spot_img

Partituri rare, de Vivaldi și Stravinski, vor prinde viață în „Stagiunea de colecție”

Marți, 12 aprilie 2016, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) se va desfășura „Volumul 2” din Stagiunea de colecție – seria de recitaluri interactive prin care sunt valorificate edițiile rare ale unor partituri celebre, aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale. Titlul lucrărilor va fi dezvăluit marți prin recitalurile de duo susținute de Raluca Ouatu și Mihai Murariu care vor interpreta lucrări pentru pian la patru mâini și, pe de altă parte, violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian vor concerta în formația Duo Cello Jaya. Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și de către Diana Gheorghiu – compozitor. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

La eveniment, intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin EnjoyTV.ro.

Publicul va fi invitat marți seară să descopere poveștile unor partituri semnate de compozitori precum Antonio Vivaldi, Friedrich August Kummer, Igor Stravinski, Camille Saint-Saëns, dar mai ales să le asculte în interpretarea artiștilor invitați.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cu o experiență de peste 20 de ani în promovarea artiștilor interpreți, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

La primul eveniment al Stagiunii de colecție, publicul a primit cu entuziasm expoziția de partituri, cât mai ales recitalurile susținute de Alexandra Tănase la vioară și Iulian Ochescu la pian. Au fost prezentate lucrări din perioade diferite compuse de George Enescu, W.A. Mozart, J.S. Bach și W. Lutoslawski.

Raluca Bucinschi: „Criterile de selectie care au stat la baza partiturilor, pentru a intelege valoarea acestora, au fost: autorul, conținutul, raritatea, valoarea artistică și istorică, anul apariției și editura. În general, toate partiturile expuse în cadrul expozițiilor au trecut cu brio acest test al bibliofiliei. Pe lângă aceste calități, partiturile noastre mai au o valoare: aceea sentimentală. Pentru că nu ți-e dat în fiecare zi să găsești ex-libris-uri, dedicații, autografe, să constați prieteniile și legăturile dintre oameni.”

Marți, 29 martie, au fost prezentate părțile Pavanne și Bouree din lucrarea lui George Enescu, Suita nr. 2, în RE Major, op 10 pentru pian,  cu dedicație pentru pianistul Louis Diémer, caruia i-au mai fost dedicate lucrări de către compozitori precum Cezar Franck, Jules Massenet, Camille Saint-Saëns sau Édouard Lalo.

Înregistrarea „Volumul 1” al Stagiunii de colecție poate fi urmărită în arhiva EnjoyTV.ro.

Despre Stagiunea de colecție

Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, în perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colecție vor reînvia pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Raluca Ouatu este Lector Univ. Dr. al Univesității Naţionale de Muzică din Bucureşti. A beneficiat de burse de studiu in Germania, Polonia, Lituania şi Italia și este laureată a numeroase concursuri naţionale si internaţionale (Carl Filtsch-Sibiu, Jeunnesses Musicale-Bucureşti, Grecia-Konterteum, Italia-Tortona, Polonia-Antonin).

Raluca Ouatu a fost invitată în calitate de acompaniator oficial în cadrul Concursului şi Festivalului Internaţional George Enescu, a Concursului Internaţional J M Events Romania 2011, 2012, 2014 a concursurilor şi cursurilor Internaţionale de Dirijat Orchestră Micul Paris – Bucureşti 2010, 2011, 2012 şi Jeunesses Musicales 2012, 2013, 2014. A susţinut masterclass-uri pentru personalităţi ca Rony Rogoff (SUA), Michael Martin Kofler (Germania), Hedwig Swimberghe (Belgia), Rockwell Blake (SUA), Liora Maurer (SUA), a colaborat cu Orchestra si Corul Filarmonicii de Stat George Enescu Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele de tineret Camerata Regală şi Orchestra Română de Tineret, Corul Naţional de Cameră Madrigal, Bucharest Brass Ensemble şi nu în ultimul rând este o prezenţă remarcată în cadrul ansamblurilor camerale de renume.

A susţinut recitaluri solo şi concerte în tară şi in străinătate (Spania, Italia, Germania, Austria, Franţa, Elvetia, Republica Moldova, Polonia, Lituania). A concertat alături de orchestre celebre sub bagheta dirijorilor Ovidiu Balan, Alexandru Iosub, Bogdan Vodă, Samuel Muni, Juan Paulo Gomez, Ignacio Pilone, Octav Calleya, Ilarion Ionescu Galați, Constantin Adrian Grigore, Maria Angeles Rozas Carballo. A participat la cursurile de maiestrie ale pianistilor Mihai Ungureanu, Walter Krafft, Viniciu Moroianu, Vincenzo Balzzani, Arkady Sevidov-Moscova, Gabriel Amiras, Shoshana Rudiakov. A înregistrat un CD în Germania, cu Beethoven – Concertul pentru pian si orchestră nr 1.

Mihai Murariu, născut în 1984, a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. Până la finalul liceului acumulează un palmares consistent de premii la concursuri naționale și internaționale, şi cântă pe scenă în numeroase recitaluri sau concerte în Bucureşti şi în ţară. În 2003 este admis la secţia de Compoziție a UNMB, la clasa prof. univ. dr. Dan Dediu.

Mihai Murariu este o prezenţă constantă pe scenele muzicii contemporane româneşti, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret, de multe ori interpretând lucrări proprii. Numeroase aranjamente realizate de Mihai Murariu au fost interpretate pe scena Ateneului Român și a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea. Mihai Morariu a întreținut și o activitate de corist și organist al catedralei catolice Sf. Iosif din București.

Membru al mai multor ansambluri camerale de muzică contemporană (opus.Art, Propuls, IconArts, Sonomania, devotioModerna, European Contemporary Orchestra, etc) şi laureat al celor mai importante concursuri de compoziţie din România, Mihai Murariu şi-a încheiat studiile doctorale şi este, în prezent, cadru didactic asociat la UNMB și pianist colaborator al Operei Nationale din Bucuresti și al Teatrului National din Bucuresti.

Ella Bokor și Mircea Marian sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu și sunt considerați muzicieni de vârf ai generației lor. Cei doi violonceliști concertează în formula Duo Cello Jaya de cinci ani, formația fiind fondată în anul 2008.

De-a lungul timpului, s-au făcut remarcați pe marile scene de concerte din România, câștigând numeroase distincții pentru arta interpretativă. Ella Bokor a obținut Premiul II și premiul special la „Plovdiv International Chamber Music Competition 2015”, Premiul „Ion Voicu” și IconArts, Premiul II și Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, în timp ce Mircea Marian a obținut Premiul I la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen, și la concursurile „Mihail Jora” și „Paul Constantinescu” dar și multe alte recunoașteri care au contribuit la succesul acestui Duo.

Ella Bokor și Mircea Marian fac parte din Orchestra Română de Tineret și ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu și concertează alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica „George Enescu”.

Raluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

Diana Gheorghiu, compozitorul care a contribuit la selecția programului propus, a studiat cu profesorul Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică și este considerat primul creator român care a utilizat tehnologia AR (Augumented Reality) într-o lucrare clasică de muzică contemporană, iar interesul său recent în compoziție este cel de a explora dimensiunile unei estetici personale în căutarea „memoriei eterne”, semnătura sa creativă fiind „tehnica umbrelor captive”. Diana Gheorghiu este co-fondatoare a  Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.

Foto: Daniel Angelescu

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Deja inainte de Pasti se anunta o luna de cosmar. Cu program prelungit, cu deadline-uri ieri, ca parca se sfarseste lumea de Pasti. Cu nici un chip sa mai poti iesi la un concert, la o seara muzicala. Poate facem ceva sa sensibilizam patronii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508