În perioada mai – noiembrie 2016, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” derulează, în parteneriat cu British Council, proiectul cultural ”Documentare Britanice / British Documentary”, ce constă în proiecții de filme documentare britanice cu tematică legată de cultură și civilizație. Primul film a fost ”În căutarea lui Sugar Man”, fiind rulat în Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 21 mai, atât la Secția de Istorie și Arheologie din Târgu Jiu a Muzeului Județean Gorj, cât și la Muzeul ”Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești. Filmele ce vor fi proiectate la Târgu Jiu fac parte din ediția a VI-a a British Documentary, ce a debutat pe data de 5 octombrie 2015 la Muzeul Național al Tăranului Român din București.
Filmele vor rula la sediul Muzeului Județean Gorj după următorul program:
- 21 mai, ora 17,00 – ”În căutarea lui Sugar Man”
- 26 mai, ora 17,00 – ”Lucien Freud: tabloul unei vieți”
- 9 iunie, ora 17,00 – ”Impostorul”
- 15 septembrie, ora 17,00 – ”Metroul londonez – o istorie necunoscută”
- 22 septembrie, ora 17,00 – ”Bucuria logicii”
- 6 octombrie, ora 17,00 – ”Tolstoi”
- 20 octombrie, ora 17,00 – ”Tolstoi”, partea a II-a
- 27 octombrie, ora 17,00 – ”Școala ultimei șanse”
- 3 noiembrie, ora 17,00 – ”Libertatea de a promova ura”
- 9 noiembrie, ora 17,00 – ”David Bowie: cinci ani”
Intrarea este liberă, iar documentarele sunt subtitrate în limba română.
British Documentary este unul dintre cele mai longevive și populare proiecte ale British Council, care a debutat în 2010, aducând în fața publicului din România cele mai bune documentare britanice. Pentru fiecare ediție, Consiliul Britanic a încercat să aducă publicului autohton cele mai importante documentare britanice contemporane, care au fost nominalizate sau au câștigat premii British Documentary Awards, una dintre cele mai cunoscute instituții de profil. Documentarele dezbat numeroase dileme contemporane, unele de-a dreptul controversate, fie în materie de activism, politică și societate, fie mass-media și alte teme de actualitate. Pe parcursul celor cinci ediții anterioare, proiecțiile British Documentary au fost difuzate la București, Constanța, Cluj Napoca, Galați, Iași, Oradea, Târgu-Mureș și Reghin.
În căutarea lui Sugar Man (Synopsis)
La sfârşitul anilor ’60, un cântăreţ este descoperit într-un bar din Detroit de doi producători faimoşi. Vrăjiţi de melodiile artistului şi de versurile sale profetice, ei au înregistrat un album, numai că acesta n-a avut succes, iar cântăreţul a dispărut din atenţie. Doar că un album piratat şi-a găsit drum în Africa de Sud, unde a devenit un fenomen. Doi fani sud-africani pornesc într-o călătorie pentru a afla ce s-a întâmplat cu idolul lor. Investigaţia le dezvăluie o poveste cu mult mai captivantă decât miturile cu privire la destinul artistului cunoscut sub numele de Rodriguez. Acesta este un film despre speranţă, inspiraţie şi puterea extraordinară a muzicii.
Premii
Premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar – Oscar 2013, Premiul BAFTA pentru Cel mai bun documentar – BAFTA 2013, Premiul publicului, Premiul special al juriului – Sundance 2012, Premiul publicului – IDFA 2012, Premiul publicului – Goteborg 2013, Cel mai bun documentar – Moscova 2012.
British Council este una dintre cele mai cunoscute organizații guvernamentale din lume, având ca scop promovarea culturii britanice în lume prin proiecte de artă, educație, societate, stimulând astfel schimburile internaționale și înțelegerea multiculturală. De asemenea, Consiliul Britanic organizează cursuri pentru învățarea limbii engleze, precum și pregătire specifică pentru susținerea testelor IELTS și Cambridge. În România, British Council este prezent încă din anul 1938, cu centre în orașele București, Cluj-Napoca și Iași.