În perioada 23-26 aprilie 2016, în Romania, la Craiova, se va desfășura cea de-a XV-a ediție a Premiului “Europa pentru Teatru”, recompensa europeană cea mai prestigioasă a teatrului în lume, precum și ediția a XIII-a a Premiului “Europa Noi Realități Teatrale”.
Manifestările se desfășoară sub patronajul financiar al Primăriei Craiova, în cooperare cu Fundația Shakespeare din Craiova și Teatrul Național “Marin Sorescu”, care s-a angajat să găzduiască și să organizeze decernarea Premiului “Europa pentru Teatru” la Craiova, cu contribuția Institutului Cultural Român.
Scurt istoric al premiului
Premiul “Europa pentru Teatru” s-a născut în anul 1986 (prima ediție a avut loc în 1987), ca proiect pilot al Comisiei Europene, condusă de Jacques Delors, împreună cu primul Comisar pentru Cultură, Carlo Ripa di Meana. Pe parcursul acestei perioade, crearea sa a fost susținută de Melina Mercouri, care a fost părintele Premiului, și Jack Lang, la acea vreme ministrul francez al Culturii și actualul preşedinte al Premiului. Ambii sunt și fondatorii proiectului care a dat naștere proiectului “Capitala Culturală Europeană”. După 2002, Premiul “Europa pentru Teatru”, prin activităţile şi rolul său, a fost recunoscut de Parlamentul şi de Consiliul Europei ca “organizaţie de interes cultural european”. Pe de altă parte, Premiul “Europa pentru Teatru” promovează, în domeniul artei spectacolului, interdisciplinaritatea, integrarea şi cooperarea între teatre şi între celelalte arte. Printre meritele recunoscute ale Premiului “Europa pentru Teatru”, regăsim contribuţia la integrarea diferitelor forme ale artei (teatrul, muzica, dansul, cinematografia, artele vizuale) şi propunerea unei viziuni asupra teatrului, capabilă să străbată nu doar barierele artistice și de gen, dar şi barierele geografice şi lingvistice, prin punerea în evidenţă, a artiştilor și teatrelor din Europa.
După nouă ediţii organizate la Taormina (Italia), Premiul “Europa pentru Teatru” a devenit itinerant, accentuând astfel aspectul internaţional al acestuia. Cea de-a X-a ediţie a avut loc la Torino (susţinut şi găzduită de oraşul Torino în colaborare cu Teatro Stabile şi introdus într-un program special pentru Cultură, dezvoltat pe parcursul Jocurilor Olimpice de Iarnă).
Edițiile a XI-a şi XII-a au avut loc la Salonic, în timp ce cea de-a XIII-a ediție s-a ţinut la Wrocław, în Polonia (cu ocazia manifestărilor organizate pentru anul declarat de UNESCO, “Anul Grotowski”)
Cea de-a XIV-a ediție a avut loc la Sankt-Petersburg, în Rusia (cu susţinerea şi sub patronajul Guvernului rus, Ministerului Culturii și conducerea orasului Sankt-Petersburg). Ediţia cu numărul XV a Premiului reia un obicei drag tuturor teatrelor internaţionale, într-un moment istoric ca cel pe care noi îl traim, când Europa a pierdut idealurile părinţilor fondatori. În cadrul politicilor aplicate ineficient de Europa în ultimii ani, care au penalizat numeroase iniţiative, Premiul Europa pentru Teatru a suferit din cauza acestui climat, căci un angajament pe 5 ani (2012-2017) nu a fost respectat de Wrocław, actuala Capitală poloneză a Culturii Europene.
Această ediţie a Premiului se desfăşoară în România, la Craiova, un oraş foarte animat, capitala Olteniei şi centru cultural de talie internaţională. Oraşul Craiova, în sinergie cu Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, care găzduiesc Premiul Europa, și-au dorit cu tărie ca manifestările să aibă loc ca eveniment final al celei de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare. După cum se știe, data de 23 aprilie 2016 va coincide cu împlinirea a 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.
Regulament atribuire premiu
Premiul Europa pentru Teatru a fost decernat personalităţilor sau intituţiilor teatrale (teatre sau companii) care au contribuit la realizarea unor evenimente culturale esențiale în înţelegerea şi cunoaşterea reciprocă a oamenilor. Este un premiu pentru carieră şi laureatul este ales pentru întregul său parcurs artistic, dintre personalităţile de prim plan ale teatrului internaţional, luate in considerare sub diferite forme, articulaţii şi expresii.
În ceea ce privește atribuirea celui de-al XIII-lea Premiu “Noi Realități Teatrale“, candidaturile, indicate de Consiliu (alcătuit din peste 300 de experţi în teatrul european) şi de membrii Juriului într-o etapă preliminară reunirii, au fost examinate de Juriu. Alegerea juriului s-a oprit asupra artiştilor care au corespuns perfect Art.3 din regulamentul Premiului : “[…] Începând cu cea de-a II-a ediţie, Juriul a declarat că Premiul îşi propune să reprezinte o ocazie de întâlnire şi confruntare a diferitelor forme de exprimare a noului teatru european.[…]”.
În alegerea câştigătorului trebuie ţinut cont de întreaga muncă a candidatului, de caracterul inovativ şi de originalitate. Premiul poate fi câştigat de o companie, un grup de artişti, un teatru sau de un singur artist.
Laureații din acest an
La ediţia din acest an, premiul a fost decernat lui Mats Ek, coregraf şi regizor suedez de renume mondial. Fiu al unui mare actor și al unei coregrafe legendare, Mats Ek a reușit să combine de teatru și dans într -o expresie extrem de originală și personală. Inspirat de Martha Graham, Pina Bausch, Kurt Jooss Mats Ek a pus în scenă cu mare succes mai multe reinterpretări ale baletului clasic al secolului al XIX-lea, combinându-l cu elemente de dans modern, dar și cu fapte din viața de zi cu zi, deoarece pentru artist este important să se facă referire la timpul în care trăim. Astfel, „Giselle” (1982 ), „Lacul Lebedelor” ( 1987), „Carmen” ( 1992) și „Frumoasa din pădurea adormită” (1996 ) devin noile spectacole clasice sau spectacole cult, în care figura de sex feminin, muzica , scenografia și costumele sunt toate elementele centrale și indispensabile pentru (re )construcția istoriei. Principala caracteristică a stilului lui Mats Ek este comunicarea prin limbajul corpului și dansul dramatic, în care o expresie puternică se îmbină cu perfecțiunea tehnică.
Cel de-al XIII-lea Premiu “Noi Realităţi Teatrale “ a fost câştigat de următorii artişti (în ordine alfabetică): Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).
Un premiu special a fost acordat de către Președintele Juriului și de către instituțiile din România regizorului Silviu Purcărete, o personalitate aclamată în patria sa dar și la nivel international. Mai mult, unul dintre spectacolele sale, “O furtună”, va fi prezentat în cadrul manifestărilor Premiului. Printre laureații de seamă ai acestui premiu la ediții anterioare se numără Melina Mercouri (ediţia I), Vaclav Havel (a VI-a ediţie) și, anul trecut, regizorul rus Iuri Petrovici Liubimov.
Această ediţie a manifestărilor reprezintă ocazia de a omagia câştigătorii, ca de obicei, cu o serie de conferinţe în cadrul cărora vor fi analizate în detaliu activitatea artistică, cu mărturii ale unor actori, scenografi, designeri de costume, muzicieni, etc. care au colaborat cu diferiţi artişti premiaţi şi cu discursul academic al unor jurnalişti si critici din presa internaţională de renume.
În plus, vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor:
“Ultimul vis pe pământ”, al Teatrului Naţional din Scoţia, o piesă foarte actuală pe tema migranţilor; “Reykjavik“ de Juan Mayorga, o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca “artă a imaginaţiei“, şi de asemenea, două scene extrase din “Golem “, noua sa piesă.
Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei “Nathan the Wise/Nathan der Weise ”, o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E Lessing. Mats EK va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în “Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în “Axe”, două spectacole de balet ce închid cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie 2016, după ceremonia de premiere.
Mai mult decât atât, în secțiunea Retours, Festivalul Internaţional Shakespeare va găzdui creațiile câstigatorilor ediţiilor trecute ale Premiului “Noi Realităţi Teatrale, printre care Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier. Spectacolulul “Julius Caesar”, regia Romeo Castellucci şi “Richard III”, regia Thomas Ostermeier, se vor juca la Craiova pe data de 23 aprilie 2016, cu ocazia aniversării a 400 de ani de la dispariţia lui Shakespeare,
O contribuție majoră la realizarea acestei ediții a Premiului, este cea a lui Georges Banu, Președintele Juriului Internațional al Premiului “Europa pentru Teatru PET, membru al Consiliului de Conducere al Uniunii Teatrelor Europene” (UTE) și Președintele de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT), precum și cea a lui Ian Herbert, Președintele de onoare al Asociației Internaținale a Criticilor de Teatru (AICT) și membru al Juriului Internațional al Premiului Europa pentru Teatru ( PET).