În perioada 12-17 mai 2016, Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona, cu Institutul Limbii Române din București, cu Ambasada României în Portugalia și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia, organizează un amplu și important eveniment dedicat limbii române. Proiectul este structurat în două părți: cea de-a V-a ediție a Conferințelor dedicate Studiilor Românești, la Universitatea din Lisabona și cea de-a VI-a Întâlnire a Lectorilor de Limba Română ca Limbă Străină, la Universitatea din Lisabona.
Tema propusă pentru cea de-a V-a ediție a Conferințelor, Traducerile care ne călăuzesc: limba română la intersecția multilingvismului, va fi abordată de următorii invitați speciali: Bogdan Ghiu (scriitor și traducător, teoretician al traducerii), Smaranda Elian (profesor universitar, italienist și traducător), Simona Modreanu (profesor universitar, eseist, traducător și publicist, traductolog), Viorel Florean (șeful Unității de Traducere în Limba Română a Comisiei Europene din Bruxelles), Daniel Perdigão (lector de Limba Portugheză la Universitatea din București), Ana Borca (coordonator al programelor de limba română din cadrul Institutului Cultural Român) și Rui Zink (autor portughez, tradus în română și publicat de Editura Humanitas).
Scopul principal al ediției din acest an este acela de a crea un spațiu de reflecție asupra valorilor culturale, literare și lingvistice importate și exportate din și înspre limba română, cu identificarea unor puncte de reper ale dialogului României cu alte culturi europene și din afara Europei.
Noutatea absolută a acestei ediții a Conferințelor este asocierea cu cea de-a VI-a Întâlnire a Lectorilor de Română ca Limbă Străină la Universitatea din Lisabona, eveniment al cărui organizator principal este Institutul Limbii Române din București. Acest eveniment va preceda Conferința și va implica prezența a nu mai puțin de 50 de lectori de limbă română (ca limbă străină), de pe toate meridianele lumii.
Cu aceeaşi ocazie, în data de 13 mai, la ora 9.00, va fi inaugurată în edificiul central al Facultăţii de Litere al Universităţii din Lisabona, Sala Lambrino-Buescu. Astfel, după 23 de ani de întrerupere, Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona va avea din nou un spaţiu dedicat studiilor româneşti.
La eveniment vor fi prezenți Dl. Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării din România, Dl. Manuel Heitor, Ministrul Științei, Tehnologiei și Învățământului Superior din Portugalia, Dl. Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, rectori de la diverse universități din România și alți înalți oficiali români și portughezi.