spot_img

Ana Adam expune ”Here in Today”, la Zid Gallery

În perioada 20 mai-21 iunie 2016,  Zid Gallery organizează expoziția Ana Adam, ”Here in Today”. Expoziţia cuprinde lucrări recente realizate de Ana Adam.

Sorin Scurtulescu, curator

Zid Gallery vede lumea ca o posibilă galerie de artă.

Sorin Scurtulescu: Oriunde vom avea un zid vom avea o filială a galeriei!

Accesul în ZID GALLERY este virtual.

Galeria ZID se compune pe blogul zid-gallery.blogspot.ro.

”Imaginile acestea sunt fotografii digitale printate în tehnica print giclee. Le-am lăsat exact aşa cum le-am fotografiat, fără nici o ajustare în vreun program grafic. Aceasta abordare face parte din programul meu artistic. Seria aceasta de fotografii are ca punct de pornire crearea unor ilustraţii pentru cartea Tărâmul Albastru scrisă de către o prietenă.

Eu sunt personaj şi creator” este o sintagmă susţinătoare a creaţiei mele din ultimii circa 8 ani. E o expresie concentrată a felului în care mă regăsesc în fizica cuantică, noile teorii unificatoare a fizicii, mistica europeană şi orientală, shamanismul şi psihologia transpersonală. A vedea este un proces interactiv. Conform principiului lui Heisenberg un electron poate să ne apară ca particulă sau ca undă în funcţie de aşteptările noastre. Realitatea este interacţiunea dintre creaţie şi noi (dansul lui Shiva). Fotonii – particulele luminii sunt lipsiţi de masă ceea ce le permite să interacţioneze cu alte particule într-un mod subtil care pare a se sustrage continumului spaţio-temporal. Două particule care s-au cunoscut odată vor pastra legatura pentru intotdeauna.

Pentru mine, adultul Ana, crearea ilustraţiilor din care am ales aceste imagini, a fost cu siguranţă întoarcerea în “Tărâmul Albastru”. Un drum fictiv fiindcă o instanţă interioară ştia că sunt acolo din moment ce nu plecasem niciodată. Crezusem doar; la un moment dat fiindu-mi de folos rătăcirea barocă a complicatelor drumuri exterioare. Aceste imagini s-au născut ca şi toate creaţiile copiilor, dintr-o alchimie existenţială. Din materiale cotidiene pe care le-am investit cu puterea pe care mi-o regăsisem eu însumi. Atunci când există înţelegerea că materia este sacră, ea are şi forţa statutului său. E dinamică, se poate transforma. E liberă să-şi schimbe structura şi forma. Zâna cu bagheta ei magică care poate schimba orice, este alchimistul copiilor. Ştiam că eu creez realitatea, aşa că o felie de cartof poate rămâne doar atat pentru unii dar ea poate fi orice chiar şi o caleaşcă ca şi dovleacul din poveste. Sau o planeta sau un aparat de zbor.

Am făcut aceste “desene” din (particule de) pigmenţi şi mărgele, fire de nailon, foi de hârtie, beculeţe camuflate şi multe altele ce există în proximitatea noastră. Imagini extrem de instabile, care se schimbau sau descompuneau la aerul unei respiraţii mai oftate sau la o atingere repezită a suprafeţei pe care stăteau. Particulele prafurilor colorate îmi arătau disponibilitatea vieţii la bucuria schimbării. Punctele mici de culoare erau nerabdătoare să devină părţi ale altei şi altei imagini, din posibilităţile infinite. Sub ochii mei, din asumarea mea, fiecare imagine se crea prin participarea părţilor sale. Din miile de particule, dacă o mărgică se rostogolea întregul era supus schimbării. Mi-am permis a fi copilul – care nu a uitat.

Starea de prezenţă crează un spaţiu al comunicării, îi face loc. Atunci/acolo (cand am creat aceste imagini) am putut auzi ce-mi vorbesc „banalele” materiale: pudra colorată, micile sfere de mărgele…. Apoi am chemat pigmenţii şi pe toate celelalte materiale şi i-am ascultat. Aş putea spune că aceste imagini sunt o joacă materializată care a dorit să se aşeze în concreteţea unor forme. Tot mai des şi mai mult mi-am permis să nu am aşteptări, să nu mai doresc a şti ce iese, sau dacă iese… în schimb am făcut invitaţie acestor materiale să-mi fie parteneri în joc. Gestul atent de a lua în cantităţi infime particulele–mărgele sau pudrele colorate, cu o spatulă sau liguriţă, de a le presăra pe suportul orizontal sau înclinat într-o oarecare direcţie – depinde unde doream sa curgă, să salte sau să zboare uşor atunci când suflam asupra lor. Sau dimpotrivă să rămână totul nemişcat până când o să pot fixa momentul in fotografie. O parte dintr-o secundă. ”- Ana Adam, 2012/2016

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508