Între 26 mai – 30 iunie 2016, va avea loc Bucharest Biennale 7, cu titlul „What are we building down there?”. Aceasta va prezenta 20 de panouri stradale unice create de artiștii participanți. Evenimentul va fi anunţat într-o conferinţă de presă ce va avea loc la ICR miercuri, 26 mai, de la ora 11 şi unde vor participa Niels van Tomme, curator, Charlotte van Buylaere, asistent curator, Gergo Horvath, codirector BB7, Flavia Lupu, codirector BB7 şi vicepreşedintele ICR, Nagy Mihaly Zoltan.
Aceasta este prima ediție în care Bucharest Biennale alege ca lucrările să nu fie expuse în spațiile închise ale muzeelor și galeriilor de artă, ci în diverse zone ale orașului unde să fie cât mai accesibile publicului. Cel mai important eveniment de artă contemporană din Europa de Est îl va avea drept curator pe belgianul Niels Van Tomme, un cercetător şi critic care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetică contemporană. Toate lucrările din cadrul acestei ediții vor fi expuse prin intermediul panourilor stradale puse la dispoziție de Posterscope.
Aflat la intersecția dintre public și privat, suportul de expunere al lucrărilor va dezvolta și un discurs despre modul în care poate fi exploatat spațiul public în cadrul orașului. Prin modul inovativ de expunere a lucrărilor, arta contemporană va deveni parte integrantă din oraș iar prin plasarea acestora în 21 de zone diferite, aceasta va fi accesibilă majorității locuitorilor, indiferent dacă aceștia locuiesc în centrul orașului sau în cartierele mai îndepărtate. Colaborarea cu Posterscope este o premieră pentru un eveniment de artă contemporană în România și subliniază colaborarea transdiciplinară în domeniul artei.
Schițând pe marginea idealurilor utopice ale avangardei istorice în ceea ce privește potențialul eliberator și educațional al reclamei, până la bruiajul cultural deviant al colectivelor ca Billboard Liberation Front, BB7 reinterpretează potențialul experimental inerent al panoului stradal pentru a activa noi moduri de a privi Bucureștiul de azi. Bucharest Biennale continuă să construiască o legătură puternică între București – spațiu geocultural unde politica se reflectă în toate aspectele vieții – și restul lumii. Cu modelul său inovativ rafinat si perfecționat de-a lungul celor șase ediții anterioare, Bucharest Biennale este considerată în momentul de față una dintre bienalele cu rol vital în Europa, câștigând o poziție respectată pe scena internațională de artă.
foto: Andrew Norman Wilson, still from „Seekers”, HD video, 2016. Courtesy of the artist & Bucharest Biennale