Joi, 2 iunie 2016, orele 19.00-21.00, Institutul Cultural Român din New York vă invită la conferința “Programe de artă în spațiul public. București 2009-2015”, susținută de IOANA CIOCAN, curator și Director General al “Art Safari Bucharest”. Conferința va fi prezentată împreună cu expoziția de fotografii “Proiect 1990” (2-9 iunie 2016).
Romanian Cultural Institute in New York
200 East 38th Street (at 3rd Ave), New York, NY 10016
Intrarea liberă.
Conferința Ionei Ciocan abordează următoarea problematică, încercând să formuleze răspunsuri: „Cum poate arta în spațiul public să-și revendice rolul său din trecut și cum poate să participe la formarea noilor comunități ale orașelor? Ar putea intervențiile de artă publică temporară să contribuie la schimbarea identității unui oraș? Astăzi, tot mai mulți artiști înțeleg necesitatea crescută pentru artă în spațiul public, care nu este neapărat proletară în conținut sau populistă în estetic.”
Conferința va explora nevoia de artă publică, ca modalitate de expresie liberă și creativă și va analiza rolul comunităților asupra artei în spațiul public prin prezentarea programelor de artă în spațiul public din București: Proiect 1990, SPAM și Spațiu expandat.
Conferința va fi acompaniată de expoziția „Proiect 1990”, care povestește istoria acestui program specific. Proiectul a fost prezentat în Piața Presei Libere – București și, apoi, într-o expoziție la Muzeul Beelden Aan Zee din Haga (Olanda), într-un spațiu conceput special de arh. Attila Kim.
Ioana Ciocan este un curator independent, care trăiește și lucrează în București. În 2015, a făcut parte din echipa Curatoriumului care a dezvoltat dosarul de candidatură București 2021 – Capitală Culturală Europeană. A inițiat și coordonat programele de artă în spațiul public: Keep the change, Lea Rasovszky, sculptură în spațiul public, Leicester, UK; Proiect 1990 (Piața Presei Libere – București), SPAM (Parcul Carol I – București) și a fost curator al programelor: Din Dragoste. Fapte morale (Muzeul Național de Artă Contemporană; VictoriaArt Center și Ciclop); După 25 de ani (NAG Pop Up Gallery- București) și Sculptură en plein air-ul Aiurart (Aiurart-spațiu de artă contemporană). În 2014, a co-curatoriat, împreună cu Cees Hendrikse, expoziția Transformation. Romanian Sculpture 25 years after the Revolution, la Muzeul Beelden Ann Zee Museum, din Haga (Olanda).
Ține regulat conferințe pe teme legate de artă în spațiul public și politici curatoriale în Europa de Est (Anuala Timișoreană de Arhitectură 2015; Ministerul Culturii – Centrul de pregătire profesională în cultură; Universitatea București – Facultatea de Științe Politice; Fundația Mora; Institutul de Management al Artei; Asociația pentru promovarea artelor contemporane, etc).
Din 2009, este asistent universitar la Universitatea Națională de Arte din București și, din 2010, este doctor în arte vizuale. Membru în jurii de specialitate: Concurs de proiecte curatoriale – Uniunea Artiștilor Plastici din România (2015); Art on Display (2014); Spațiu expandat, ediția a IV-a (2014), SPAM, ediția I – Copy/Paste (2013). Din 2011 este editor asociat – Revista „Arta” și, în 2014, publică, la Editura Vellant, cărțile Proiect 1990-program de artă în spațiul public 2010-2014 și Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution.
Este Director General al singurului târg internațional de artă din România, „Art Safari Bucharest”, care a avut prima ediție în 2014. A obținut Premiul întâi pentru Arte Vizuale la „Gala București Tu – Premiile Orașului București 2015” (prima ediție).
Mai multe informații pe website-ul: www.ioanaciocan.com.