Vineri, 13 mai 2016, începând cu ora 13.00, la sediul Filialei Cluj a USR (Str. Universității nr. 1), Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea antologiei ”75 de poeme” de Vasile Dâncu. Despre carte și autor vor vorbi Constantin Cubleșan, Ion Mureșan și Mircea Muthu. Moderator: Irina Petraș.
Poet autodidact, Vasile Dâncu s-a născut în comuna Runcu Salvei din judeţul Bistriţa-Năsăud la 11 mai 1939. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele Cântece, 1974; Gravuri lapidare, 1990; Simple propoziţii, 2001; Simple propoziţii, ediţia a II-a, 2007; Slove rurale, 2009; Cântece, antologie, 2012.
”Asemeni dealurilor împădurite ale Anei Blandiana, sfere pe jumătate ascunse în pământ, poezia locuirii de la Runcu Salvei „ascunde” deasupra ei o cupolă aproape trufaşă în conştiinţa de sine, cupola tuturor depărtărilor cărora le e temelie. Aceste adevăruri alunecă discret-şugubăţ printre versuri. Ţăranul cu acces la verbul „domnilor” are, până la un punct, ceva din Ion Creangă. Stăpâneşte şi el arta disimulării. Rezolvă însă pe dos chestiunea dublei apartenenţe. Nu duce satul cu el în lume, ci aduce lumea în satul lui. Dacă „povestariul” îşi încropea în mahalaua Ţicăului un spaţiu original, tranzitoriu şi oscilant ca şi firea sa paradoxală, bojdeuca, veritabil muzeu al apartenenţei (care îi oferea toate înlesnirile unei vieţi simple, primitive, un surogat de viaţă la ţară, dar putea fi şi locul potrivit pentru rafinamente intelectualiceşti, locul în care sonorităţile cuvintelor erau „cercate” până la perfecţiune), Vasile Dâncu încropeşte un spaţiu al apartenenţei sale la lumea înaltă instalând în casa de la ţară o Bibliotecă.”- Irina Petraș