La editura Herald, în colecția Cogito, a apărut volumul ”Tratat despre toleranţă”, de Voltaire. Traducător: Gabriel Doru Avram.
Adevărat text al Iluminismului, Tratat despre toleranţă este o pledoarie strălucită împotriva persecuţiilor religioase, fenomen extrem de răspândit în Europa occidentală vreme de secole. Voltaire se dovedeşte a fi un bun cunoscător al Bibliei şi al literaturii patristice, iar aceste cunoştinţe sunt pârghiile de care se serveşte pentru a-şi ilustra ideile cu argumente greu de combătut.
Autorul porneşte de la cazul nefericit al unui protestant executat în Franţa, pe nedrept, în urma acuzaţiei de a-şi fi ucis unul dintre fii pentru a-l împiedică să se convertească la catolicism. Filosoful iluminist articulează ideea că toleranţa faţă de semeni, indiferent de credinţa lor religioasă, este esenţială pentru o societate umanizată şi progresistă.
Sarcasmul la adresa Bisericii Catolice, a sectelor şi a practicilor adesea infexibile şi sângeroase adaugă savoare diatribei filosofului iluminist. Voltaire militează în favoarea drepturilor civile, a libertăţilor şi toleranţei universale. El condamnă totodată tirania superstiţiei şi recomandă „regimul raţiunii”.
Tratat despre toleranţă este un text care se pliază neaşteptat de bine pe situaţia politică şi socială actuală, având o claritate şi o eleganță a frazei care îl recomandă pe Voltaire drept cel mai talentat retor al Iluminismului francez.
*
„Superstiţia este pentru religie ceea ce astrologia este pentru astronomie, adică fiica nebună a unei mame înţelepte.” – Voltaire, Tratat despre toleranţă
„. . . [O]are când vom începe să aplicăm adevăratele principii ale umanităţii? Cum de avem obrazul să le reproşăm păgânilor martiriul creştinilor, când noi am dat dovadă de aceeaşi cruzime, în aceleaşi împrejurări?” – Voltaire, Tratat despre toleranţă
François-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut sub pseudonimul Voltaire, a fost un ilustru filosof francez iluminist, dramaturg, istoric, poet, romancier, eseist şi pamfletist. Cunoscut şi îndrăgit de public pentru discursul său acid, Voltaire a atacat instituţia Bisericii Catolice, susţinând libertatea cultelor, libertatea de expresie şi laicizarea statului.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: romanul filosofic Zadig, nuvela Candide sau optimismul, piesă de teatru Oedip, poemul epic Henriada, Scrisori filosofice.