Vineri, 13 mai 2016, ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în organizarea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, se vernisează expoziţia ”Raze de soare colorate”. Vor fi expuse fotografii mărite, schiţe originale, fotografii de epocă şi mai recente, care oferă o imagine amplă a operei atât de variate a lui Róth Miksa. Cu ocazia vernisajului vizitatorii vor fi salutaţi, în calitate de gazdă, de Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Expoziţia va fi vernisată de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.
„Nu există nicio altă artă decorativă care să ne atingă atât de adânc sufletele, precum pictura pe sticlă, căci lumina care se revarsă prin vitralii este însuşi raza colorată a soarelui …”- Róth Miksa
Róth Miksa devenise încă în timpul vieţii sale cel mai cunoscut şi recunoscut designer maghiar al secolului XX. Un adevărat star care, la expoziţiile mondiale, câştiga premiu după premiu cu vitraliile sale. Creaţiile sale unice ornează, printre altele, palatul reginei olandeze din Copenhaga, cea mai mare biserică din Oslo, Teatro Nacional din Mexico City, şi tot el a realizat proiectul şi modelul pentru „perdeaua din cristale”, executat de firma lui Tiffany.
Róth Miksa a fost fondatorul şi conducătorul celui mai cunoscut şi mai prolific atelier de vitralii cu inserţie din plumb şi de mozaicuri, o artă care la răscruce de secol XIX-XX îşi trăia renaşterea. A proiectat şi a executat lucrări de artă care evidenţiau importanţa şi rolul clădirilor noi, cu funcţii economice şi administrative, culturale, precum şi a clădirilor cu destinaţie de locuinţă, construite atât în Ungaria, cât şi în străinătate, după încheierea compromisului austro-ungar. Clădiri reprezentative, precum Parlamentul din Budapesta, sunt ornate cu vitralii cu inserţie din plumb, realizate în atelierul lui.
Secretul atelierului Róth constă de fapt în nivelul ridicat calitativ şi tehnic al produselor. Prin utilizarea sticlei Tiffany a inovat arta maghiară a vitraliilor şi mozaicului. Róth Miksa se considera un meseriaş, un designer care trebuie să ţină cont de stilul şi funcţia clădirilor. Avea o relaţie excelentă atât cu arhitecţii – cu Steindl Imre, pe care îl considera maestrul său, cu Maróti Géza, Horti Pál –, cât şi cu pictorii care proiectau vitraliile – Székely Bertalan, Vajda Zsigmond şi mentorii şcolii coloniei de artişti din Gödöllő, în special cu Nagy Sándor.
Această carieră plină de succese şi recunoaştere a cunoscut o cotitură tragică în urma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza originii sale evreieşti au urmat ani grei pentru el. După cea de-a doua lege evreiască din 1939, Róth Miksa şi-a închis atelierul, decedând în anul 1944 în locuinţa sa.
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti aduce şi la Târgu Mureş expoziţia intitulată Raze de soare colorate, considerând cel mai adecvat loc pentru organizarea acestei expoziţii jubiliare Palatul Culturii, ale cărui vitralii exemplifică măiestria lui Róth Miksa. Descoperim creaţia atât de variată şi valoroasă a atelierului lui cu ajutorul fotografiilor mărite, a schiţelor originale, a fotografiilor de epocă şi mai recente; prezentăm în acest spaţiu art nouveau târgu-mureşan, principalele etape ale carierei sale şi cele mai importante lucrări.
În expoziţie, alături de lucrările proiectate de cel jubilat şi lucrările provenind din atelierul său, pot fi văzute şi mărturii ale colaborării sale cu pictorii de marcă ai epocii (Székely Bertalan, Vaszary János, artiştii coloniei din Gödöllő, etc.).
Majoritatea creaţiilor sale în realitate se găsesc în clădiri în care accesului publicului larg este restrâns. Numeroase vitralii se află în locuri greu accesibile (ex. capela privată a abatelui de la Pannonhalma, Banca Naţională a Ungariei sau clădirea Reprezentanţei Comerciale Ruse). Cu ajutorul unor fotografii de artă însă prezentăm şi vitraliile care din motivele menţionate sunt „invizibile”.
Expoziţia a fost realizată în colaborare cu artişti fotografi şi cu numeroase instituţii publice, printre care Centrul Forster – Muzeul de Arhitectură Maghiară, Muzeul de Design, Casa memorială Róth Miksa, Muzeul de Istorie al Budapestei – Muzeul din Kiscell, Muzeul Orăşenesc Gödöllő.
Expoziţia va fi vernisată vineri, 13 mai 2016, începând cu ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Cu ocazia vernisajului vizitatorii vor fi salutaţi, în calitate de gazdă, de Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Expoziţia va fi vernisată de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.
La vernisaj vizitatorii vor fi ghidaţi de istoricului de artă Gellér Katalin, preşedinte al Societăţii Maghiare Art-Nouveau, colaborator al Academiei Ştiinţifice Maghiare.