În perioada 13-15 mai 2016, o echipă Cantus Mundi a susținut la Iași workshop-ul dedicat Dirijatului Coral. La eveniment au luat parte dirijorul secund Cezar Verlan, madrigalistele Angelica Alexandru și Simona Haideu și Eveline Păuna – Consilier Artistic și pentru relația cu Media. În urma acestui workshop, la Iași se vor înființa 11 noi coruri.
Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași – Casa Balș – a găzduit acest workshop, care a însemnat o continuare a inițiativelor pe care Programul Național Cantus Mundi le-a implementat în România. În decursul celor 3 zile, artiștii legendarului cor le-au împărtășit celor prezenți noțiunile de bază pentru desfășurarea activității alături de un cor de copii – de la noțiuni de anatomie, la expresivitatea vocii, modalitatea de alegere a repertoriului, stilistică și noțiuni de dirijat.
Sesiunile de workshop au continuat cu noțiuni de tehnică dirijorală, repertoriu și psihopedagogie. Participanții au primit diplome semnate de Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” și de Emil Pantelimon, managerul ansamblului. Platforma Cantus Mundi poate fi accesată la www.cantusmundi.com, iar cei înscriși beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line, lecții video și audiopartituri, cât și de accesul la o zonă de socializare și promovare a mișcării corale românești.
Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi.