În perioada 11-18 aprilie 2016, la Kube Musette (Bd. Calea Victoriei 114, București), în cadrul proiectului ARTonDISPLAY, Valeriu Șchiau expune ”The dream series”. Curatoare Olivia Nițiș. Invitați de Suzana Dan.
Activitatea artistului Valeriu Șchiau este, în general, reprezentativă pentru o interesantă intersecție între cultura și istoria traumatică sovietică, perioada postsovietică și postcomunism. Artistul s-a născut în Republica Moldova în 1969, unde a studiat la Școala Republicană de Pictură pentru copii Alexei Șciusev, astăzi Liceul de Arte Igor Vieru. Șia continuat studiile la Universitatea Națională de Arte din București, oraș în care s-a stabilit. Aspectele traumatice și exorcizarea autoreferențială fac parte constant din discursul său artistic. Paternitatea, tensiunea celor mai intime relații interumane, dar si observația asupra traumei familiale ca fenomen social sunt abordate ca un proces ritualic. Lucrările lui Valeriu Șchiau sunt așadar rezultatul unor observații serioase asupra deviațiilor umane încurajate de sistemele socio-olitice abuzive, dar și un exercițiu critic asupra stării contemplative a unei lumi în care indiferența este rezultatul unei imunizări psihice, practicată în timp de aceleași sisteme pentru care conștiința colectivă este instrumentul ideal de manipulare. În 2015, Editura Klartext din Essen a publicat, cu sprijinul ICR, un volum dedicat activității sale artistice de până în prezent. Colaborează din 2010 cu Experimental Project.
Valeriu Șchiau (n.1969 in Republica Moldova) trăiește și lucrează în București, România.
Proiectul ARTonDISPLAY, inițiat și organizat de către Asociația Ephemair în 2014, animă vizual orașul București, transformându-l într-o galerie de artă temporară și găzduind în vitrinele magazinelor și în alte spații cu acces de pe bulevardele principale, expoziții si instalații site-specific.
Această abordare a spațiului urban își propune o reflecție asupra stadiului estetic actual al orașului, “forțând” un dialog cu excesul de imagini comerciale care ne populează viața de zi cu zi. Prin ritmarea traseului firesc în oraș cu lucrări și intervenții artistice se poate crea o tensiune între imaginile „seducției” construite de industria marketingului și cele generate de nevoia artiștilor de a-și revendica un spațiu vizibil și direct accesibil.
ARTonDISPLAY este o încercare asumată de amprentare a unor spații aflate în rutina percepției vizuale cotidiene a locuitorilor acestui oraș, de modificare vizuală a conținutului și a mesajului transmis prin intermediul intervențiilor artiștilor implicați. ARTonDISPLAY reflectă în vitrinele magazinelor starea de fapt a artei contemporane românești, activând totodată spații urbane din București și atrăgând atenția asupra unei probleme încă nerezolvate legate de confortul urban din acest oraș.
Organizator: Asociația Ephemair
Parteneri: Musette, Aiurart Contemporary Art Space, X Design Services
Partener juridic: Țuca Zbârcea & Asociații
www.artondisplay.ro / www.facebook.com/Asociatia.Ephemair / ephemair@gmail.com / +40 724 583 852
(*în imagine Valeriu Șchiau, The Dream, curatoare Olivia Nițiș, Aiurart Contemporary Art Space, 2013, imagine: Justin Baroncea, courtesy of Aiurart Contemporary Art Space)