Miercuri, 1 iunie 2016, orele 10:00 – 16:00, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Romfilatelia invită copiii la o super petrecere dedicată lor. 1 iunie marchează una dintre cele mai îndrăgite sărbători, iubită atât de cei mici, cât și de cei mari și celebrată peste tot în lume în prima zi de vară. Ziua Internaţională a copilului este prilej de bucurie și veselie, de apreciere, sărbătorire sau reîntoarcere la una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa fiecărui om – copilăria. Este ziua când în rolul principal sunt copiii, de toate vârstele și toate naționalitățile, ziua în care reamintim unei lumi întregi de importanța iubirii, educației, protecției și interesului pe care cu toții trebuie să-l acordăm acestora.
În 2016, Romfilatelia sărbătorește Ziua internațională a copilului alături de eroii copilăriei, acele personaje de basm și povești care ne-au încântat și fascinat cu aventurile și învățămintele lor, care ne-au modelat caracterul și ne-au ajutat să deprindem numeroase abilități utile în viața de adult. Emisiunea de mărci poștale Personajele copilăriei aduce astfel în prim plan câteva dintre personajele îndrăgite ale copilăriei: Făt Frumos și Ileana Cosânzeana, Neghiniță, Domnul Goe și eroii Punguței cu doi bani. Cele patru mărci poștale ale acesteia vor putea fi achiziționate începând de miercuri, 1 iunie a.c., de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Ilustrată grafic pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei, Punguța cu doi bani, de Ion Creangă, este una dintre cele mai cunoscute și iubite povești ale copilăriei. Încărcată de arhetipuri, povestea punguței pune față în față moșul cel bun și băbuța cea hapsână, cocoșul cel harnic și boierul cel zgârcit, oferind copilului o colecție întreagă de personaje de la care să deprindă semnificația binelui și răului.
Neghiniță, personajul principal al povestirii cu același nume a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei, și Domnul Goe, personajul lui I.L. Caragiale, regăsit pe marca poștală cu valoarea nominală de 15 lei, sunt întruchipări ale copilului buclucaș și neascultător.
Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei îi înfățișează pe Făt Frumos și Ileana Cosânzeana, două personaje prezente în folclorul românesc încă de la începuturile sale, întruchipând idealul masculinității, respectiv al feminității. Cele mai cunoscute aventuri ale celor doi protagoniști sunt povestite de Petre Ispirescu și descriu o lume fantastică, cu încercări și obstacole peste puterile unui om obișnuit.
Cele patru mărci poștale sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă. Totodată, sărbătorea copiilor este marcată și prin realizarea unui întreg poștal tematic.
* * *
Un timbru înnobilează prin sine comunicarea; împărtășește emoții, comprimă distanțe și crează legături; adună pe suprafața sa miniaturală povești „uriașe” despre valori umane și materiale, pe care le include cu succes în moștenirea românească; Un timbru se transformă în timp și își redefinește rolul în funcție de actualitatea societății: de la susținător al cauzelor nobile și prieten al personalităților românești de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur și simplu, veritabil ambasador al țării și poporului român. Nu uita să cauți și să descoperi emoția unei lumi adunate pe timbrele românești!