la “indiferenţă”!
Psihologul din Sibiu care vede ascunzişuri imorale nu e la prima sa dezvăluire sexuală! În 2014, s-a răzbunat pe fosta lui șefă, directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Sibiu, după ce a pierdut orele de suplinitor pentru postul de psiholog școlar, acuzând-o pe aceasta că avea un blog cu conţinut sexual!
O să-l rog pe Constantin Chiriac să îmi facă favorul de a-mi păstra un loc, chiar şi pe pernuţă, la următorul spectacol „Faust”. Până atunci, vă provoc cu un citat, din cronica apărută în „The Observer”, după succesul fulminant de la Edinburgh, în 2009, “Cea mai uimitoare experienţă teatrală a acestei vieţi, Faust (jucat la Lowland Hall, Ingliston) s-a lipit ca smoala fierbinte de pielea goală. Această producţie românească ne-a lăsat pe cei mai mulţi dintre noi hipnotizaţi şi subjugaţi, iar pe mine m-a lăsat cu o dezamăgire: s-ar putea să nu mai văd niciodată în viaţa mea un spectacol de teatru mai mare”.
Dan Mircea CIPARIU