Luni, 30 mai 2016, la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Viena organizează, la sediul său, conferinţa „Diplomaţie culturală“ susţinută de directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, Constantin Chiriac. Evenimentul are loc înaintea premierei internaţionale a spectacolului „Oameni obişnuiţi“ de Gianina Cărbunariu, care va avea loc în cadrul Wiener Festwochen 2016.
Constantin Chiriac îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională: preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din anul 1994); preşedinte al „Fundaţiei Democraţie prin Cultură“ (din anul 1994); director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu (din anul 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013; Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze „Casa Prietenului“; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze „Rom-Swed-Aid“ Sibiu-Stockholm.
A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru „Cel mai bun manager de teatru din România“, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galei UNITER 2001. I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), Premiul Hotel, Tourism and Leisure Investment Conference în cadrul Excellence Awards Ceremony 2014, a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc în 2014 și a primit Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național, în cadrul Aspen Leadership Gala 2014. În luna octombrie 2015 a primit Premiul Fundației Japonia şi al Ministerului de Afaceri Externe Japonia, pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, recunoscându-se astfel contribuția adusă la promovarea relațiilor bilaterale. În acelaşi an, a primit premiul Comunicatorul Anului în cadrul Gale PR Awards Romania. Este laureat al Galei de Excelență „Valori de România“, organizată de revista BIZ.
Constantin Chiriac a absolvit UNATC la Bucureşti (1980), obţinând diploma în Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 – 1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999). Este doctor în teatru cu teza „Poezia ca spectacol“, susţinută la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008). A jucat în peste 20 de filme, 50 de spectacole, 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în mai mult de 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără „Moromeţii“ (regia Stere Gulea), „Croaziera“ (regia Mircea Daneliuc) şi „Undeva la Palilula“ (regia Silviu Purcărete).
Premiera internaţională cu „Oameni obişnuiţi“ de Gianina Cărbunariu are loc în cadrul festivalului austriac Wiener Festwochen 2016 la teatrul Akzent marţi, 31 mai. Alte două reprezentanţe se vor desfăşura pe 1 şi 2 iunie.
În perioada 25 mai – 19 iunie 2016, la Alte Post are loc expoziţia „Universal Hospitality“, inspirată din conceptul kantian al cosmopolitismului şi a unei apartenenţe globale. Expoziţia vorbeşte despre paradoxul inerent al ospitalităţii în contextul unui stat naţional, prin analiza structurii naţionalismului şi populismului. Proiectul cuprinde lucrări ale artiştilor români Anca Benera şi Arnold Estefan.
Joi, 2 iunie 2016, la ora 19.30, în Hala E a MuseumsQuartier are loc premiera în spaţiul de limbă germană a spectacolului „The Encounter“ de Simon McBurney. Producţia, realizată după romanul „Amazon Beaming“ de Petru Popescu, este produsă de Complicite London. Reprezentaţii vor avea loc şi în data de 3 şi 4 iunie, ora 19.30 şi în data de 5 iunie, la ora 15.00.
Miercuri, 8 iunie 2016, la Sala Magna Auditorium de la Musikverein, în seria concertelor Wiener Festwochen, va avea loc recitalul That Sound Equal al violonistei Rusanda Panfili, alături de Mats Johansson (corn), Alfredo Ovalles (pian) şi Marialena Fernandes (pian). Repertoriul cuprinde lucrări de George Enescu, Jane Vignery, Charles Koechlin şi Johannes Brahms.